• rusya'da bir liman kentidir.bünyesinde barındırdığı tarihi köprüsünün günde iki kez,sabah ve akşamüstü olmak üzere açılması ile gelmekte geçmekte olan gemileri don nehrine akıtır.
  • şehirin gerçek adı (bkz: rostov-on-don)
    (bkz: rostov-na-donu)
    dur. don nehri üzerindeki rosrov anlamındadır. bu şehrin m.ö. 5. yy.’a kadar uzanan çok zengin bir tarihi vardır.

    (bkz: rostov na donu) (bkz: rostov on don)

    güney rusya’nın başkenti olarak bilinen rostov, 1749’da rus imparatoru birinci petro (türkiye’de deli petro, rusya’da ise çılgın petro adıyla anılıyor)’nun kızı elizabeth tarafından kurulmuş. babası tarafından bir kale kurması için rostov’a gönderilen elizabeth, şehrin konumunu çok beğeniyor ve batıdaki street avenue gibi düm düz caddeleri olan bir şehir kurulması talimatını veriyor. arkeologlar ise m.ö 5. yy.’da burada bir yerleşimin olduğunu, yapılan kazılarda yanlarında silah bulunan kadın askerlerin yani ‘amazon’ların bu bölgede yaşadıklarına dair bulguların mevcut olduğunu belirtiyor.

    17. yy.’a kadar osmanlı’nın denetiminde kalan şehir tıpkı istanbul gibi 7 tepe üzerine kurulmuş. don nehrinin ikiye böldüğü şehir, moskova’ya bin kilometre mesafede. istatistiklere göre rostov’un nüfusu 1.5 milyon civarında. 20 farklı etnik köken ve dinden insanların yaşadığı şehirde en yoğun nüfusa kazak’lar sahip. kazakları slav ırkından olanlar, türkler (osmanlı döneminden kalan), tatarlar, ermeniler, yunanlılar, kore’liler, yahudiler ile belaruslu ve ukrayna’lılar izliyor.

    tarım ve sanayi şehri

    özellikle demir çelik sektörünün gelişmiş olduğu rostov bölgesi’nde, bereketli topraklar ve geniş ovalar nedeniyle tarım da son derece ileri durumda. şehirde demir çelik fabrikalarının yanısıra, helikopter ve tarım makinaları üreten fabrikalar var. tomruk ve ağaç ihracatı da ekonominde önemli yer tutuyor. ağaç ve tomruklar gemilerle don nehri’nden karadeniz’e, oradan da dünyaya gönderiliyor.

    tarih

    don nehri kenarında yaşayan kazaklar, rus imparatorlar için vazgeçilmez askerlerdi. korkusuz asker olan kazaklar, silah yapımı ve balıkçılıkla da uğraşıyordu. yüksek vergiler nedeniyle rus çar’larına karşı sık sık isyan etmelerine rağmen, üstün savaş özellikleri nedeniyle çarlar kazak’lardan hiçbir zaman vazgeçmemiş.

    petrol zengini olan rusya’da bu durum hemen otomobillerin modellerine de yansıyor. otomobillerin çoğu 2.0 motor hacmi ve üzeri. taksiyle şehir turu yapmak isterseniz bu size sadece yaklaşık 20 dolara(1 dolar 57 ruble) mal olacak.

    rostov gece hayatıyla da ünlü. şehirde çok sayıda kulüp ve disko mevcut. özellikle yaz aylarında şehir çok renkli gösterilere sahne oluyor.

    rostov’da türk inşaat şirketleri de dev alış veriş merkezlerinin inşaatını üstleniyor. bunun yanı sıra türkiye’den plastik kaplama sektöründe iş adamları bu bölgeye gidip yatırım yapıyor.

    rostov’da gezilip görülecek yerler

    kültürel ve tarihi eserler açısından oldukça zengin olan rostov kentinde, osmanlı dönemine ait olan azak kalesi, antik yunan kenti tanais ve orta çağ cenevizlilerinin kurmuş olduğu koloni tona turistlerin ilk durağı oluyor. kentteki taganrog kasabasında ise edebiyat dünyasının iki ünlü ismi olan rus yazar anton çehov ve nobel ödüllü yazar micheal sholokhoy burada doğumu şerefine eserler bulunuyor. dünyaca ünlü kim nazaretov caz okulu da rostov kentinde bulunuyor. avrupa’nın en büyük hayvanat bahçeleri arasında yer alan bir de devasa hayvanat bahçesi bulunuyor. ayrıca doğal güzellikler içerisinde balıkçılık, avcılık ve don cinsi atlarla binicilik yapılabiliyor.

    kentte düzenlenen çok sayıdaki festival arasında don baharı, manifest, rus komedisi, uluslararası caz festivali ve benim şehrim benim kaderim gibi halk festivalleri yer alıyor. yaz aylarında oldukça sıcak olan rostov bu sayede başta ülkenin soğuk bölgeleri olan kuzey ve doğu bölgelerinden yerli turistler aldığı gibi pek çok kuzey ülkesinin de tatil için ilk tercihi oluyor.

    rostovda ulaşım

    moskova, antalya ve istanbul’dan 2 saat süren uçak seferlerinin bulunduğu rostov’a ulaşım kolaydır. kent içerisindeki ulaşımda rusya federasyonu’nun diğer kentlerinde olduğu gibi oldukça ekonomiktir. şehir içi ulaşımda tramvay, troleybüs, otobüs, metro ve minibüs gibi geniş alternatifler bulunuyor. ayrıca rostova karadeniz üzerinden gemi yolu ile seferler bulunmaktadır.

    rostov, rusya federasyonu’nun düzenleyeceği 2018 dünya kupasında maçların oynanacağı şehirler arasında yer alıyor. bu organizasyona özel kentte futbol stadyumu inşa ediliyor. kentin ayrıca en önemli takımı olan fc rostov takımı, rusya premier liginde mücadele ediyor.
  • an itibariyle wagner pmc'nin kontrolunde olan rus sehri.
  • nedense izmir'e benzettiğim güzel liman şehri.
  • yaroslavl yakınlarında bulundan rostovdan ötürü don nehrindeki rostov olarak anılmaktadır bu güzide şehrimiz.
  • (bkz: fc rostov)
  • ayakkabı ve hazır giyim ithalatında potansiyel alici olan bir rusya şehri...
  • şehrin futbol klübünün internet sitesi: http://www.fc-rostov.ru/
  • "erkeklerin bilinçdışlarındaki kadın imajını çok iyi araştırmış, freud'un en erken ardıllarından olmuş; psikanalizin isviçre'de yaygınlaşmasına çalışmıştır.
    sabina spielrein, 7 kasım 1885 tarihinde rostov'da varlıklı, kültürlü ve sorunlu bir yahudi rus ailesinin kızı olarak dünyaya gelmiştir. (...) tıp okumuş, sonra da jung'un yanında psikiyatri eğitimine başlamış, jung'un hastası, aşığı, öğrencisi, meslektaşı olmuştur. (...) gene sabina spielrein "ölüm içgüdüsü" üzerine ilk öneri getiren psikiyatristtir. (...) jung ve freud, sabina'nın bu savlarını kendi çalışmalarında olduğu gibi kullanmışlar, ancak 25 yaşındaki bu "küçük kızın" adını bir kez olsun anmamışlardır. (...) moskova'da ilk psikanaliz grubunun kurulmasına çalışmış, 1936 yılında psikanaliz hareketleri moskova'da (bu kez komünistler tarafından) yasaklanmış. sabina'nın üç erkek kardeşi, kgb tarafından öldürülmüş. bir yıl sonra da babası ve kocası öldürülmüş. 1941* yılında, rostov'a giren almanlar, sabina'yı yolda iki kızıyla giderken tutuklamışlar. bu çok genç ve çok parlak zekalı kadını, önlerine ilk çıkan sinagogun duvarı dibinde kurşuna dizmişlerdir." serol teber - bilimsel bir peri masalı

    "geçen sene, bir tarihte harkof'a*, bizzat kendisi sanki tek başına vuruşarak girmiş, ilkbaharda tekrar gelmek üzere gene tek başına kendisi sittir edilmiştir. daha evvelki sene kerç'te ve rostof'ta* tersi oldu. biz girdik." kemal tahir - karılar koğuşu

    (bkz: sabina spielrein/@ibisile)
  • neredeyse her kose basinda bulunan pastanaleri cok dikkatimi cekmisti, her yerde bulunan kruvasanlarini denedim olabildigince. sehirde cok farkli mutfaklari deneyimleyeceginiz onlarca restoran var, yalniz meshur olanlarina rezervasyonla gidiliyor. ozellikle onegin dacha adli mekani tavsiyedir, degisik bir dizayni var. haftasonu ogle saatinde kafaniza gore giderseniz yer bulamiyosunuz yalniz. sehrin adindan da anlasilacagi gibi meshur don nehrine kiyisi var ama kiyisini hic guzellestirmemisler, cogu kismini bildigin gecekondu gibi birakmislar. izmir'deki gibi yapsaniz kiyilari fena mi olurdu*. bolshaya sadovaya ve pushkinskaya ulitsa gezilmesi sart olan sokaklari/caddeleridir. bir dunya kafe-restoran vardir burada. gorky ve oktyabrskaya parklari gezilebilir, donme dolap var ona binip sehre bakabilirsiniz. kanimca bu sehri iki uc gun gezmenin yeterli oldugu kanaatindeyim.
hesabın var mı? giriş yap