• avusturya doğumlu formula pilotu. 1994 te ayrton sennanın ölümünden bir gün önce imola pistindeki yarışta büyük bir kaza sonucu hayatını haybetmiştir.
  • senna'nın ölümünün arefe günü habercisi.
  • kaza videosunda da görüldüğü üzere o yılların otomobilleri bugünkilerin yanında karton gibi kalmaktadır zira kazadan hemen sonra ratzenberger'in kokpitinin yan kısmında pilotun kolu gözükecek kadar büyük bir hasar oluşmuştur. siyah fon üzerine mor mtv logosu ve ratzenberger'in kaskının ağır hareketleri kabus gibi bir uyum oluşturur, ve pistin üzerinde dolaşan lanetin ilk ölümlü kurbanıdır, ancak ne yazık ki sonuncusu olmayacaktır.
  • gün itibariyle ölümünün üzerinden 16 yıl geçen pilot. 1994 san marino gpsinin ilk kurbanı. en az ayrton senna kadar hatırlanmayı hakeden ve en az onun kadar pisi pisine hayatını kaybeden avusturyalı.
  • 90'larda avrupalı pilotların japonya'ya ve oradan da formula 1'e geçmesine ön ayak olmuş pilotlardan birdir. yarıştığı jenerasyonda tom kristensen, mika salo, jacques villeneuve ve eddie irvine gibi pilotlar yer almaktadır.
  • ayrton senna gibi aramızdan ayrılışının üzerinden 20 yıl geçen pilot. senna kadar dikkat çekmemesi ve hatırlanılmamasına üzüldüğüm avusturyalı.
  • cenazesine formula 1 dünyasından simtek takımı ve yakın tarihte sex skandalıyla kendini hatırlatan o zamanın fia başkanı max mosley gitmiştir. aslında mosley, aynı zamanda simtek takımının kurucularından biridir.

    kazadan 1 tur önce malum tamburello virajında kanadından parça kopmuştur, yine de takım direktiflerini dinlemeyip hızlı turunu atmayı kendisi tercih edip elim kazayı yapmıştır. aslında onun da, sebebiydi tamburello.
    kendisinden 14 yıl önce, 1980 san marino grand prix'inde aynı yerde efsane sürücü gilles villeneuve de, yarış esnasında, hem de 6. turda tehlikeli bir kaza geçirmiştir. gilles, roland'tan daha yavaş bir hızdayken aracı kaydığında otomobilinin yönünü sağa çevirebildiğinden kazadan sağ salim kurtulmuştur.
  • 1994 san marino gp sıralama turlarında, ertesi gün ayrton senna'nın hayatını kaybettiği grand prix'de hayatını kaybetmiş bir başka pilot.
    touring car ve le mans 24 saat yarışlarında yaprığı isim sonrası, geç denecek bir yaşta, 34 yaşında formula 1'e gelmiş, sezonun sadece üçüncü grand prix'sinde hayata gözlerini yummuştur.

    ratzenberger'in ölümü rekabetin nerelere gelebileceğinin trajik örneklerinden biridir.
    avusturyalı pilot ertesi günkü yarışa iyi bir yerden başlamak istemektedir fakat istediği tur derecelerini bir türlü yapamaz. sondan ikinci turunda bir virajı iyi alamayarak pist dışına çıkar ve ön kanadı hasar görür. normalde yapması gereken, pite girip kanadını değiştirmek ve tekrar çıkmaktır, ancak buna zaman yoktur. hasarlı kanatla, pite girmeden bir sonraki tura başlar hemen, fakat ön kanatın araçtaki tutunmayı nerdeyse sıfıra düşürmüş olması sebebiyle villeneuve virajı olarak bilinen virajda yoldan çıkar ve ölçülen sürat ile 314.9 km/h ile duvara vurur. son karelerinde başını doğrultmaya çalıştığı görülür ama yaşadığı baziler kafatası kırığı sebebiyle hayatını kaybeder.

    [https://www.youtube.com/watch?v=q_cpr5vq4ds https://www.youtube.com/watch?v=q_cpr5vq4ds]

    ratzenberger'i kimse hatırlamaz. çünkü ertesi gün ayrton senna ölecektir. bu bugün için değil, daha o gün için bile böyledir. tüm yarış dünyası senna'nın cenaze törenine koşarken ratzenberger'inkine sadece dönemin fia başkanı max mosley gider. mosley yıllar sonra yapılan bir röportajda "ayrton'un cenazesinde bulunmayı çok istemiştim. ama roland'a kimsenin gidemiyor olduğunu görünce içim bu duruma elvermedi" demiştir.

    mosley, ratzenberger'i düşünen ilk kişi değildir yine de. ratzenberger için en anlamlı girişimi planlamış ama başaramamış ilk kişi ayrton senna'nın kendisidir. kaza sonrası senna'nın aracı içinde rulo yapılmış bir bez parçası bulunur. açtıklarında bunun büyük bir avusturya bayrağı olduğu görülür. senna yarış sonrası ratzenberger için avusturya bayrağı sallayarak bir anma turu atmayı planlamış, fakat ölümü buna engel olmuştur.
  • 24 yıl önce bugün o lanet olası 1994 san marino gp'sinde kaza yaparak hayatını kaybeden avusturyalı pilot. ölümünün senna'nın aksine yeterince dikkate alınmaması büyük talihsizlik,hatta saygısızlık. ancak yine de ölümünü anmak isteyen birisi vardı gridde*. eğer yarışı bitirebilseydi, aracına koyduğu avusturya bayrağı ile tur atacaktı. ancak maalesef o pilot ta ratzenberger ile aynı kaderi paylaşacaktı..

    seni yeterince anamadığımız için bizi affet. ama yine de bizi mazur gör. çünkü senden hemen sonra çok büyük bir pilot öldü.
hesabın var mı? giriş yap