• dnanın emri, rnanın kavliyle protein sentezi yapar bu.
  • virusler hari¢ tüm canlılarda bulunur... yaklaşık 15 - 20 nm. (150 - 200 a°) ¢apında, hepsi birbirinin benzeri, küremsi ya da oval partiküllerdir... hücrelerin en küçük organelidir... özünde taban kısımlarıyla birbirine mrna aracılığıyla yapı$mı$ biri büyük (moleküler ağırlığı yaklaşık 1.300.000 dalton) diğeri küçük (moleküler ağırlığı yaklaşık 600.000 dalton) iki alt birimden meydana gelmiştir...

    bu birimler ancak mrna'nın varlığında birbirlerine yapı$ırlar, sentezleme i$lemi bittiğinde, ayrılır ve tekrar diğer bir mrna'nın varlığında ba$ka bir alt birimle bir araya gelirler... sayıları, gen¢ ve özellikle sentez yapan hücrelerde fazladır; örneğin escherichia coli bakteri hücresinde 6000, tavşanların retikülosit hücrelerinde ise 100.000 kadardır. hücrelerde ya tek tek (monomer ribozomlar) ya da mrna aracılığıyla iki alt birimi birle$tirilmi$ bir¢ok ribozom ta$ıyan bir (bkz: tespih) $eklindedir ... sonunculara poliribozomlar ya da sadece potizomlar denir, polizomdaki ribozom sayışı mrna'nın uzunluğuna bağlıdır... örneğin, bu, hemoglobin sentezi yapan polizomlarda 5'dir. protein, büyük ölçüde poliribozomlarda sentezlenir... hüc­reler gen¢ken sitoplazmada daha çok serbest halde bulunmalarına kar$ın, ya$lan­dık¢a er (bkz: endoplazmik retikulum)kanalcıklarına (her zaman dış yüzüne) bağlanma oranları yükselir (tanecikli er)... bir görü$e göre er'a bağlı ribozomlar hücre dı$ına salınan proteinleri yapar serbest ribozomlar da hücrenin kendi içinde kullanılan proteinlerini sentezler..

    ribozomlar, rrna ve proteinlerden yapılmı$tır... proteinler, sitoplazmadan olmadır... buna karşın, rrna kromozomun belirli yerlerinin kodlanmasıyla oluşur, ¢ekir­dek¢ik i¢erisinde depolanır ve daha sonra sitoplazmaya ge¢er..

    aynı türdeki hücrelerde ribozomların protein ve amino asitbile$imi aynıdır... deği$ik türlerde ve canlı gruplarında ise ribozomların yapılı$ı birbirine ¢ok benzer... hatta bu dizili$ evrensel bir yapıya sahiptir herkeste aynıdır yani... ortamdan izole edilmi$ ribozomlar, hücre dışında, herhangi bir mrna (alındığı canlının türü ve grubu önemli değildir), uygun amino asitler, gerekli enerji kaynağı, enzimler ve trna bulduğu zaman, protein sentezleyebilir..

    kutsal bilgiler ilmihali..part/3
  • bunun 4 tane nukleotiti bir arada okyabilenini yapmislar. bu da eldeki aminoasit sayisini 20 den 200 lere cikarmis. bu sayede bu gune kadar hic uretilmemis proteinleri hucrelerden uretmek mumkun olacakmis.

    konu ile ilgili magazin haberi icin bkz;
    http://www.newscientist.com/…r-life-is-created.html

    konunun makalesi nature da cikmis. iste o makalae;
    http://www.nature.com/…urrent/full/nature08817.html
  • sentetigi ilk kez 2009 yilinda harvard da george church tarafindan sentezlenmistir
  • virüsler hariç bütün hücrelerde bulunan organeldir.endoplazmik retikulumla beraber bulunursa granüllü olarak adlandırılır.
  • tüm hücrelerde bulunan zarsız organellerdir. ribozon rrna ve proteinden yapılmış iki alt birimden oluşur. mitokondri ve kloroplastlarda de organele özgü ribozomlarda bulunur. ribozomlarda protein sentezi yapılır. virüslerde bulunmaz.
  • ribozomlar eğer üzerinde ribophorin varsa endoplazmik retikulum üzerine oturur. ve onu granüllü endoplazmik retikulum haline getirir.
  • hücrede protein sentezinde görev yaparlar. küçük ve büyük alt birimlerden oluşurlar. bu birimlerin görevi protein sentezlenirken mrnayı sabit tutmaktır. mrna sabit kalır, ribozom hareket eder.
    endoplazmik retikuluma bağlı veya serbest halde bulunabilirler. serbest halde bazen şekilli kümeler oluşturabilirler(polizomlar).
    protein sentezi emri geldiği anda küçük ve büyük alt birim birleşir. sentez bittikten sonra stop kodon, durdurucu kodon geldikten sonra tekrar ayrılılar.
  • organel oldugu supheli yapidir.

    kutsal kitap the cell der ki: "ıntracellular membrane systems, however, do more for the cell than just provide increased membrane area: they create enclosed compartments that are separate from the cytosol, thus providing the cell with functionally specialized aqueous spaces. because the lipid bilayer of organelle membranes is impermeable to most hydrophilic molecules, the membrane of each organelle must contain membrane transport proteins that are responsible for the import and export of specific metabolites. each organelle membrane must also have a mechanism for importing, and incorporating into the organelle, the specific proteins that make the organelle unique."

    yani mealen "endomembran sistem, hücre için daha fazla membran alanı sağlamaktan daha fazlasını yapar: sitosolden ayrı kapalı bölmeler yaratırlar, böylece hücreye işlevsel olarak özel sulu (aqueous) alanlar sağlanır. organel membranlarindaki lipid çift tabakası, hidrofilik moleküller için gecirgen olmadigi için, her bir organelin membrani, belirli metabolitlerin iceri alimi ve disari verilmesinden sorumlu olan membran taşıma proteinlerini içermelidir. her organel membrani ayrica o organeli farkli yapan ozel proteinlere de sahip olmalidir"

    yukarida belirtildigi uzere "membran" bir organelin olmazsa olmaz parcasidir. ribozomlar da bugune degin "membransiz organel" diye ogretildi fakat organel oldugundan iste bu noktada suphe duyuyorum ben. wikipedia bile organle olarak tanimlamiyor, "complex molecular machine" diyor.

    bkz. the ribosome is a large and complex molecular machine that catalyzes the synthesis of proteins, referred to as translation

    mantikli bir sekilde ribozomun organel oldugunu kanitlayacak varsa her zaman yesil yakabilirsiniz mesaj kutusunu.
hesabın var mı? giriş yap