• türkiye'de hiç gözlemlenemez. neden? çünkü salçayla, bulgurla, makarnayla beslenen fakir bir ülkeyiz biz. az çorbaya yarım ekmek bandıran milletiz. elin amerikalısı koyuyor tabağına bacağım kadar eti, pilavsız ekmeksiz indiriyor mideye. adam söylüyor pizzasını, masa kadar pizza getiriyorlar, oturuyor altı tane birayı katık edip yiyiyor bir başına, sonra gidiyor sıçıyor affedersin, her taraf buhar her taraf duman, metan haliyle. ben salça ekmekle doyuruyorum karnımı, ekmek bağırsağa bile varmadan atomlarına ayrılıyor midemde, salça ekmekle nasıl buhar çıkartsın bu millet rögar kapağından. demem o ki, o buhar bir milletin refahının göstergesidir.
  • niyork ile özdeşleşmiş arzdan buhar fiskirmasi hadisesi sadece menhetın'da bir nevi 'mason dixon line' işlevi gören 96'nci sokagin guneyinden vol sıtrit civarina kadar gözlemlenir. yani harlem ovasi, spanish harlem düzlüğü, apır vest sayd platosu bu artistik görüntüden yoksundur. misal kolumbiya öğrencilerinin gözlerine buhar banyosu çekmek için gurbet ele, yani midtown'a downtown'a gelmeleri gerek ki çok azı niyork'taki tahsil yaşamları boyunca böyle uzun bir seyahate çıkabilecek olanağa sahip olur.

    siyetıl'dakinden farkli olarak niyorkun buhar bacalarında doganin dahli yoktur. thomas edison'un torunu con edison yapar bunu. 96'nci sokagin guneyinden merhum ikizlerin oldugu alana kadar yaklasik 2 bin menhetın gokdeleninin tüm ısınma ve soğutması bu buhar şebekesi ile sağlanır. con edison, buhar şebekesinin sahibidir.

    ancak işte nerdeyse 100 yıllık bu eskimiş buhar boru hattı, istisnasız hergün bazı şebeke kavşaklarında basınç oluşturur ya çatlaklardan sızıntı yapar. con edison gelir patlamasın diye vanaları biraz gevşetir. ya da yağmurlu karlı günlerde veya atık sular buhar boru hattı ile temas ettiklerinde ekstra buhar oluşturur. ve bunlardan biri sözkonusu olduğunda bizler "rogar kapağından buhar çıkması" olayıyla karşı karşıya kalırız. çıkan buhar trafiği etkilemesin diye rogar kapağının üstüne yerleştirilen kırmızı beyaz bacalarla buhar yoldan 4-5 metre yükseğe bırakılır. olay niyork'ta geçtiği için kısa sürede o baca meşhur olur, rogar kapağı holivuda atar.
  • splinter usta ve ninja kaplumbagaların mangal yakıp rakı balık yaptıgına delalettir*. sahiden de özellikle new york manhattanda bir cok yerde buhar çıkışlı rogar gözlemlenebilir*.
  • gercek nedeni kalorifer ile isinan newyork binalarinin sicak sularini direk kanalizasyonlara vermeleridir.. boyle olunca her bina sicak suyunu kanalizasyona verince tabi logarlardan buhar cikiyor.. hos o kaynar su icinde kaplumbaga da yasamaz. ama ninja kaplumbagalar gercek olduklari icin bu onerimi kendi kendime cürüttüm..

    soyle diyebiliriz.. nuyork sokaklari tuz ruhu ile yikanir.. sonra mesela birisi klorak (aka camasir suyu) dokunce oyle reaksiyona girer sonra oyle buhar cikar.. solursaniz ölebileceginizi düsünüyorum.
  • her amerikan filminde istisnasız yer alan bir durumdur. amerika'daki tüm rögar kapaklarından duman çıktığını sanırsınız.

    bu durumun bir başka açıklaması da metro havalandırmasıdır. amerikadaki metropol şehirlerin hepsinin altı metrolarla kaplı olduğundan ve bu metrolar bir şekilde havalandırıldığından söz konusu havalandırmanın bu "rögar kapağı buharına" sebep olduğu bir yerlerden kulağıma çalınmıştır.
  • arkadan duyulan polis sirenleri ve sokakların ıssız ve karanlık oluşuyla, koca koca gökdelenlerin arasında yaşanan bu olay şehre ayrı bir karizma katar.. gibi geliyor bana yoksa şüphen mi var?
  • dumani tuten boktan kaynaklaniyor olabilir.
  • şehir altına döşenmiş buhar hattında oluşan kaçaklar veya tahliye çıkışları yüzünden gerçekleşen olay.

    hollywood hilesi değildir, o buhar binaların ısınması ve bazı iş yerlerinde kullanılır.
  • eğer izmir'in balçova semtinde oturuyorsanız kışın çok fazla rastlayacağınız durumdur.
    (bkz: jeotermal)
  • (bkz: rögar)

    logar, cem yılmaz'ın filmindeki komutan değil miydi yav? ondan duman mı çıkıyodu?
hesabın var mı? giriş yap