• akıntının hızı yüzebileceğiniz maksimum hızın birkaç katı olabildiğinden sahile doğru yüzerek kurtulmaya çalışmak ölümlerin genel sebebidir. sahilin bir hayli açığında ve yüzmeye hali kalmamış bir insan evladı olarak bırakır sizi. o sebeple akıntının etki alanından kurtulmak için sahile paralel yüzmek tek çözüm imiş.
  • (bkz: rip current)
  • geçen sene türkiye sahillerin çoğunda görünen akıntı tipi. rüzgar ve dalgalar kıyıda suyun yükselmesine neden olur, rüzgarın ani bir esmesi ile kıyıdaki su bir anda geriye doğru akar ve denizdekilerinin akıntıya kapılmasına neden olur. görüldüğü zamanlarda çoğunlukla ölüme yol açar.
  • bu akıntı çeşidi ile ilgili çok daha fazla bilgi vermek gerekiyor. ciddi bir konu, çünkü her sene yüzlerce kişi, bu sebepten hayatını kaybediyor. sahil güvenlik komutanlığı, rip akıntısına dair yapmış olduğu mini belgeselde, bu akıntıya "çeken akıntı" adını vermiş. söz konusu belgeseli aşağıdaki link üzerinden izleyebilirsiniz:
    http://www.youtube.com/watch?v=vy4s9zu4abw

    şurada explorer ile izlenebilecek bir belgesel daha var:
    http://cekenakinti.org/brosur.aspx

    özellikle karadeniz gibi dalgası bol denizlerde meydana gelen rip akıntısı, kıyıya vuran dalgaların geri dönüşü ile meydana geliyor. su kütleleri, geri dönüşleri sırasında bir koridor oluşturuyor ve bu koridorda geriye doğru hareket eden kütlenin hızı, saatte 70 kilometreye kadar çıkabiliyor. bu da demek oluyor ki, söz konusu koridor içerisindeyken sahile doğru yüzmek, neredeyse anlamsız bir hareket. suyun üzerinde koşsanız bile bu akıntıdan daha hızlı hareket edemezsiniz. rip akıntıdan kurtulmanın en basit yolu, kıyıya paralel bir biçimde yüzerek ölümcül koridordan çıkmak ve akıntı olmayan sulara ulaşmak. bunun aksi yönde davranmak, panikleyip kıyıya doğru yüzmeye çalışmak, kötü neticenin yakınlaşması anlamına geliyor, başka bir şey değil. nitekim kıyıya doğru yüzmek isteyen kişiler, yalnızca kendilerini yoruyor ve bir vakitten sonra yorularak pes ediyor. yüzme sporunda çeşitli dereceleri olup da boğularak hayatını kaybedenler, genellikle bu akıntıya kapılan kişiler. yöntem bilmedikten sonra bu akıntıdan kurtulmak, neredeyse imkansız nitekim akıntının uzunluğu, sığ sulara doğru yüzlerce metre olabiliyor. özellikle yüzme bilen kişiler ya da bir şekilde su üzerinde durmayı becerebilenler, "su üzerinde kalmak kaydıyla" kendilerini akıntıya bırakabilir. nasıl olsa nihayetinde akıntı koridorunun sonuna gelecekler ve her ne kadar kıyıdan uzaklaşmış olsalar da daha fazla sığ sulara sürüklenmeyecekler. ardından yine kıyıya paralel yüzerek, akıntı kanalından çıkılmalı, kıyıya doğru yüzülmeli.

    şöyle bir site var, çeken akıntı ile ilgili:
    http://cekenakinti.org/
  • nedense hafife alinan akinti. sakin ha 'ben iyi yuzme biiyorum yeaa' demeyin, gozumuzun onunde bogulma tehlikesi geciren yuzme ogretmeni bilirim. rip akintisi sizi sahilden uzaga cekse de, o anda sig suda ayaginizin altindaki kum da kaynamaya baslar, deniz tabanina basarak suyun yuzeyinde kalmaniz imkansizdir. akinti o kadar gucludur ki, iki metre aciktan sahile varmaniz da imkansizdir. yapabileceginiz tek sey akintiya karsi koymadan kafanizi suyun ustunde tutmak ve sahilden yardim istemektir. sansiniza rip akintisi nedir bilen birisi, kendisi anafor alanina girmeden sizi o alandan cekecektir. yoksa atletik bir tip degilseniz yana yuzme falan filan kar etmez, benden soylemesi. ha en guzeli bu ceken alanlardan kacinin, hatta denize girmeyin o gun.
  • karadeniz kıyılarında denize girenler bilir, kıyıya yakın yerlerde zemin kumu hergün değişkenlik gösterir. her gün değişen derinlik farkları sebebiyle zaman zaman suyun altında kum tepecikleri ve bunların arasında boğazlar oluşur. kıyıya vurup geri dönen dalgalar bu boğazlarda çok güçlü ve tek yönlü akıntılar oluşturur. daha da kötüsü bu akıntıların oluştuğu noktalar gün içinde yer de değiştirebilir. bu akıntıların oluşması için dalga yoğunluğu da önemlidir. örneğin poyraz rüzgarıyla oluşan dalgalar bu tehlikeye yol açmaz. ama yıldız ya da karayel sonrasında oluşan ve yöre insanlarının üçlü dalga diye tabir ettiği dalgalar, şiddetleri sebebiyle bu akıntıları oluşturur.
    bir çok kişi paralel yüzmekten bahsediyor ama bu akıntılarda gerçekleşen boğulma olaylarına ve denizin dehşetine tanık olanlar için bu çok uygulanabilir bir durum değil. en güzeli bu durumlarda denizden uzak durmaktır. diğer etkili önlemler olarak; görevli cankurtaranlara bu akıntıların tespiti konusunda eğitim vererek bu bölgeleri işaretlemelerini sağlamak, cankurtaranlara bizzat bu akıntıların olduğu alanlarda uygulamalı eğitim vermek ve en önemlisi sahile paralel belli bir mesafede dubalar ile desteklenmiş halatlar bulundurmak sayılabilir. ayrıca bu tehlike konusunda hala yeterli bilinç bulunmamaktadır. bu akıntıları oluşturan rüzgarlardan sonra gelen sıcak hava, bir çok insan için denizi cazip kılmaktadır. bu noktada yetkililerin devreye girip gerekirse karadeniz kıyılarında denize girişleri kısıtlaması gerekir.
  • coğrafya dersinde bu konu işlenirken hemen akabinde beden eğitimi ya da yeni adıyla fiziksel aktivite derslerinde yüzme dersi verilmesi gerekliliğinin şart olduğunu hatırlatan akıntı türü.3 tarafı denizlerle çevrili ülkede eğitim sisteminin öğrettiği teoriye uygun pratik eksikliğini gösteren utanç akıntısıdır.
hesabın var mı? giriş yap