• iskoc'lara ozgurlugunu kazandiran kral.. arkadaki wallace gazini unutmamak lazim.. (bkz: braveheart)
  • tıpkı babası gibi cüzzamdan vefat etmiş iskoç kralı.
  • william wallace'a ihanet ettigi icin daha sonradan cok üzülen kisi...hatta o kadar üzülmüstür ki kafayı yiip asker toplamıs ve ingilizleri iskoç topraklarından kovmayı basarmıstır.iskocya sadece robert the bruce zamanında tam anlamıyla özgürlük yasamıstır...kendisi de kahraman degil midir ? kahramandır...ama william wallace bambaskadır...
  • iskoçların büyük lideri. o zamanların ingiliz kraliyet ailesi orange dönemi öncesi stuartların soyundan gelmektedir. william wallace beyfendinin de ekürisidir. papa tarafından aforoz edilir. ingilizlerle bol bol dalaşır. sonralarda ama ingiliz iskoç ilişkileri güzelleşince robert bruce'un sülalesi ingiliz tahtına bile oturur.*
  • (a.k.a robert de bruce)
  • bugün kullanılan 20 poundluk iskoç banknotlarında resmi olan bir kişidir; http://www.rampantscotland.com/scm/banknotes.htm
  • ne alaka bilmiyorum ama demin aklıma birden bire braveheart'taki o meşhur sahne geldi.

    --- spoiler ---

    hani william wallace önderliğindeki iskoçlar, edward hıyarının fişeklediği ingilizlerle savaşırlarken; william ile düşman tarafından zırhlı bir şovalyeyle karşı karşıya geliyordu ve sonradan o şovalyenin aha bu puşt olduğu ortaya çıkıyordu ya! o an zavallı william "oha ya!!! yuh! sen de mi bruce?" manalı, iç acıtan bakışlar atıyordu! ha işte ondan bahsediyorum.

    --- spoiler ---

    dediğim gibi o sahne aklıma geldi ve gelince ben yine çok sinirlendim, yine çok kızdım. sinirimi atmanın en iyi yolu olarak da zaten şu günlerde burada sıkça karşılaştığımız bir yöntemi kullanmayı akıl ettim. kendisini hak ettiği biçimde tanımlamak...

    haydi tanımlayalım kendisini! tanımın geliyor robert! geliiiiyoooor, geliiiiiiyoooor veee geeeeldiiii;

    şerefsizin evladı!..

    çok açık,
    çok net,
    çok kısa
    ve akılda kalıcı bir tanım.
    üstelik doğru da! hatta daha önce dünya üzerinde hiç kimsenin bu tanımı bruce kadar hak ettiğine-edeceğine de inanmıyorum.

    bununla yetinmeyerek uzatıyorum:

    yeryüzünün gelmiş geçmiş en büyük, en ihtişamlı şerefsizin evladı robert de bruce'dur! hatta şerefsiz kavramının içini en ilk defa hakkıyla dolduran kişinin oğludur robert! ondan önce yaşamış olanların hiçbiri gerçek anlamda şerefsiz bile değildi. çünkü ne zaman ki bunun babasını babaannesi sıçtı, işte o zaman insanlık, bu yeni bir kavramla tanışmış-kaynaşmış oldu. aslında kendisini tanımlayacak başka başka kelimeler de var. ama hangisini yazsam geriye kalan diğer kavram ve tanımlara ayıp olacak diye hiç değinmedim onlara, tabi siz onların ne olduğunu biliyorsunuzdur zaten.

    not: pek sevgili iskoç muhipleri cemiyeti üyeleri! burada sözkonusu olan bruce; tarihi bir kişiliği olan ve iskoçlara özgürlüklerini kazandıran robert the bruce değil, braveheart filminde angus macfadyen canlandırdığı film karaktersizidir.
  • sanılanın aksine falkirk savaşında william wallace'a ya da iskoçlara ihanet etmemiş, ingiliz ordusunda yer almamıştır. her okuduğunuza, izlediğinize inanmayın. ayrıca, 1314 yılında yapılan ve 2 gün süren bannockburn savaşında kral edward'ı ve ingilizleri yenilgiye uğratması iskoç tarihinin en önemli olayları arasındadır. resmen ulusal marş sayılamasa da iskoç halkının ulusal marşı gibi sahiplendiği flower of scotland da bannockburn savaşında gururlu edward'ın askerlerinin nasıl eve postalandığından bahsedilir.
  • söylentiye göre cesur yürek diye tarif edilen asıl şahıs buymuş. ayrıca william wallace'ın robert the bruce'un destekçisi olmadığı tam aksine, onun en büyük rakibi olan john balliol'un krallığını desteklediği de söyleniyor.
hesabın var mı? giriş yap