• mamayev anıtı, veya ingilizcede the motherland calls olarak da bilinen anıtın rusça adı*. stalingrad savaşı'nın anısına 1967'de dikilmiştir. 85 metre uzunluğunda kallavi bir heykeldir, çok da güzeldir:

    http://www.jonathanmeades.com/…_pictures/statue.jpg

    gerçi kadının suratı biraz çirkin gibi olmuş. herhalde o yüzden hep profilden fotoğrafı çekilmiş.
  • tek başına sovyetlere saygı duymak için geçerli bir sebep bence.

    yahu zaten bende büyük heykel, büyük yapı fetişizmi var, ama nedense bunca yıl gözümüze gereksiz fazla sokulduğu için new york özgürlük heykelinden tiksinirim. meşale ve kitap da ne ola sonuçta.

    ama bu öyle değil, dünya gözüyle görmek de nasip olur inşallah ama resimlerine bakmak, hatta google maps'den bakmak bile benim tüylerimi ürtpertti. yok arkadaş bizde böyle bir zihniyet yok. yapacaksın böyle bir heykeli istanbul boğazına yakın bir yere (mesela adalar çevresinde fazla gemi trafiği olmayan bir yere) abov, şekle bak. ama o kadar büyük ve yüksek olacak ki kapalı günlerde zirve noktası bulutlardan görünmeyecek. istanbul'a yaklaşan gemiler falan ilk önce ufukta onun ucunu görecekler ve bu şekilde anlayacaklar istanbul limanı yakında!

    kiev'deki de fena değil ama ondaki "savunma" vurgusu ve kiev'de oluşu farklı bir hava yaratıyor tabi ki. bu bambaşka.
  • volgograd'da (eski stalingrad), mamayev kurgan tepesinde yer alan anit parkin icinde, vatan cagiriyor!-the motherland calls heykeli..

    dunyanin en buyuk kendi oturdugu kaide uzerinde durabilen heykeli, (1989 yilinda spring buddha heykeli en buyuk ve uzun heykel olsa da, din konulari disinda kalan ve bir dayanagi olmadan sadece zemin uzerinde duran mevcut en buyuk heykel su anda vatan cagiriyor! heykelidir. ozgurluk aniti kaidesiyle birlikte 93 metre olsa da, kaidesi de 50 metre zaten, vatan cagiriyor! heykeli, salt heykel olarak 91 metredir.)

    herhalukarda tum bu heykellerden cok daha guzel ve etkileyici……

    canli canli gormek inanilmaz… muhtesem bir yapit. 1959-1967 yillari arasi yapilmis, yevgeny vuchetich ve nikolay nikitin bu saheserin heykeltrasi ve yapi-muhendisi…. heykel, ayrica volgograd oblastin da bayraginda yer alan simge…ayrica, heykel icin volgogradli valentina izotova adli bir kiz modellik yapmis..

    canli olarak bugun gordum, yok boyle bir sey... etkilenmemek elde degil. savasta olenlerine gosterilebilecek en buyuk saygiyi gostermisler.. esasen bunu yapabilen bir milletin kendi islerinin tamamini yapabilecegini dusunuyorsunuz, ama orasi rusya:)

    buraya oncelerde gelen bir turk muteahhit, bu heykeli gorunce, "bunu yapabiliyorlarsa bizi niye cagirdilar ki?" demistir... ama ruslar iste, o heykeli yaparlar ama ulkeyi bizimkiler insa eder...:)

    neyse, son sozum heykeli gorup de etkilenmemek elde degildir.

    bir de, rejimler degisse de kahramanlar baki kalir ve itibarsizlastirilmaz… “birilerine” ders olur umarim volgograd’dan yaptigimiz bu haykiris….
  • rusya, volgograd'da (eski adıyla stalingrad), şehire hakim noktalardan birinde endam-ı arz eden 91 m yüksekliğindeki dökme bronz heykel.

    sağ elinde yükselen kılıç, vatanın kutsallığını simgelerken, sol el volgograd'a doğru yol göstermektedir. stalingrad savaşı'nın acılarına ve savrulmuşluğuna addedilen heykelin kaide metninin başlığı tam olarak "anavatan çağırıyor" olarak çevrilmektedir. heykelin resmi açılışının yapıldığı tarih (1981) itibariyle detaylarda ve formun dışa vurduğu tatlı-sert köşelerde ve dönüşlerde, son dönem sscb sanatının etkilerini görememek üst düzey çaba gerektirse de, figürün üzerindeki bol ve rüzgarda savrulan dökümlü elbise bize roma heykel sanatının etkilerini çağrıştırmaktan geri durmamaktadır.

    (bkz: anavatan heykeli)

    http://2.bp.blogspot.com/…svb1j0/s1600/sam_6453.jpg

    edit; entry'nin orijinal isimdeki başlığa taşınmasına vesile olan caiphas'a teşekkürler.

    (bkz: aramaya inanmanın mümkün olmadığı durumlar)
  • rusya'nın volgograd şehrinde bulunan, devasa ve bir o kadar da etkileyici heykel.
    mamayev kurgan tepesinde yer alır.
    (bkz: volgograd)
    (bkz: stalingrad)
  • etkileyici bir heykeldir. imkanı olan herkesin gidip görmesi gerektiğini düşünüyorum.
  • rusların avrupa ile asya arasındaki durumunu çağrıştıran insan suretini bayaa başarılı bulduğum heykel
  • dünya tarihinin en muhteşem direnişini ölümsüzleştiren heykel.

    ikinci dünya savaşı en çok sovyet rusya'nın savaşıdır. en ağır bedeli onlar ödemiş, dünyayı devasa bir alman sömürgesi olmaktan kurtarmışlardır. kızıl ordunun yiğit savaşçılarının aziz hatırasının önünde saygıyla eğiliyorum.
  • güzel heykeldir. heykelin hikayesi olan almanlardan dünyayı ruslar kurtardı temasıysa kurtla aslanın etraftaki canlılara saldırıp kurban azalınca birbirine düşman olması gerçeği yanında abartıdır.

    stalin ile hitler 1942 senesine kadar resmi ve gayrı resmi birçok işbirliğinde bulunmuşlardır. sonra hitler bu ortaklığı çöpe atıyor.

    nedeni hakkında sürüyle iddia ve bilgi var. hitlerin kendi sesinden öne sürdüğü bahane polonyayı birlikte yerken gözünün rus tabağında kalması.

    stalin kendince pek çok haklı iş yapmıştır. bu yönden adama kafayı takmaya gerek yok. ancak araya yüzyıl girmeye çok yakınken biraz daha dürüst olmak iyidir.
  • (bkz: #162911444)
hesabın var mı? giriş yap