• kamelyalı kadın adlı yapıtın sinemaya aktarılmasıyla greta garbo ile basrolu paylasmıs kisi.
  • "waterloo bridge"de vivien leigh'in karşısında oynayan aktör.
  • kendisinden 4 yaş büyük olan barbara stanwyck ile 13 yıllık süren bir evlilik yapmış ve 1952 yılında boşanmış aktör. 1952 yapımı ivanhoe'de elizabeth taylor ile başrolü paylaşmış, 1969 yılında 58 yaşında ölmüştür.
  • journal of time series analysis dergisinin editörü. ayni zamanda, ingiltere'deki essex üniversitesi'nin ekonomi bölümünde profesördür kendileri.
  • waterloo bridge filmi ile tanidigim ve çok sevdigim abd li oyuncu. 1969 yılında 58 yaşında akciğer kanserinden vefat etmiştir. buna gençliğinden beri içtiği günde 3 paket sigaranın büyük oranda neden olduğu söylenir. kariyeri boyunca 80'e yakın filmde rol almıştır. 1940 çevrimi waterloo bridge filmine ayrıca bir parantez açmak gerekir. bu filmin konusu birinci dünya savaşı'nda geçerken, film ikinci dünya savaşının en ateşli yıllarında çekilmiştir. en iyi müzik oscarına da layık görülmüş bir filmdir.
  • eski hollywood'un hakettiği değeri görmeyen aktörlerinin başında gelmektedir. üniversite mezunu ve aslında çellist olan taylor 1930'ların başında müzik hocasının peşinden los angeles'taki pomona college'a kaydını aldırıyor ve bir süre sonra kampüste keşfediliyor. denildiğine göre mgm'in tarihinde deneme çekimlerine girip reddedildiğinde ikinci bir şans isteyen tek oyuncu adayıymış. nazik, naif, gereğinden fazla düşünceli, kendini yetersiz görmeye yatkın fakat çok yakışıklı olan taylor stüdyo tarafından "erkek güzeli" olarak lanse edilmenin ceremesini kariyeri boyunca oyunculuk kabiliyetinin göz ardı edilmesiyle çekiyor; daima new york'lu film eleştirmenleri tarafından yıkıcı ithamlara maruz kalıyor, filmlerde yer almasını ve seyircilerin ona olan ilgisini sadece güzel bir surata borçlu olduğu yazılıyor. 1935'de aşık olduğu aktris ile nişanlanması louis b. mayer'i kızdırıyor ve bu evlilik gerçekleşemiyor lakin bir süre sonra ilk eşinden ayrılma sürecinde olan barbara stanwyck ile bir ilişkisi doğuyor. üç sene boyunca devam eden birliktelik 1939'da evliliğe dönüşse de çoğu kişi ikilinin oyunculuk dışında herhangi bir ortak noktasının bulunmamasından dolayı bunun stüdyolar tarafından gerçekleştirilen anlaşmalı bir evlilik olduğunu düşünüyor. nitekim taylor evlilik boyunca stanwyck tarafından sürekli psikolojik şiddete maruz kalıyor ve bir noktadan sonra rol arkadaşlarıyla evlilik dışı ilişkiler yaşamaya başlıyor. bu esnada ağır sigara tüketimi nedeniyle fiziki olarak çok çabuk yaşlanan taylor aniden ve henüz 29 yaşındayken, evliliğinin ilk yılında, adeta 40'ına merdiven dayamış biri gibi görünmeye başlıyor. yıllar sonra taylor, "lady of the tropics"in çekimlerinden apar topar götürüldüğünü, kendisine sadece "evet" demesi gerektiğinin söylendiğini, o dönemde stanwyck'e aşık olup olmadığından emin olmadığını, evliliklerini stüdyonun planladığını itiraf ediyor.

    aynı zamanda şahsi uçağı bulunan bir sivil pilot olan taylor, ikinci dünya savaşı'nda donanmada uçuş eğitmeni olarak yer alıyor. amerika birleşik devletleri'ndeki komünist avı kapsamında 1947 yılında ifade veren taylor bunu diğer ünlüler gibi gönüllü olarak değil, çağırılması üzerine yapmış ve ifadesinin gizli tutulacağının sözünü almış olsa da yıllar sonra sadece ronald reagan ile kendisinin kaydı yine de yayınlanıyor ve bu onu günah keçisine dönüştürüyor. 1952 yılında stanwyck ile boşanmasının üzerine de arkadaş bildiği çoğu hollywood insanı ona sırt çeviriyor. ilgi çekici bir nokta var ki; kişiliği, imajı, siyasi eğilimi ve bu eğilim adına devlet için yaptıkları, filmleri bir diğer oyuncu james stewart ile paralellik gösterse de stewart bir şekilde zihinlerde aklanırken insanlar taylor'a yüz çeviriyor.

    ikinci evliliğiyle los angeles'ın kanyonlarından birinde satın aldığı çiftlikte ailesiyle mutlu ve sakin bir hayat yaşamaya başlayan taylor, yıllar boyunca her gün üç ile beş paket arasında değişen fazlalıktaki sigara tüketimi sonucu 1969 yılında, henüz 57 yaşındayken, hayatını kaybediyor.

    en sevdiği filminin vivien leigh ile rol oldığı 1940 yapımı "waterloo bridge"(viven leigh'in de kariyerinde en sevdiği filmmiş) olduğunu söyleyen taylor, 1958'e kadar kalarak mgm'in en uzun kontratlı oyuncusu olmuş. 1936 yapımı "camille" filminde birlikte rol aldığı greta garbo'ya inanılmaz bir saygı duyarmış, birlikte çalıştığı aktrisler arasından en çok onu severmiş, filmden sonraki karşılaşmalarında garbo'nun mahremiyetini ihlal etmemek için yanına gitmeyecek kadar da ondan çekinirmiş. garbo ise onu her zaman "iyi terbiyeli, çok düşünceli bir genç adam" olarak anar ve filmden sonra hiç görüşmemiş olsalar da rol arkadaşları arasında ayrı bir yere koyarmış, taylor'ın ölüm haberini aldığında en yakın arkadaşını arayarak ağlamış...
hesabın var mı? giriş yap