• tekerlekli araç taşımacılığında kullanılan gemilerdir. ingilizce roll on roll off kelimesinden türetilmiştir.*

    mizah dergisi çizerleri bunu dalga geçmek için kullanırlar genelde. roro gemisi şeklinde. zira roro komik bir kelimedir.*
  • kaplı sistemde narenciye taşınması uygun olmayan gemilerdir. ancak taşınmaktadır ve önüne geçilememektedir. bu tür gemilerde taşınan narenciyelerin gittiği limanda meyve suyu olarak kullanılmsı daha uygundur.
  • bu büyük taşımacılık sayesinde sınırlarda bekleme süresi azalıyor. bu sayede ekonomiye de büyük katkı sağlıyor.
  • yükü bir rampa üzerinden tekerlekli araçlarla yüklenip boşaltılacak biçimde inşa edilmiş ticaret gemisi.
  • hasbelkader yolculuk yaptığım ilginç gemi. hayatımda bindiğim en büyük gemiydi sanırım ve gemide sadece tır ve benzeri uzun araçlar vardı. anladığım kadarıyla özel araçla binmek mümkün değil. yaya olarak da binemiyorsunuz.

    bekleme salonu 58 kişilik ve "madem o kadar büyük gemi, neden o kadar küçük bekleme salonu var?" diyebilirsiniz çünkü ben de dedim*. ve fakat sadece taşımacılık yapan araçlar bindiği için şoförlerden başka kimse olmuyor. bir de saatlerce yolculuk yaptığınız için herkes karnını doyurup aracına uyumaya gidiyor. yiyecek olarak mercimek çorbası ve şöyle bir paket veriliyor. hepsi ücretsiz bu arada. çay da içebiliyorsunuz.

    yolculuk uzun sürdüğü ve uykum olmadığı için bol bol gemiyi turladım ve birkaç defa kayboldum. arada bir girilmesi yasak olan yerlere de girdim ve ilginç bir deneyimdi. yer yer kendimi sarmaşık (film) filminde hissetmedim değil.
  • ro-ro gemisi tekerlekli araç taşımacılığında kullanılan büyük gemilerdir.

    önceleri boğazda 150 metre üzeri tehlikeli bir yük gemisi var ise herhangi bir gemi bu gemi boğazdan çıkışa yaklaşana kadar boğaza giriş sağlayamıyordu. 2018'de olduğu gibi öndeki geminin arızalanması veya seyirle ilgili problem yaşaması durumunda peşindeki geminin durabilmesi, önlem alması, gerektiğinde geri dönebilmesi için aralarında yeterli mesafenin olması amaçlanıyordu.

    fakat 31 gün önce 16 aralık 2020 günü resmi gazeteden yayınlanan yönetmelik değişikliği ile bu kural hiçbir gerekçe gösterilmeden kaldırıldı. yeni kurala göre tehlikeli yük taşıyan bir gemi boğaza girdiği zaman peşinden konteyner ve ro-ro gemileri giriş yapabilecek.

    bu değişiklik ile ne amaçlanıyor bilmiyorum ama 2018 yılında felaketten dönülen kazayı incelemenizi tavsiye ediyorum. o kaza eğer bu yönetmelikten sonra olsaydı kaza yapan geminin arkasındaki 80 bin ton petrol taşıyan tankeri demirlemek için zaman olmayacak belki de felakete yol açacaktı.

    2018 kaza

    yönetmelik değişikliği
  • alm. ro-ro schiff, n;
    fr. navire transroulier, m; roulier, m;
    ing. ro-ro ship; roll on – roll off ship

    kamyon, tır ve çekicileri gibi tekerlekli araçları taşıyan gemi. kaynak
hesabın var mı? giriş yap