• rasim ozan kütahyalı'yı tanımlamak için kullanılan komik kısaltma. ne zaman biri kullansa gülümserim. rok. rok ne lan?
  • rock'i bu $ekilde okuyanlara ornek olarak cem karaca verilebilir..
  • rok hakkında pek bilinmeyen iki kural:

    1) şahınız, şahınızın rok atarken geçeceği ve roktan sonra varacağı kareler tehdit altındayken rok atamazsınız (bu genelde biliniyor) ama kaleniz tehdit altındaysa rok atmanız yasak değildir.

    bu kuraldan efsanevi viktor korchnoi bile habersizmiş.. anatoli karpov'a karşı oynadığı bir oyun esnasında masadan kalkıp hakeme kalesi tehdit altındayken rok atıp atamayacağını sormuş, hakem de (muhtemelen kulaklarına inanamayarak) atabileceğini söylemiş, korchnoi de atıvermiş. oyunu da bir hamle sonra kazanmış. söz konusu oyun (rok 18. hamlede): http://www.chessgames.com/…rl/chessgame?gid=1067831

    2) beyaz için b1, siyah için b8 tehdit altında olsa bile uzun rok atabilirsiniz (çünkü şahınız bu karelerden geçmeyecektir).
  • cok orospu cocugu bir seydir. yanlis anlasilma olmasin satranctaki hamle olanini kastediyorum!
  • satranc'ta bir hamle... kale ve şah hiç kımıldatılmadıysa, yerleri değiştirilebilir. iyi bir sawunma ve güwenlik hamlesidir, rağkibi şaşırtır, planlarını bozar.
  • ustaca bir hamle;

    kılıçtan keskin acıların,
    kıldan ince düşlerle yer değiştirmesi..
  • bağırdıkça dinlendiğini sanan kürtaj gazisi insancık.

    (bkz: kapatınca oh be kafa sikiyormuş denen şeyler)
  • satrancın avrupaya gelmeden önceki kaidelerine göre yapılan bir hamledir. şöyle ki:
    satrançta esasen şah sadece birer kare atlayarak hareket edebilirdi. kale şimdiki gibi dümdüz gidebilir, fil ise diyagonallerde sınırsız değil birer kare atlayarak gidebilirdi. en zavallıları olan vezir ise sadece komşu çapraz 4 kareden birine gidebilirdi. piyonun vezir çıkması (bkz: kral öldü yaşasın yeni kral) diye bir şey de yoktu.

    işte bu yüzden satranç maçına a ve h piyonlarını açarak başlamak, en güçlü taş olan kaleleri bir an önce oyuna sokup tempo kazanmak için eskiden en çok başvurulan taktikti. günümüzde bu tür açılışlara "osmanlı savunması" denmesinin ardında bu yatıyor olabilir.*

    savunma için en etkili hamle de fili ve atı aradan çıkardıktan sonra kaleyi şahın yanına getirmek ve şahı kalenin üstünden atlatmak şeklindedir. bu yüzden büyük rok yaparken şah b1 ya da b8'e değil c1 ya da c8'e gelir.
  • şu an bildiğimiz halinin satrançta kendine yer bulması 17. yüzyılın ortalarına doğrudur. kaynağı, oyunun ilk formlarında varolan, şah'a yüzü suyu hürmetine bir kereye mahsus verilen "sıçrama"* hakkıdır. bu sıçramanın yörelere göre iki çeşidi mevcut; kuzey afrika'da şah oyunun herhangi bir bölümünde bir kereye mahsus at şeklinde hareket edebiliyor, avrupa satrancında ise yine yön ve mesafeleri yöreye göre değişmek üzere şah ilk hamlesini 2 veya daha fazla kare hareket etmek suretiyle yapma hakkına sahip. bu sıçrayış, şahın güvenliğini sağlama amacıyla zaman içersinde 2 hamlede "rok" yapma ve nihayetinde rokun tek bir hamle olarak kabul edilmesi şeklinde bir evrim geçirmiştir. illa analoji yapmak icap ederse şahın güvenlik amacıyla bir köşeye çekilmesi ve etrafını surlarla çevirmesi şeklinde lanse edilebilir.
hesabın var mı? giriş yap