• 1925-1984 yılları arasında yaşamış galler doğumlu aktör, elizabeth taylor ile iki kez evlenmiş şanslı şahıs
  • james in son albümündeki getting away with it (all messed up) şarkısında adı geçen insan: "daniel drinks his weight, drinks like richard burton, dance like john travolta, now".
  • aslen shakespeare aktörü olan ve liz'le neden iki defa evlendiğini her filminde daha iyi anladığım,
    güzel bakışlı, iyi oyuncu.
  • (bkz: tim burton)
  • bu isimde ve sir unvanlı bir kişi daha vardır tarihte. 1821-1890 tarihleri arasında yaşamıştır. tam adı sir richard francis burton’dır. ve bugün hala adını bilmemizin temel sebebi maceralı hayatı, dönemine göre ilginç (hatta sapkın) meraklarıdır. aynı nedenle oxford’dan da atılmıştır.
    okuldan atılışından sonra hindistan’a giderek orduya katılmış ve sonrasında asya, afrika ve güney amerika’da bulunmuştur. gezi günlükleri yazmıştır. 25 dil ve 40 lehçe konuşabildiği söylenir.
    eski doğu metinlerini –özellikle erotik olanlarını- çevirerek tarihe malolmuştur.
    bu metinlerin bazıları:
    (bkz: binbir gece masalları) (arabian nights olarak çevrilmiş)
    vatsyayana’nın kama sutra’sı
    kama shastra hint aşk sanatı
    itırlı bahçe

    yayınlanmamış bazı erotik metin çevirileri de ölümünden sonra eşi tarafından yakılmıştır.
  • kama sutra ve ıtırlı bahçe çevirileri ile takdirimi toplamış kişilik. kitabı sadece kuru kuruya çevirmemiş, kitapta geçen terimleri, adetleri vs. gayet detaylı dipnotlarla anlatarak kitabın anlamının tam kavranmasını sağlamıştır. gerçekten başarılıdır bu konuda.
    ayrıca "forgotten" isimli bilgisayar oyununda bu isimde bir karakter başroldedir.
  • 13-14 yaslarindan itibaren deli gibi icmeye baslayan aktor. bbc prime'da yayinlanan biyografisinden anladigimiz kadariyla hayati boyunca shakespeare oynayabilecekken sahneleri terkedip hoolywooda transfer olmaktan daha sonralari buyuk pismanlik duymus. hatiri sayilir mikarda gunluk tutmus bu arada , gunlugu bile sairane.
  • burton'in shakespeare oyunculugunu merak edenler icin temizlenip, dvd olarak piyasaya cikan, john gielgud'un yonettigi hamlet siddetle tavsiye edilir. new york'da broadway uzerinde bir tiyatroda kayida alinan oyun, seyircisi, salona yerlestirilmis kamera acilari ile burton'i sahne uzerinde gorebilecegimiz tek kayit. richard burton'in yere goge sigmayan egosu, basit sahne yerlesimi ve kostumleri, john gielgud'un kendisinin hayalete ses vermesi ile cok ama cok onemli bir belge.
  • morrisey'e benzeyen adam. tabii morrisey daha genç, ama gene de morrisey richard burton'a benziyor demiyorum. zira kimi kime benzettiğiniz bir hiyerarşi meselesidir, verdiğiniz önem sırasına göre dizersiniz, kronolojiye göre değil. morrisey richard burton'a değil, james dean'e benzer.
hesabın var mı? giriş yap