• ses sistemlerinde, çıkış amplifikatörünün sağlayabildiği maksimum elektrik gücünün ölçüsüdür ve gerçekte üretilen sesin ne kadar yüksek oldugunun tam karşılığı olmasa bile - zira ne kadar ses çıkacağı hoparlöre de bağlıdır - amfilerin güclerini karşılaştırmada kullanılır.
    (bkz: speaker sensitivity)

    aslına 20 wattlık bir amfiye güç sağlamak için 20w'lık güç kaynağı kullanılmaz zira amfi, çıkışa verdiği gücün sınıfına ve çalıştırıldığı gerilime göre değişen bir katını kendi içerisinde ısıya dönüştürerek harcamaktadır. misal 30w a sınıfı * bir amplifikatör 150 w - evet yüz elli - gücü de odayı ısıtmakta kullanır - ki zaten bu sebeple yüksek güçlü a sınıfı amfi pek olmaz. daha yaygın kullanılan ab sınıfı amfiler maksimum güçlerini verdikleri gerilimde sağlayabildikleriri güce yakın bir gücü ısıya dönüştürürler. 100w rms çıkış gücüne sahip ab sınıfı bir amfiye maksimum gücüne ulaşabildiğinden ve trafo tellerinin erimeyeceğinden emin olabilmek için en az 200 wattlık bir güç kaynağından enerji sağlamak gerekir.
  • değişken gerilimin veya akımın etkin değerini bulurken kullanılır. amaç aynı etkiyi açığa çıkaran dc değerini elde etmektir. ac sistemlerde ortalama değer sıfır olduğundan rms değere bakılır. evlerde kullandığımız 220 volt ac gerilim ortalama değil rms değerdir. bu şu anlama gelir: 310 volt maximum değer yapan alternatif bir gerilim düşünün. bir rezistansa bu gerilim uygulandığında bir e enerjisini tüketsin. şimdi burada şöyle bir soru soralım: aynı rezistansa hangi dc gerilimi uygularsak aynı enerjiyi tüketir? işte bu sorunun cevabı 310 max. ac gerilimin rms değeridir, 220 volttur. mesela akkor telli lamba ışığının parlaklığı da bu değerle orantılandırılır.

    edit: rainforced uyardı, değişken tanımı yeterli değil rms hesabı için diye. fonksiyonun periyodik de olması gerekiyor. aksi halde anlamsız olurdu.
  • bir hoparlörün daima koruyabildiği ses değerine denir. ksl. root mean squaredir.
  • amfi satıcılarının (hepsinin değil tabi) bir yerlerden kulağına çalınmış olacak ki pmpo'dan sonra rms'yi de madara etmeye karar vermişler zannediyorum. geçen gün girdiğim bir dükkanda satıcı, amfisi subwoofer'ı ile birlikte topu topu 2 litre olan 5.1'bir sistemi gösterip "bu alet kaç watt, rms olaraktan?" diye sorunca "300 watt" diyiverdi, istemsiz olarak "yok daha neler" sözleri çıkıverdi ağzımdan. siz siz olun inanmayın böyle şeylere; bir satıcı, benzer bir aletin rms 30 watt hadi bilemedim 50 watt'tan fazla oldugunu iddia ederse almayın ordan bir şey.
  • reducing and metering station

    kompresörler vasıtasıyla yüksek basınca sıkıştırılan doğalgazın şehirlere verilmeden önce filtreleme, ısıtılma, ölçüm, basınç düşümü, kokulandırma gibi işlemlere tabi tutulduğu istasyona verilen isimdir.

    genel olarak ( ülkemizde) 75-35 bar aralığında istasyona giren gaz 12-19 bar aralığında çıkarak şehirlere dağıtımı yapılır.
  • ks. rights management services. bilgi sistemlerinde bulunan verinin korunmasını ve hangi amaçla kimlerin kullanabileceğini belirleyen bir microsoft çözümü. veriyi korumak için klasik yöntemler gibi ilk erişim üzerine odaklanmak yerine, bilgiye erişildikten sonra nasıl kullanılabileceğini belirler.

    örneğin microsoft office gibi rms uyumlu bir programla hazırlanmış bir dokümanınız olsun. bu dokümanı şirketteki bir başka çalışana email yolu ile gönderiyorsunuz fakat gönderdiğiniz kişinin bu maili forward etmesini, yazıcıdan yazdırmasını yada hiçbir şekilde kopyalama yapmasını istemiyorsunuz. işte rms burada devreye giriyor ve sizin yaptığınız tanımlara göre dokümanın kullanımına izin veriyor.

    sistemin çalışması için herhangi bir windows sistemde rms servisinin kurulması ve microsoft’un sitesinden ücretsiz olarak indirilebilecek küçük bir client programın bilgisayarlara yüklenmesi gerekiyor. bir de bu hizmeti kullanabilmek için uygulamaların rms ile uyumlu olması lazım.
hesabın var mı? giriş yap