• amerika'nın türk popülasyonu en yüksek şehirlerinden biridir.
    (bkz: boston)
  • sehrim..burada en az bi 3-4 senem daha gececek..amerikanin 60-70li yillardan kalan bi zihniyetini yansitan, kare suratli, herseye cocuk gibi inanan, genelde temiz dusunceli (saftirik)
    insanlari ile beni sasirtan( zenciler de var bolca ama ancak downtowndan onlarin yoresine gidersen (kasinirsan) goruyorsun) bolgesi. ny eyaletinin ucuncu buyuk yerlesimi-
    ikinci neresi bilmiyorum, belki albanydir? syracuse degil herhalde!

    rit en cok sozu edilen okulu gibi gozukuyor, ama aslinda rochester universitesi (university of rochester diye ters cevrilmis hali) cok kallavi bi universite. kampusunu columbianin kampusune benzetiyorum, kesin calmislar mimaride. zaten logolarimiz bile ayni-salakca bi hareket..ben eastman school denen, muzik bolumunde,-apayri bi konservatuar niteliginde bi yer- okuyorum, rochester universitesine bagliyiz. amerikanin 1 numarasi zart zurt burasi, numaralamayi sevmem ama iste, oyle..juilliard halt etmis filan gibi gerizekali seyler soylemem, soyletemezsiniz..ama manyakca calismada, juilliard kadar oldugumuz soyleniyor. eastman school of music, rochester'in imajinda onemli bi yer oynuyo, zira eastman theater denen eski guzel yapi, cok seye evsahipligi yapiyo, operalar, orkestra konserleri vs

    ve ancak amma bazi acilardan cansikici-icbayici bir yer suphesiz..beklentileri minimum tutmak lazim..okumayi sevmek lazim (kar kis meseleleri). niagara falls a yakin, aslinda ny eyaletinde olmasina ragmen, ucakla ny city'e gidilmesi gereken bi yer (buffaloya karayouluyla iki saat, halbuki mesela ny city'e 7, belki 8,9,10 saat (greyhoundlara takilirsaniz: amerikanin kamil kocu)

    sinema ve sanat icin yasanasi bi yer..george eastman buyuk adammis, sinema isinin babasi, evi fotograf muzesi olarak kullaniliyor, amerikada herhangi bi yerde izleyemeyecegim en
    guzel independent filmleri, avrupa filmleri burda izledim. kodak, xerox gibi seyler var insanlarin calistiklari bunyeler..bausch and lombvs..ayrica ":ny eyaletinin sanatsal yuz aki" falan diye palavralarla yutturulan bir yeri-aslinda evet, montreale ve torontoya yakin, caz acisindan guzel bi ugrak yeri, ve eastman school bi suru beklentiyi karsiliyo.ama iste, sevmek zaman alabiliyo.

    kasabam benim. haa bi de wegmans var ki, anlatmak kolay degil, gormek lazim. kuzeybati newyorkta kartel olusturan, buyuk market, hiper,super, megabyte market boyutlarini asmis bisey..yiyecek konusunda sinirsiz bi yer, manav, market, bakkal, hardware store, icabinda hersey wegmansda var..buraya gelmesem, gormesem ogrenemeyecegim bir bunye..

    vakit olsa goller de var tepede (ontario aslanlari)sagda solda..

    ayrica amerikada bi suru rochester oldugundan (hatta ingilterede de var telaffuzu bile degisiyo) rochester ny demek lazim-rochester mn (minnesota var mesela-orda da dunyaca unlu mayo clinic varmis, ben bizim rochesterda var sanarak uzun sure aramistim bu guzide tip kurumunu, burada olmadigini anlamak zaman aldi)

    kuzey amerikanin dogu kisminda, bi cok yorenin ismi, eski kizilderili isimlerinden olusuyor ve telaffuzu zor. chataqua, cheeektawoga vs.. bi de irondequit diye bi yerimiz ver ki, evlere senlik okunusu: "iyrondekoy" noktasiz o ve noktasiz i
    -fransiz koy ve ayran gibi okunacak! ben burayi, around the coy sanarak, bi gun "aroundthe coy mall"(carsi demek iki le li mal) inda kayboldugum icin, acep nerde bu coy biz de "around " oldugumuza gore nasi yaani? diye dusundirtmustu beni yaramaz pirnansiey$in
    ayrica, sulukule, eyup, ayvansaray yerine chile, sweden, greece var attim belki o kadar kotu degil ama, ilginc bi yaklasim, hirsizciklar nolcak..zaten sinir oldum her bi sokagin adi ayni, main street broad street, washington boulevard-square-garden etc, clinton avenue, bunlardan her yerde mutlaka var kuzeydogu amerikada..oricinallik yoksunlari!

    sevmeye calisiyoz iste..bizim mal mhplilerin dedigi gibi, ya sev ya terket durumu var tabii..ama turkiye'den daha rahat bi yasam var orasi kesin..trafik sorunu yok, elektrik kesilmez vs..
    insanlar bostondaki gibi olmasa da yayaya saygi gosteriyolar, bankada resmi yerlerde burokraside ise aslinda asagi yukari ayni zorluklar var, ama isin halloluyo..kibar bi goruntusu var buranin diyebilirim genelde.

    turkleri ile az tanistim onun icin cok bisey yazmayayim..ama terzi amcam var surda, buraya cok sayida turk terzi akini olmus, bi de bol miktarda benzin istasyonu var sahibi turk olan..amerikalilasmis turkleri ile cok ilginc bi profil cizdi bana..tum benzinciler (turkler)
    yeah tabi diye konusuyolar..
  • yukari nyorkda bir usa kenti, accaip soguk bir yer nede olsa canadanin dibinde, darien lake diye bir yer var burda sulak bir yer konserler felan oluyor yukari ortasinif amerikalilar olanca rahatliklariyla haftasonnari buraya gelip dev rollercoasterlara biniyorlar yiyip iciyorlar' niagara caglayanida burada felan.
    kentte dinosaur diye bir restaurant var et lokantasi amanin ben ole pirzola tavuk gormedim buralarda, dumanda 8 saat pisiriyrlarmis tadindan yenmiyor bide raki olsa yaninda.
    turkler komple terzi
  • update yapalim: ben bu kadar havasinin ne oldugu anlasilmayan yer gormedim hayatimda. bugun 25-30 dereceye cikti, tisort-sweat shirtluk, ama bundan iki hafta once sulu kar yagmisti, bir ayaz bir ayaz sonra..efendime soyliyim, eylul filan ayagina kaloriferler yanmadigi icin herkes hasta oldu. sonucta bu haftasonu kar yagicak yine. nooldu ve nooluyo ki simdi...gibi repliklere her acidan hazir olmaniz gereken bi acayip yer.. ekim yani aylardan bi de-kasim bile degil!
  • sehir disinda inanilmaz guzel hiking mekanlairnin bulundugu gri sehir.
    (bkz: finger lakes region)
  • sogugu adamin icine isleyen western new york'un sirin mi sirin sehri
  • 3000 kadar turk nufusu var. xerox , kodak bir de bausch and lombun merkez sehri. (bkz: turkish society of rochester)
  • bulundugum 8 ay icinde hicbir turke rastlamamayi basardigim, erie canal etrafinda yazin ordekler esliginde dolasmaya bayildigim, ufak sirin akdeniz lokantasi ile kalbimi calmis olan, hayatimda ilk kez golde yuzme zevkine vardigim, minik selaleri ile sipsirin amerikan kenti. * *
  • londra'dan dover'a uzanan yol üzerindeki yerlesim yeri.
hesabın var mı? giriş yap