• 1977'de ron rivest, adi shamir ve leonard adleman tarafindan gelistirilen sifreleme, authentication algoritmasi. private ve public key esasina dayanir.
    31 aralik 2000 itibariyle lisansi sona erecek olan zimbirti. daha 220 gun var kasip program gelistirmek isteyenlere duyrulur, bildigim kadariyla hala avrupadan aliyo bizim bankalar filan bu tip softwareleri
  • (bkz: pgp)
  • (bkz: cryptography)
  • eger cok büyük iki asal sayinin (yaklasik 100'er basamakli) carpimini (yaklasik 200 basamak) (henüz gelistirilmemis olan) bir algoritma ile makul bir sürede carpanlarina ayirabiliyorsaniz (yani n=p.q denklemindeki n'i bilip, p ve q'yu elde edebiliyorsaniz), rsa'yi kiran sahsiyet olarak tarihteki yerinizi alabilirsiniz; zira bahsi gecen n sayisi rsa'nin public key'idir herkes elde edebilir; olay bu sayinin carpanlarini elde etmektedir...
  • herşeyi
    n = pq (p ve q asal sayılar)
    sistemine dayanan ilginç şifreleme yöntemi
  • (bkz: securid)
    (bkz: otp)
  • örnek,

    public key olarak (n,k) = (55,3) verilmiş olsun

    1- öncelikle bu sayıların şifreleme için uygun olup olmadığını inceleyelim. bu sayılarda şifreleme için gerekli şartların sağlandığı gözlenmektedir. n= p*q sayısı (p ve q'nun asal olma kuralına göre) 5*11=55 olmakta, k=3 sayısının ise t=(p-1)*(q-1) sayısı (yani 4*10=40) ile obeb'inin 1 olma kuralı da sağlanmaktadır. bu yüzden sk-rt = 1 (yani 3s-40r = 1) eşitliğini sağlayan r ve s sayılarının hakikaten varolduğu sonucuna ulaşılır. bu sayılar da deneyerek s = 27, r = 2 şeklinde kolayca bulunabilir.

    2- şifreleme f € {0, ... , n-1} için f ---> (f^k mod n) olarak tanımlanmıştır. buna göre a > 1.harf > 1 b > 2.harf > 8 c > 3. harf > 27 , vesaire şeklinde bir şifreleme yapılır. bu durumda örneğin "rsa" kelimesi 2, 39, 1 olarak şifrelenir. dikkat edilmesi gereken bir konu da a harfini kullanmanın (her zaman 1'e tekabül etmesi nedeniyle) pek mantıklı olmadığıdır.

    3- şifrenin çözülmesi için ise m şifrelenmiş sayı olmak üzere m ---> (m ^ s mod n) fonksiyonu kullanılır. bizim durumumuzda aşağıdaki işlemlerin tümü mod 55'e göre yapılmıştır:

    2 ^ 27 = 8 ^ 9 = ((8 ^ 2) ^ 2) ^ 2 * 8 = 18 (r)
    39 ^ 27 = 19 (s)
    1 ^ 27 = 1 (a)
hesabın var mı? giriş yap