• imam nevevi'nin derlediği hadis kitabıdır. alanında en önemli referanslardan biri sayılır.
  • ilk entry'de hakkında verilen bilgilerden; imam nevevi'nin derlediği doğrudur, fakat alanında en önemli referanslardan sayıldığı bilgisi yanlıştır. çünkü hadis ilminde 'referans' kelimesi içerisinde senetli rivayetler barındıran kitaplar için kullanılır. bunlara birincil kaynak veya temel kaynak da denir. bu açıdan riyazu's-salihin birincil kaynak veya referans değildir. akademik bir hadis çalışmasında temel hadis kaynaklarını atlayıp dipnotta kaynak diye bunu verirseniz jüriden zılgıtı yersiniz. fakat temel kaynak olmasa da derleme hadis kitaplarının en seçkinlerinden hatta en meşhurlarından biridir. hatta yazıldığı günden bu yana hadis tarihinin en çok okunan kitaplarının listesi çıkarılsa referans dediğimiz temel hadis kaynaklarını geçmiş bile olabilir. hadislerin halka indirgendiği bir derleme vasfı taşır. meşhurluğu da halk için cami derslerinde okutulma imkanı vermesinden ileri gelir.
  • yukarıdaki entrylerde de vurgulandığı üzere riyazü’s-sâlihin, islâm dünyasının her yerinde en çok okunan kitaplardan biridir. "peki riyazü’s-sâlihin’in böylesine rağbet görmesinin sebebi nedir?" diye sual edilecek olsa, verilecek cevap hiç kuşkusuz "içindeki kitap ve babların mükemmel sıralanışı, ilgili âyet ve hadislerin aynı mükemmellikle dizilişi, eserin okunmasını ve anlaşılmasını kolaylaştırması, ona olan alâkayı artırmış ve hatta çoğu zaman tamamının ezberlenmesini sağlamıştır" denilebilir. ayrıca, esere kaynaklık teşkil eden meşhur hadis kitaplarının her birine çeşitli nitelikte pek çok şerh yazılmıştır. işte bu sebeblerle riyâzü’s-sâlihîn’e uzun süre herhangi bir şerh yazılma ihtiyacı hissedilmemiştir. fakat daha sonraki dönemlerde esere birkaç şerh yazıldığı söylenmelidir.
  • riyazu's salihin, "salihlerin çayırı/bahçesi" anlamında imam nevevi tarafından kaleme alınmış hadis kitabı. yazılışından itibaren, müslümanlar arasında çok rağbet gören bir kitap olan riyazus salihin, müellifi olan imam nevevi'nin en meşhur eseridir.
  • imam nevevi'nin (rahimehullah), her düzeyde insanın okuyup amel edebileceği düzeyde hadisleri tasnif ettiği eserdir. islam dünyasında kur'an'dan sonra en çok kabul gören kitaplardan biridir. şerhi ile birlikte okunması özellikle düşük düzeyde bilgi sahibi olanlar için daha faydalıdır. erkam yayınlarından çıkan 8 ciltlik tercüme ve şerhi her evin kütüphanesinde bulunmalı, berekettir, tavsiye olunur.
  • islam dininin öğrenilmesi için en doğru kaynak. imam nevevi'nin hadis eseri. kuran meallerinden islamı öğrenme saçmalığı yerine bu kitaptan islamı öğrenmeye çalışırsanız dinin daha iyi daha ahlaklı bir insan olmaya yol açıp açmayacağı konusunda daha itidalli bir tavır belirleyebilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap