• "rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında döviz imkâni oranı üst sınırı" sürekli düşüyor.

    - 6 kasım 2017: 60'tan 55'e. https://www.ntv.com.tr/…mesi,sqwyys_yjeweaxbmrrv0ag
    - 9 mayıs 2018: 55'ten 45'e. https://www.bloomberght.com/…degisikligi-yururlukte
    - 6 ağustos 2018: 45'ten 40'a. https://www.ntv.com.tr/…lesi,-5jtzg009e-sahpdms_asw

    ilk 2 müdahale, yapıldığı dönemde yeterli gelmemişti ve ikisinin de ardından faiz kararı geldi.

    - 21 kasım 2017: (bkz: 21 kasım 2017 merkez bankası'nın faiz artırımı)
    - 28 mayıs 2018: (bkz: 28 mayıs 2018 merkez bankası faiz kararı)
    - ağustos 2018: bakalım merkez bankası önümüzdeki günlerde bir daha faiz silahını kullanacak mı?
  • evvela (bkz: rezerv opsiyon mekanizması/#80000711)

    kendi kendime güncelleme yapayım.

    - 13 eylül 2018: %6,25 faiz artışı oldu (bkz: 13 eylül 2018 merkez bankası faiz kararı)

    faiz artışı ve 12 ekim 2018 rahip brunson davası sonrasında, türk lirası 5 aylık bir değerlenme sürecine girdi. mart 2019'da ise seçim süreci harcamaları ve merkez bankası rezervlerine dair belirsizlikler üzerine tl yine değer kaybetmeye başladı.

    zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilebilmesi imkânı azami oranı ise
    - 9 mayıs 2019'da 40'tan 30'a indirildi. https://www.tcmb.gov.tr/…ular/basin/2019/duy2019-21

    gidişat böyle devam ederse (seçimleri* ve s400 teslimatını da düşündüğümüzde) temmuz 2019 civarı bir faiz artışı daha olması şaşırtıcı olmaz.

    allah sonumuzu hayretsin.
  • onumuzdeki yil 100 milyar dolar civari dis borc odeyecek olan turk bankalarinin olasi sikintili senaryolara dayanabilmesinde, tl likiditeleri saglam oldugu surece tabi, etkili olacak olan mekanizma. kasim 2014 finansal istikrar raporuna gore bankalar borclarinin %30unu cevirebilseler dahi gelecek seneyi kurtarabiliyorlar.
  • %55’ten %45’e düşürülmüştür.
  • tcmb tarafından piyasaya müdahale etmek için kullanılan dolaylı politika araçlarından biridir. doğrudan politika aracı olan faiz oranları sadece yılın belli günlerinde yapılan para politikası kurulu(ppk) toplantılarıyla değiştirilebilmektedir. bu değişikliği yapabilmek için de ayrıca para politikası kurulunun toplanıp karar alması gerekmektedir.

    rezerv opsiyon mekanizması(rom) ise herhangi bir toplantı gerektirmeyen, herhangi bir takvimi olmayan, sadece tcmb başkanının imzasının yettiği, geceden sabaha değişebilen bir dolaylı politika aracıdır. ani müdahale gerektiren ciddi piyasa ataklarında ppk'yı takvim dışında toplamayı gerektirmeden (takvimsiz toplanırsa panik oluşur) kullanılan bir sistemdir.

    rom'un diğer bir faydası ise yastık altında bulunan altını ekonomik aktivitenin merkezine alarak piyasayı fonlamasıdır. tcmb bankalara sağladığı kolaylıkla yatırılması gereken zorunlu karşılıkların bir kısmını altın olarak da yatırabilmelerine izin vermektedir. bu sebeple birçok banka "altın günü" adı altında vatandaştan altın toplayarak altın mevduat hesabı açmaya başlamıştır. topladıkları bu altınları da tcmb'ye rezerv opsiyon katsayısı orannda zorunlu karşılıklardaki tl ile değiştirerek dağıtacağı krediler için ek fon sağlamış olmaktadırlar. tcmb'de bu sayede piyasayının para arzını arttırarak likiditeye katkı sağlamış olur.

    bu altın işinden en karlı çıkan taraf ise şüphesiz bankalardır. çünkü hem altın mevduat hesaplarına altın cinsinden faiz ödedikleri için, altın mevduat faiz oranları ödedikleri tl mevduat faiz oranlarından çok ciddi manada düşüktür hem de tcmb'ye altın koyup yerine çektikleri tl'yi müşterilerine kredi olarak dağıtarak kredi faiz geliri de elde etmiş olurlar.
  • an itibari ile %45'ten %40'a düşürülmüştür. *

    rezerv opsiyon mekanizması
  • merkez bankası, rom'u temelde "otomatik dengeleyici" olarak kullanmak üzere tasarlamıştır. rom'un temel olumsuz yanı dolarizasyon'u arttırmasıdır.
hesabın var mı? giriş yap