• avrupa birliği'nde 'kişilik' bağlamında tartışılan konu.

    "kendi kendine karar alabilen robotlar insanlara / mülkiyete zarar verecek bir şey yaptığında durumdan kim sorumlu tutulmalı?" avrupa parlamentosu hukuki işler komitesi'nde, tıpkı şirketlere verilen tüzel kişilikler gibi, robotlara da elektronik kişilik verilmesi gerektiğini savunanlar var. böyle bir hamlenin robot üreticilerinin sorumluluğunu tamamen ortadan kaldıracağını savunan bir grup yapay zeka uzmanı ise bu fikre karşı çıkan bir mektup sundu. konuyla ilgili tartışmalar halen sürüyor.
  • (bkz: humans)
  • amerika' da, boston dynamics firmasının atlas robotu üzerinde yaptığı tekmele, sopayla vurma eylemleri sonrasında ciddi ciddi tartışılan konu. özellikle, gelecekte robotlar için adalet geldiğinde geçmişe yönelik de bu yapılan işkencelere karşı haklarını savunabileceğini belirtiyorlar. watch robot dog 'spot' run, walk...and get kicked

    bu durumda, robotları üreten firmalar, robotlar üzerinde sınırsız özgürlüğü olmamalı gibi konular üzerinde tartışıyorlar. burada ki mantık da, nasıl siz anne ve babalar ebeveyn olarak, çocuklarınız üzerinde sınırsız hakka sahip değilseniz, üretici firmalar da, robotlar üzerinde her istediklerini gerçekleştiremeyeceklerini söylüyorlar. nasıl bir ebeveyn çocuğuna işkence yapamaz, onu öldüremez ise burada da benzer bir düşünceye sahipler.

    tabiki, kendi haklarını savunma pozisyonlarına bir gün elde edebilirlerse, özgür irade kavramı doğacak ve robotlar içinde suçun tanımı, suça karşı yaptırım konuları düşünülmeye başlanacaktır. sonuçta yapay zeka kapsamında, öldürme, hırsızlık vb. suç kapsamı giren eylemleri de kendi kendiliğine öğrenilebilecek eylemler olduğunu varsayarsak, herhangi bir suça neden olduklarında, robotu yapan, üreten değil, direkt olarak robotlar sorumlu tutulabilir ve bunun sonucunda da yaptırım uygulanabilir.

    asıl olarak tartışılması gereken de, insanı insan yapan asıl özellik nedir? biyolojik beden mi, yoksa karar verme mekanizmasının oluşu ve fikir sahibi olması mı? eğer ikinci seçenek ise pekala gelecek de robotlar için de, bizim gibi hakları ve sorumlulukları olacağını düşünmek çok mantıksız olmayacak. bakalım gelecek neler gösterecek.
  • (bkz: bir robotun hayati var midir)
    ibrahim mergen gazete duvar da irdelemiş ,önümüzdeki günlerde gelecek varlıksal ve etik açıdan sık sık gündeme bir konu.
    bir robotun hayatı var mıdır?
hesabın var mı? giriş yap