• doğu karadeniz'in baş belası. son 8 senedir peydah olan ilginç bir kelebek. gürcistan'dan ülkemize gelen sebze-meyve-fide ile birlikte ülkemize giriş yapmıştır. tüm ekim alanlarına zarar verir. akşamları dışarıda oturmanıza bile izin vermeyecek derecede çokturlar. ortak çalıştayla mücadele için araştırmalar sürmektedir.

    foto.
    link.
  • doğu karadeniz'de mahsulün anasını belleyen zararlı. allah belasını versin.
  • halk arasında vampir kelebek diye de bilinir. bugün açılan bir başlığa da konu olmuştur.
    (bkz: doğu karadeniz'i istila eden kelebek)
  • diğer bir adı da ricania japonica dır. bitkilerin öz suyunu emerek beslenirler ve bitkilerin ölmelerine neden olurlar dönem sonunda yumurtalarını bitki içine bırakırlar yumurtalar kışı geçirdikten sonra haziran temmuz gibi tekrar ortaya çıkar. kelebek görünümüne(kelebek değildir) gelmeden önce sarı tüyleri olan zıplayan küçük bir böcektir. türkiye'de yabancı bir tür aslen uzakdoğulu ve bu yüzden ülkemizde avcısı yok ve ciddi zararlara sebep olmaktadır. gördüğünüz yerde canına okuyabilirsiniz.
  • az önce odamda 3 tane öldürdüğüm kelebek. geçen de 1 tane öldürmüştüm. zıplayarak uçuyorlar, uyurken çok huzursuz oldum. uyutmadıkları için öldürdüm. öldürdüğüm kelebeklerin bu kelebek olduklarına eminim. ne kadar çok olduklarını siz düşünün.
  • karadenizdeki tüm bilimadamlarının kafakafaya verip çözüm bulması gereken çekirgelerdir. kanatları kelebeğe benziyor ama aslen çekirge ve dokunduğunuzda fişek gibi zıplıyor. rize'de her türlü bitkinin üzerinde görebilirsiniz.
    beyaz bir çarşaf gererek arkadan ışık tutulması halinde bu yaratıklar çarşafa geliyor.

    halk arasında argiope bruennichi isimli örümceğin veya yusufçuk böceğinin bu zararlıyı yiyebileceği söylenmiş.
  • doğu karadeniz'in yüksek rakımlı bölgelerinde de görülmeye başlanan zararlı. kurutmadığı bitki yok neredeyse. hangi hayvanın besin zincirine dahilse acilen bölgeye salınmalı.
  • dün akşam bana ilginç anlar yaşatmış canlı.

    odamda zevk-ü sefa içinde the elder scrolls online oynarken kulağıma bir şey uçtu. aradım taradım baktım küçük kelebek. ulan dedim dur olduğun yerde beni rahat bırak. şurada görev peşindeyim.

    aradan 15 dakika geçti bir dalış daha. öf be dedim ama böcek bile olsa öldürmeden önce kendisine varoluşundan vazgeçme şansı tanıdığım için bir kağıtla alıp pencereden atayım dedim. attım da.

    sonra huşu içinde oyunuma devam ederken baktım bir şey yine kulağıma vızzzzaa efektiyle çarptı. ulan dedim ben seni camdan atmadım mı? attım. cam kapalı mı? kapalı. ee? dışarıdan dolaşıp mı geldin naptın ulan.. neyse dedim hadi herkese bu şansı vermem. fakat kendisi ruh hastası mı ne boksa yine kulağıma atladı. hani kulak da her insanda olduğu gibi bir ekstrası yok. lahanaya falan mı benzetti acaba.

    bu son hareketinden sonra ona döndüm ve şunları söyledim. çekyatın üzerinde hali hazırda duran; sivrisinek, hamam böceği ve bilimum haşerat için silah olarak kullanıp sonra üzerine uzanıp ağzımı burnumu dayayarak film izlediğim minderi buna fırlattım. ikiye bölündü. vicdan azabı duydum.

    3.5 dakikalık vicdan azabından sonra artık rahatlamıştım. dikkat dağıtacak hiçbir şey olmadan oyunumu oynayabilecektim. aradan 17 bilemedin 18 dakika geçmişti ki bu sefer diğer kulağıma vızzzzaa efekti ile çarptı. şark bülbülünde şaban'ın tabutunu taşıyan zülfo ağa gibi düşünceler geçti zihnimden. "ula vicdan azabı çekirem ben gaipten sesler duyurem."

    dönüp baktım aynı kelebek. ulan ben bunu minderle ikiye bölmedim mi? tek kanatla mı uçuyor napıyor demeye kalmadan ikiye böldüğüm kelebekle göz göze geldim. evet bu başka bir kelebekti. yapacak bir şey yok. cenazeye gelmişti. fakat aynı zamanda intikam duyguları da besliyordu ki diğer kulağıma kamikaze yapmıştı.

    sonuç aynı minderle farklı bir ölüm. sanırım minderin çarpma hızı ile parçalanan organlarındaki kanamadan öldü. yani içi kanadı.

    artık bende oyun oynayacak keyif kalmamıştı. kapatıp web'de biraz sörf yapayım dedim. demez olaydım. koluma çat diye çarpan ve aynı refleksle vurup attığım bir canlı. kimdi bu canlı? odada 2 ölü dururken. adeta bir ölüm makinesine dönüşmüşken kimdi bana bu saldırıyı yapma cüretini gösteren?

    evet. bir başka vampir kelebekti bu. akrabalarını öldürdüğüm için iş kan davasına dökülmüştü. ya onlar beni ya ben onları öldürecektim. ben onları öldürdüm. günü 3 ölü vampir kelebekle tamamladım ama yatağa biraz temkinli gittim ne söyleyim. her an amcaoğlu, halakızı gelebilirdi.

    biraz önce balkona sigara içmeye çıktığımda yine bir akrabası karşımdaydı. eğer balkonda kalırsa canını bağışlayacağım. artık bu akan kardeş kanı durmalı. benim kelebek arkadaşlarım var yaa.

    edit: ertesi gün sülalede kim var kim yok gelmiş. 7 leşle günü tamamladım. ayrıca kendileri kelebek değil çekirge türüymüş. savunma stratejisi geliştirirken düşmanımı ezberlerim.
  • zekeriyaköyde cirit atan amk böcekleri
  • karadeniz teknik üniversitesi'nin ricania simulans (vampir kelebek) üzerinde araştırmaları sürmektedir. yakın zamanlarda çözüm bulunacağına inanıyorum.
hesabın var mı? giriş yap