• vietnam ve civarında tanışıp sevdiğim kahve cinsi. kakao ile kahve arası bir tadı var. parfümsü, hoş bir kokusu. [hürrrp] evet, hala aynı kanaatteyim.

    robusta verim ve yetiştirilme kolaylığı nedeniyle arabica'dan daha ucuza mal oluyor. dünya kahve üretiminin %30'u bu cins. daha sert ve belirgin bir topraksı kokuya sahip oluyor kavrulunca. bir de içindeki pyrazine denen organik bileşik nedeniyle daha acı bir tadı var. madem ben zaten her acının tiryakisi olmuşum, bunu da es geçemezdim.

    nescafe classic'i gold'a tercih edenlerdenseniz, siz de robusta seviyorsunuz. bu da kayda geçsin.

    (bkz: içip içip entry girmek)

    2. gün: soğukken tadı kanyak, kokusu çikolata.
  • sert içimli olan ve arabikaya göre daha ucuz fiyatlarda satılan bir kahve türü. italyan espressoları daha çok robusta kahve çekirdeklerinden yapılmaktadır.
  • düşük yükseklikte ve az zamanda yetişen, genelde makine ile toplanan kahve çekirdekleridir. arabicaya göre daha az lezzetli, biraz acıdır ve daha fazla kafein içerir.
  • bir kahve türü. üretim maliyetleri arabicaya göre çok daha azdır. 90'lı yıllarla beraber dünya bankası ve amerika tarafından sağlanan kredilerle vietnam önemli bir robusta üreticisi haline gelmiş ve dünya kahve fiyatlarının düşmesine yol açarak daha kaliteli ve pahalı olan arabicanın da fiyatlarını da düşürerek üreticileri zor durumda bırakmıştır.
  • bu robustanın en büyük talihsizliği asyalı ve ucuz olması sanırım. halbuki morumsu rengi ve tadıyla gerçekten güzel kahvedir. çoğu insanın sırf bu yüzden ön yargılı olduğunu düşünüyorum. sonuçta bazıları çok güzel diye kedi boku da içiyor ama birçok uzman kedi bokunun içinden çıkmasının değişiklik yaratmadığı konusunda hemfikir. yani konu para.

    vietnam'a giden bir arkadaş robusta getirmişti. hayatımda içtiğim en güzel filtre kahvedir. kokusu, beyaz kupanın kenarında bıraktığı mor renk ve muhteşemdi.
  • birileri bana kalıplaşmış yargılar söylüyorsa, artık onun tam tersini düşünmeye ve sevmeye başladığımı fark ettim. misal, rakıyı şöyle içeceksin, kahveyi şöyle çekeceksin, böyle havalandıracaksın, moka pota suyu şu kadar koyacaksın; efendim avokadoyu şöyle çeşnilendireceksin, vs... canınız nasıl istiyorsa, damak tadınıza nasıl uyuyorsa öyle yapın. bunu neden yazdım?..

    bize yıllar yılı denildi ki, 'kahve içersen arabicadan şaşmayacaksın', 'efendim robusta tırt kahvedir, acıdır kakadır', 'robusta ilaç sanayiinde kullanılan bir çeşit', vs... robusta, gayet de güzel bir çeşitmiş, söylenenlerle de alakası yokmuş. gayet güçlü, oturaklı, gövdeli ve sert içimliymiş ki, toplamında benim damak tadım da budur: sert içim. fiyat olarak da arabicanın 1/3'ü fiyatına bile bulunabiliyor araştırınca.

    demem o ki, milletin fikirlerinin sizin algılarınızla oynamasına izin vermeyin. deneyin, beğenmezseniz bir daha içmezsiniz en fazla. ama robustaya iade-i itibar yapılması şart. hem ultra uygun, hem ultra doygun. yanarım yanarım arabicaya deli gibi para bayıldığım yıllarıma yanarım.
  • kalite olarak da lezzet olarak da arabika'nin eline su dokemeyecek ikinci sinif kahve turu. robusta kahve cekirdeklerinin cogu bir suru islemden gectikten sonra instant cafe olur, siz de kahve ictim sanirsiniz. uretiminin cogu basta kongo olmak uzere bati afrika'da yapilir
  • düşük kaliteli olmayan, sadece tadı daha acı olan kahve türü

    bazı tiryakiler bunu tercih ederler
  • coğu kaliteli kahve blendine sertlik ve yogunluk saglamak icin eklenen kahve çeşidi. arabika nın (4) aksine 2 kromozomlu bir kahve türüdür.
  • son yüzyılda yetiştirilmiş kahve çekirdeği türüdür. hastalığa ve iklim şartlarına arabikaya göre daha dayanıklıdır. daha çok, standart kalite hedefleyen hazır kahve üreticilerinin tercihidir.
hesabın var mı? giriş yap