• bilimkurgu film ve romanlarında işlenen bir gelecek analizinin özet cümlesidir. robot ile işçi sınıfı, bir anlamda teknoloji ile sosyal sınıfların değişimine işaret eder.

    işçi olmak, rutin hareketlilikte beyni kullanmayan işler insanlık onuruna aykırıdır. robotlar bu acı ve mutsuzluk veren işleri üstlnince işçi sınıfı yok olacak insanlar ya zanaatkar ya da sanatçı olacaktır. işçi sınıfının yok olduğu güzel günlere.
  • işci sınıfının kötü kavramlar arasında yer aldığını,robotların gelmesiyle birlikte medeniyet çizgisine yaklaşacağımızı,düşündüren cümle.

    insanların hayattan aldıkları farklı lezzetler var.kimileri marangoz olmak için yetenekli,kimileri genetik araştırmalar konusunda.mevcut öğrenci seçme sistemi ile ortalama, her şeyi yapmaya muktedir,kendini tanımayan nesiller yetiştiren sistemin,bilim kurgu ile hayallerini makro topluma taşımasını gözümüzde bu şekilde canlandırabiliriz.

    robotlar olsun hayat kolaylaşsın amenna,o zaman cyber punk da işin içine karışırsa robotlar da vay efendim siz bizi kullandınız diyerek,kendi içinde evrimleşmeye çalışırlarsa,o zaman darwin haklı mı olacak?

    bilim kurgunun lezzeti de burda sanırım insanların sınır tanımaz hayallerini, gelecekte bir nebze olsun gerçeğe dönüştürmek adına, sürekli umut salgılıyor beyinlerimize.mad max dünyasında kimse yaşamak istemez ama eğer bu dünya makro bakış açısı ile yapılandırılmış bir dünyaysa evet,işçi sınıfı yok olsun,robotlar köpeğimiz olsun...

    (bkz: ms 2150)
  • matrix üçlemesinin de aslında çıkış noktasını oluşturan tez. matrix dünyasının alt yapısı için (bkz: animatrix)
  • henry ford'un yürüyen bant sistemi ile seri üretimi getirmesiyle, kısmen gerçekleşmiş olan şeydir bu. robotlar değilse bile, insan işçi, üretime en az bir robot kadar yabancı kılınmıştır.

    insan için önemli olan, bir makine gibi ne olursa olsun işliyor olmak değildir. çünkü hayvan gücü diye de bir şey var. o zaman öküz var, bizim yerimize çekiyor sabanı; halbuki olmasa işsiz kalmazdık mantığına benziyor bu laftaki gizli korku. halbuki korkulması gereken; bir robotun ezebere yapabileceği işi bir insanın yapmaması değil; içine her gün daha çok çekildiğimiz, o karanlık, derin yabancılaşma. bugün, çok üst dizey bir yönetici olduğunu zanneden birisi, çuval dolusu para kazanıp, çoluğunu çocuğunu refah içinde yüzdürürken; kendi eliyle, çocuklarının dünyasına görünmeyen bir duman; kanlarına kanser bulaştırıyor olabilir. görünüşe aldanmamak gerek.

    bence dünyadaki yanılsama, distopik filmleri çoktan gölgede bıraktı. ama bile bile ladesiz hepimiz tuhaf. robotların bizim yerimizi almasına fırsat kalacağını sanmıyorum. ha biz dinazorlar gibi yok olduktan sonra, insanlığın yerini bir robot ırkı alır mı? yok olduktan sonra ben pek önemi yok. mrak etmiyorum bunu.
  • kapitalizm altında olmayacak şeydir. zira robotlar, işçi sınıfı gibi üretseler bile tüketemezler. kimse maaş almazsa hiçbir şey satılamaz, sistem cırtlar.

    "tüketici olmadıkları için robotların işçilerin yerini alması durumunda, arz-talep ilişkisi sona ereceği için sistemin çökmesi söz konusu. bu yüzden yapay zekânın ve robotların yaygın olarak kullanılmaları, ancak sınıfsız ve sömürüsüz bir dünyada mümkün olacakmış gibi görünüyor"

    http://www.marksist.org/…tismali-bir-kararla-yendi-

    uyarılar üzerine: elbette bu önerme, robotlar sadece tüketimde rol oynamadıkları için değil, sermayenin "sabit" bileşeni oldukları için de, yani artı değer üretemedikleri için de yanlıştır.

    http://www.marksist.org/…3448-marksist-kriz-teorisi
  • işsizlik oranlarının çılgın atmasına sebep olacak durum. zenginin iyice semirmesi, fakirlerin kırılması sonucu dünyada sadece zenginler kalır ve refah seviyesi zirve yapar. ilginç.
hesabın var mı? giriş yap