• jargonda direkt grafi de denir.
  • x ve gamma ışınları için kullanılan ışınlama birimi.
  • içini döker.
  • artık hastanelerde röntgeni alıp, doktorun o ışıklı panosunda sonucu değerlendirmesi bitmiş, çekilen röntgenin 10 dakika içinde doktorun bilgisayarına gönderilerek, doktorun da bilgisayardan sonuca baktığı, teknolojiyle masraflarını azaltmış teşhis yöntemi..
  • herkes wilhelm röntgen çekmiş olduğu, eşinin eli olan o ilk medikal görüntüden bahsetmiş, o zaman biz de tamamlayalım: işte o fotoğraf

    çalışma prensibi basittir, aslında elinizi güçlü bir ışık kaynağına tuttuğunuzda parmak aralarınızdaki ince perde derisinin içini görebilmenizin mantığı ile aynıdır.

    hasta öncelikle bir ışın kaynağı (x-ray tube) önüne hasta konur. aynı doğru üzerinde hastanın arkasına da film yerleştirilir. eğer fotonun tanecik niteliğini düşünürseniz, kaynaktan gönderilen yüksek enerjili fotonlar hastanın bedeni içinden geçecektir. bu noktada fotonlar ile hastanın dokuları arasında 3 çeşit etkileşim olur; doğrudan geçiş (transmitting), dağılma (scattering) ve emilme (absorbing). röntgen filmi de dokulardan doğrudan geçen ve emilen fotonların oranı ile ortaya çıkar. dokuyu doğrudan geçen fotonlar film üzerinde siyah bölgeler oluşturur (fotoğraf filmlerindeki gümüş nitratın gelen ışık oranında kararması ile aynı prensip), foton gelmeyen bölgeler beyaz renkte kalır (röntgen filmlerinde hepimizin aşina olduğu şekilde kemiklerin beyaz renkli, fonun siyah renkli görünmesi bu yüzdendir). dağılma ise, biyomedikal görüntülemeciler tarafından pek sevilen bir olgu değildir, keza dağılan fotonlar görüntüde gürültüye yol açar. dağılan fotonları engellemek için filmin önüne "dağılma önleyici mazgal" (en uygun çeviri bu gibi görünüyor) (anti-scatter grid) konur.

    peki hangi dokular fotonları engeller veya dağıtırken diğerleri fotonları aynen geçirir? işte bu noktada röntgen uygulamasının güzelliği ortaya çıkmakta, dokuların seçimi tamamen size kalmış! gönderilecek olan fotonun dalga boyunu ayarlayarak sadece kemik dokularında takılmasını, diğer tüm yumuşak dokulardan geçmesini sağlayarak hastanın iskeletini görebilirsiniz, veya mamografi gibi sadece yumuşak doku üzerinde yapılan ve bu dokuların birbirlerinden ayrılmasını gerektiren uygulamalarda dalga boyu daha hassas ayarlanabilir. bu ayarlamaya dair iki kıyaslama görüntüsü:

    akciğer filmi : görüldüğü üzere hastanın sadece kaburga kemikleri görülmekte, akciğer ya da kalp gibi dokulara dair neredeyse hiçbir şey yok.

    mamografi filmi : burada hastanın göğüs bölgesindeki damarlar ayrı ayrı görülebilmekte, gönderilen dalganın boyu kan dokusunda takılırken diğer dokulardan geçecek şekilde ayarlanmış.

    (not: bu girdi (entry) gelecekte kendini geliştirecektir)
  • ömründe bir kere bile soyunan bir kadını gizlice izlemeyenlerin anlayamayacağı, çağımızın antropomorfizm tabanlı pezevenglik soyluluğu.
  • turk tarihinde röntgeni çekilen ilk askerin boyabatli bir asker olduğunu #tarih dergisinde okuyabilmemize sebep olan buluştur. tanım olsun diye ne kastım breh.
  • tıbbi amaçlarla olduğu kadar pek çok mühendislik alanında da malzeme kalitesinin belirlenmesinde kullanılan mucizevi buluş.
    hastaneden kırılan ayağımın filmlerini istediğimde bir adet cd verdiler, cdnin içeriğinde film diye tabir ettikleri röntgen çekimleri ve bunları görüntülemeye yarayan küçük bir yazılım var. birkaç gündür kırık kemiğimin gelişme sürecindeki halini incelemekten kendimi alamıyorum. bir zamanlar naylonumsu malzemelere basılan görüntü birkaç saniye içinde doktorun bilgisayarında görüntülenebiliyor.. hatta cd içinde oturduğum yerden saatlerce inceleyebiliyorum. görüntüleri her açışımda şaşırmaktan kendimi alamıyorum...
    ayrıca belirli teknik ekipmanlar ile demiryolu raylarının yorulmalarını, bünyelerindeki çatlakları vs. bu yöntemle tesbit ediyorlar. çelik yapı elemanlarına yapılan kaynakların kalitesinin yeterliliğini sağlamada da kullanılıyor.
    ben yine de kırık bacak röntgenlerime bakıp şaşırmaya devam ediyorum.
  • 1937de bugün patenti alındı.

    2 yıl önce de mizahı yapıldı.
hesabın var mı? giriş yap