• peygamberin 8 haziran 632'de vefatı sonrasında kitlesel dinden dönme olaylarını bastırmak için ilk halife ebu bekir tarafından 632-633 yıllarında yapılan askeri harekât ve savaşlar.
    ordular 26 haziran 632'de harekete geçiyor.
    kaynak : wikipedia
  • öldürenin de ölenin de müslüman olduğu, iktidar ve para paylaşımından kaynaklanan bir başka çatışmadır. öldürülenler mürted idi, onlar artık müslüman değillerdi diyenler olabilir. ben de diyorum ki, savaşta öldürülenler arasında islam dininden çıkanlar, peygamberlik iddiasında bulunanların peşinden gidenler olduğu gibi, müslüman kaldığı halde, zekat vermemeyi ya da zekatı merkezi otoriteye vermek yerine yerel olarak toplamayı ve dağıtmayı tercih eden edenler de vardı. kuran'da zekat vermeyenler öldürülür diye bir ayet yok. zekatın bir elde toplanıp merkezi olarak dağıtılacağı ile ilgili de bir ayet olmadığı halde ilk halife zekatı bana (idareme) vermeyenle savaşırım diyor ve savaşıyor da. velev ki mürted olsunlar. zekat vermeyi reddetmek ölüm nedeni olabilir mi? yahut, ben zekatı halifenin hazinesine değil de kendi çevremde ihtiyacı olanlara vermek istiyorum demenin karşılığı ölüm müdür? zekatı halifeye vermiyor diye bir insan öldürülüp eşi esir edilir mi? barış dini bu mu?

    fetva

    soru

    ---o---
    bu arada diğer bir takım kabilelerin elçileri medine’ye gelerek, namazı kılacaklarını, ancak zekat’ı ödemeyeceklerini bildirdiler. ve bu durumun kabul edilmesini istediler. ebu bekir elçilere; “zekat olarak vereceğiniz hayvanların, bağlanacakları ipleri vermediğiniz taktirde bile sizinle savaşacağım” şeklinde sert bir cevap verdi.(taberi, ııı, 244)

    ---o---
    “etrafınızdaki araplar zekât koyunlarını ve develerini vermemek için isyan ettiler. onların, dinlerini bugünkü kadar hiçe saydıkları görülmemiştir. siz de hz. peygamber’in bereketini kaybetmenize rağmen dininizde hiç bir zaman bugünkü kadar kuvvetli olmamışsınızdır. hz. peygamber sizleri, kendisini dalâlette bulup da hidâyete erdiren o kâfî ve evvel olan allah’a emanet etmiştir. onu fakir bulup zengin eden allah, sizi de durmakta olduğunuz ateş çukurunun kenarından kurtardı. allah’a yemin ederim ki o va’dini yerine getirip bize vermiş olduğu ahdini ifa edene kadar o’nun emirleri doğrultusunda savaşacağım. bizden öldürülenler şehid olur ve cennete giderler. kalanlarımız ise yeryüzünde allah’ın halifesi ve vârisi olacaklardır. bu allah’ın vermiş olduğu sözüdür ki o sözünden dönmez. “allah sizden iman edip sâlih amellerde bulunanlara onları yeryüzünde iktidar sahibi yapmayı va’detmiştir” (nûr: 24/55) hz. ebubekir bu sözlerden sonra minberden inmiştir.[2]
    kenz ııı/142 (ibn asakir, salih b. keysan’dan); bidaye vı/311 (ibn asakir’den bir benzerini).
    muhammed yusuf kandehlevi, hayatu’s-sahabe, akçağ yayınları: 1/422-424

    ---o---
    hadis no : 2001
    ravi: ebu hüreyre
    tanım:resulullah (sav) vefat edince, ondan sonra hz. ebu bekir (ra) halife seçildi. bunun üzerine bedevilerden bir kısmı "irtidat" etti. (hz. ebu bekir halife olarak onlarla savaşmaya karar verince) hz. ömer, "resulullah (sav): "insanlar lailaheillallah deyinceye kadar onlarla savaşmaya emrolundum. bunu söylediler mi, benden mallarını ve nefislerini korurlar. (islam'ın) hakkı hariç artık hesapları da allah'a kalmıştır!" demiş iken, sen nasıl insanlarla savaşırsın?" dedi. hz. ebu bekir: "allah'a yemin olsun, namazla zekatın arasını ayıranlarla savaşacağım. zira zekat, malın hakkıdır. vallahi, resulullah (sav)'a vermekte oldukları bir oğlağı vermekten vazgeçseler, onu almak için onlarla savaşacağım" dedi. hz. ömer sonradan demiştir ki: "allah'a yemin ederim, anladım ki, hz. ebu bekir'in bu görüşü, allah'ın savaş meselesinde ona ilhamından başka bir şey değildi. iyice anladım ki, bu karar hakmış."

    kaynak: buhari, i'tisam 2, zekat 1, istitabe 3; müslim, iman 32, (20); muvatta, zekat 30, (1, 269); tirmizi,
  • hazreti peygamber (s.a.v) in vefatının ardından gerçekleşen hilafet meselesinden sonra müslüman toplumun karşı karşıya geldiği ikinci önemli hadise, kısaca ridde adı verilen toplu isyan girişimleridir.

    hazreti ebubekir in halifelik döneminde yalancı peygamberler ve dinden dönenler yani mürtedler ortaya çıktı. hazreti ebubekir bu hilafet zamanında ilk işi olan mute savaşından sonra bu meselelerle uğraşmıştır. bu meselelere topluca ''ridde savaşları'' denmiştir.
  • sosyal adalet uğruna verilen haklı savaştır.
  • araplar, “inandık.” dediler. de ki: “siz inanmadınız, fakat islam olduk, deyin. çünkü henüz iman kalbinize girmedi. eğer allah’a ve rasul’üne itaat ederseniz, o, yaptıklarınızdan hiçbir şeyi eksiltmez.” kuşkusuz allah, çok bağışlayıcı’dır, rahmeti kesintisiz’dir. hucurat 14

    islam olmak demek islam yönetimini kabul etmek demek ayette görüldüğü gibi iman etmenize gerek yok. yani resulün vefatından sonra olay çıkartanlara mümin diyemeyiz bunlar islam yönetimindeki bedevi araplar. müşrik sistem yıkıldığında sorun yaşamamak için he yav inandık diyenler.

    olayların "zekat"tan kaynaklandığını göz önüne alırsak arapların 1 yıl boyunca 1/40 "zekat" için savaşmayacakları da aşikar.
  • peygamber efendimizin ölümünden sonra medine cevresindeki bazı kabilelerin dinden dönmeleri; bazılarının ise ''namaz kılacağız, oruç tutacağız,
    hac vazifelerini yerine getireceğiz lakin biz zekat vermeyecegiz bizden zekatı almaya kalkarsanız oraya gelir peygamberin mezarını bozariz'' demeleri üzerine başlamış ve parça parça yaklaşık bir yıl sürmüş savaşlardır.
    üstteki yazarın bir noktada dediği gibi arapların bir yıl boyunca kirkta bir için savaşması akla pek yatkın gelmiyor.
    zekâtın peygamber döneminde kirkta bir alındığına inanmak gibi.

    1 yil süren savaşlar müslümanlarin zaferiyle sonuçlandı. bu zafer çok zor kazanıldı çünkü peygamber ölmeden önce usamenin komutasındaki orduya sefer emri vermişti ebu bekir de bu savaşin başlama imareleri ortaya çıkınca orduyu peygamberin vasiyetini yerine getirmek için geri çağırmadi.
    eldeki birlikler de yetersiz kaldı ve medine sık sık kuşatılmanin yok olmanın eşiğine geldi.

    düşman medine'ye girecegi zaman yollar hazreti ali, zübeyr ve ibn mesut birlikleri tarafından tutularak geri püskürtüldü. ebu bekir de adamlarini üç koldan düşmana saldırtti.

    zafer müslümanların çabasıyla kazanıldı.
    dinden dönen kabileler tekrar islam oldular.
    zekatı vermeye reddedenlere zekat kabul ettirildi. hazreti ayse peygamberin zekâtın kirkta bir alınmasıyla ilgili hadislerini rivayet etti.
    zekat kirkta bire bağlandı.
  • tek cümle ile siyasi birlik olan islam devletinin vergisi olan zekat'ın, muhammed öldükten sonra islam devletine bağlı aşiretler tarafından yok sayılması olayıdır. bugün de size zekat'ı fakire fukarayı doyurmak olarak anlatırlar. tabii yersen.

    buradan anlıyoruz ki islam dönemin siyasetinin bugün dinleştirilmiş halidir.
  • islam tarihine olan bakisinizi degistirmesi gereken savaslar. peygamber oluyor ve tum arap bolgesi dinden cikiyor. cunku zaten zoraki tutuluyordu. kilic ile.
  • islamın sevgi ve barış ile yayıldığını sanan özellikle bizim türk müslümanların hemen hiçbirinin bilmediği, muhammed'in ölümünden sonra arap yarımadasındaki müslümanların topluca dinden çıkması üzerine ebubekir'in ordularını gönderip islam'a geri dönmeyenleri kılıçtan geçirttiği saldırılardır.
hesabın var mı? giriş yap