• 1 yıl diye bir kısıtı yoktur, her istenilen vadede olabilir. "rotatif" denmesinin nedeni günlük olarak faiz işletilmesi ve değişen faiz oranlarıyle bileşik oranın çok değişebilmesidir, bu yüzden spot kredilerde kote edilen basit faiz bu kredide anlam ifade etmez.

    sabit ve değişken faizli olmak üzere 2 tipe ayrılır. türkiye'de genel olarak değişken faizli (bankanın günlük olarak faiz oranı açıkladığı) tipi kullanılır. rotatif döviz kredileri ise genel olarak 3 aylık liborların üzerinde belli bir spread ile tüketiciye sunulur. sabit faizli rotatif kredi ise aslen bileşik faizi direkt söylenmeyen, ve devre sonlarında faiz tahsilatı yapılan adi bir spot kredinin sentetik versiyonudur.

    uluslararası arenada "revolving loan" olarak bilinir; rotational diye değil. bu iyiliğimi de unutma kadim dostum.
  • piyasada çek karşılığı kredi olarak bilinmesi mümkün olmayan kredidir çünkü çek karşılığı kredi ifadesi sadece teminat tipini ifade eder. rotatif kredi çek karşılığı olabileceği gibi kefalet karşılığı, ipotek karşılığı ve hatta nakit karşılıklı olabilir.
  • dünyanın hiçbir yerinde türkiye'de kullanıldığı kadar kullanılmıyor bu kredi. hatta bildiğim kadarıyla avrupa'da böyle bir kredi türü yok.
  • çek teminata alınarak da kullanılabilen kredidir. kullanan açısından en büyük dezavantajı piyasadaki dalgalanmaların, faizlerin yükselmesinin mutlaka bu kredi türüne yansıtılmasıdır. devam eden bir kredi dahi olsa oranlardaki değişiklikler mutlaka bu kredi türünde etkisini gösterir. avantajı da alınan çeklerden yazılanlar olması durumunda yerine başka çek koyulup kredi vadesine kadar durumun telafi edilebilmesidir.
    tam tersi durumlar için;
    (bkz: iskonto iştira kredisi)
  • faiz oranı piyasa koşullarına göre değiştirilebilen, istenildiği zaman kapatılan, faiz tahsilatı 3 ayda bir veya devre sonu tabir edilen mart, haziran, eylül, aralık sonunda olan kredidir. kriz zamanlarında firmaların elinde, yüzünde patlayan, ''reel sektör boruyu yedi olm'' başlıklarının gazetelerde yer almasına neden olmuş kredidir.
  • kredili bankomat mantığı ile çalışan kredi türüdür, bankalarca çek/senet karşılığı kullandırımı dinamizm açısından tercih edilse de risk-teminat bazında değerlendirilir, zaten yüksek faizli olarak kobilere kitlendiğinden tadından yenmez bir kredi türüdür, denetim personeli için 220 bakiye verdirilmemesi esastır.
  • türkiye'de kobilerin çoğunun bir süre sonra özkaynak gibi görmeye başladıgi kredi türüdür. aç kapa aç kapa bu ne ya.kapanmaz o kredi hiç bi zaman.
  • bankacıların genel olarak bch (borçlu cari hesap) olarak adlandırdığı kredidir. bankanın belirlediği limiti, çek karşılığında kullanıp daha sonradan devre sonlarında faiz işleten kredidir. örneğin ocak ayında %10 faiz ile kullanılmıştır. fakat mart sonunda faiz oranı %15 olmuştur. dolayısıyla %15 faiz üzerinden hesaplanıp müşteriden tahsil edilir.
  • faiz işletilen harçlık.
  • açıkçası rotatif kredi için çek karşılığı kredi tanımının kullanıldığını duymadım bugüne kadar. bu benim eksikliğim olsun. zira kredi kullananların rotatif kredi için böyle bir isimi uygun görmeleri son derece mantıklı.
    şöyle açıklayabiliriz. özellikle kobi'ler satışlarını genellikle çek karşılığı yaparlar. söz konusu çekleri vadesinden önce tahsil etmek için kullanabilecekleri yöntemlerden birisi de bu çekleri teminat göstererek banka kredisi kullanmaktır. eğer banka kredisi kullanaılcaksa, çok sayıda çek için en uygun kredi türü rotatiftir. zira rotatif kredide vade baştan tayin edilmediği için farklı tarihlere ait çekleri tahsil ederek kredi kapaması yapabilirsiniz. çek karşılığı spot kredi (vadesi ve faizi baştan belirlenen kredi) kullanılamaz mı? kullanılır. ama çok sayıda çeki teminata alıp spot kredi kullandırmak bankacı için de kredi kullanan için de mantıklı olmaz. zaten uygulamada da böyle bir kredi kullanımı olduğunu zannetmiyorum.
hesabın var mı? giriş yap