• robinson crusoe halihazırda süper bir konsept değilmiş gibi bir de mars'a taşıyıp bilimkurgusunu yapmışlar, zamanının şartlarına göre (1964) ayıbına hiç girmeden şahane olmuş diyorum.

    mars'taki yokluk, bildiğimiz standart robinson'un ıssız adada alet edevatsızlıktan çektiği derde rahmet okutuyor ve yokluğa biraz fantastik çareler bulunuyor tamam ama boru değil uzaydasın, illa bazı şeylere göz yummak gerekiyor konseptin yüzü suyu hörmetine. sonra cuma falan da var mucibince.

    eli yüzü düzgün biri şunun remake'ini yapsa taşşahlarını yirim.
  • marsta kutup buzlarından sahara çölüne pekçok ilginçlikle karşılaşan iki insan bir maymunun fantastik hikayesinin anlatıldığı bir film.
  • ucubik bir amerikan uzay filmi görünümünde de olsa bence mükemmel bir robinson crusoe uyarlamasıdır. daniel defoe'nun kitabındaki hissiyatı bu filmde yakalayabiliriz. ne de olsa amerika'nın olası bir mars yerlisine bakışı hali hazırda bir kızılderiliye bakışından farksız olacaktır. bu filmdeki uzaylının tipi ve kıyafetlerinde de görülebilir (ki sonradan bu kıyafet robinson'un elinin değmesiyle biraz değişecektir).
  • çok çok matah bir şey değil belki ama dönemin şartlarını ve romanı bu konsepte başarıyla uyarladığını düşünürsek bence farklı bir deneyim.
  • mantığın bittiği yerde bu film başlar.

    buna rağmen inanılmaz derecede akıcı ve izlenebilir olmasının temel nedeni hollywood saydamlık kuralı ile ilgilidir. bir de sanırım bu filmi cazip kılan mona'dır. sevimli maymun mona, mars'taki grotesk serüven boyunca bir şeyler tıkınır ve çığlık atar. çok sevimlidir.

    öte yandan, byron haskin'in birçok filmi gibi tanrıya dair güçlü atıflar vardır. onun filmlerinde bilim adamları mutlaka tanrıya inanır ve şükran duyarlar.

    robinson crusoe on mars, kimliği bilinmeyen ama son tahlilde iletişime kapalı ve saldırgan bir rol üstlenen uzaylıların (ya da daha gelişmiş bir uygarlık da olabilir) sömürgeci doğasına atıf yapar ve uzaylı istilası temalı filmlerle bağlantısını ortaya koyar. çekildiği tarih itibariyle mccarthycilik çoktan sona ermişti, belki de bu yüzden siyasal olan ile ilişkisini büyük ölçüde geri plana atarak mars gezegeninde mantıkdışı bir serüvene çıkar.
  • bilim kurgu filmleri arasinda ilk 10 da yer alir kanimca.
hesabın var mı? giriş yap