• rock gruplarının genelde şarkılarına 50'nin üstünde iq'ya hitap edecek söz yazma zorunluluğu hisseden müzisyenlerden oluşmalarından kaynaklanan zorundalıktır. aslına bakılırsa tüm sözlü müzik türleri için geçerli olsa keşke denilecek bir durumdur.
  • futbol takımlarının bile birer oyun felsefelerinin olduğu günümüz dünyasında artık yürürlüğe girmesi gereken zorunluluk.
  • rock müzik için biraz da gerekli olan durum. rock müziğin genel yapısına bakıldığında zaten bir hayat görüşü üzerine kurulma, hassas dönemdeki insanları özellikle gelişim çağındaki çocukları farklı düşüncelere çekip gerçek hayatla ve düşünceyle yüzleştirme gibi olaylar hep ön plana çıkmıştır. bu ele aldığı olaylarında her türlü siyasi veya felsefik hareketin temel taşlarını oluşturabileceği düşünülürse gerçek rock müzikle uğraşan her grubun çevresindeki olaylara bakış açısı ve belirli bir duruşu vardır, olmalıdır. olaya sadece müziksel (ritimdir, melodidir) bir gözle bakınca elbette hoş bir tat vermez bu durum. bir grubu sadece aynı felsefede, görüşte saf tutan belirli bir kesimin dinlemesi, diğer kesimlerinse ortaya çıkan müziğin kalitesine rağmen grubu anlamaması veya inatla benimsememesi müzikteki kaliteyi çok ciddi anlamda baltalar şüphesiz ama yine başa dönecek olursak rock gibi geniş altyapısı olan bir müzik türünü sadece ortaya çıkan ritim ve melodi penceresine sıkıştırmak müziğe ve müzik kalitesine bundan daha fazla zarar verir. şöyle bir şey de söyleyeyim; herhangi bir kıta veya dünya çapında başarıya ulaşıp adından söz ettirebilmiş hiçbir rock grubu albümlerinde tek tip şarkılara yer vererek dinleyici kitlesine bir takım şeyleri empoze etmeye çalışmaz. dinleyici kitlesi zaten grubun ne olduğunu, neden bahsettiğini, ne için müzik yaptığının farkına varmıştır kendi farkındalıklarına dayanarak, bu farkındalıklar da onun hayranlıklarını oluşturur. rock müziği gerçekten hakkını vererek yapan gruplar da şarkılarında sadece bir kitleye veya bir zihne hitap etmez zaten. dünya çapında pink floyd another brick in the wall ile eğitim sistemine karşı çok sağlam bir ses çıkarabilmişken hey you ile duygusallığın ve aşkın amına koymuştur mesela rock müzikle. yine bizim memlekette de bulutsuzluk özlemi acil demokrasi ve yine düştük yollara gibi iki şahane parçayı aynı müzik literatürü içinde piyasa sunmuştur en basitinden. evet sonuca gelelim artık; rock her zaman belirli bir felsefe çerçevesinde gelişmiştir sadece o felsefeye hapsedilemeyeceği gibi sadece melodi ve ritim gibi önemli müzik kriterlerine de hapsedilmemelidir çünkü rock gerçekten özel ve esnek bir müzik.
hesabın var mı? giriş yap