• alman okültist ve siyaset adamı, thule cemiyeti'nin kurucusu. 1965 yılında istanbul'da vefat etmiştir.
  • almanlar, osmanlı kanaat önderlerini ellerinde tutmalı, ordu, sivil bürokrasi ve iş çevrelerinde kendilerine bağımlı bir kadro yaratmalıydı. bu iş için görevlendirilmiş casusları vardı. bunlardan en önemlisi zaman zaman değişik isimler kullanan baron rudolf von sebottendorff’du.

    sebottendorff, almanların gizli teşkilatı thule üyesiydi. 1897 yılında iskenderiye’ye gelmiş, burada çok kısa süre kaldıktan sonra kahire’ye geçmişti. burada hidiv abbas hilmi’nin yönetiminde yer alan türk asıllı hüseyin (fahri) paşa’nın mahiyetinde iş bulmuştu.

    hüseyin paşa, tıpkı ıı. abdülhamid gibi ingiliz düşmanı ve alman dostuydu. paşa aynı zamanda bektaşi ve masondu. hüseyin paşa, 1900 yılının temmuz ayında sebottendorff’u istanbul’a getirdi. sebottendorff, beykoz cami imamından türkçe ve arapça dersleri almaya başladı, bektaşi ve mason oldu.

    sebottendorff’a göre “dönmeler” (sabetaistler) türkiye’de masonluğu yönetiyordu. sebottendorff, 1911 yılında osmanlı vatandaşlığına geçti. 1912’de ünlü bir alman okült dergisinde yayımlanan, “islami farmasonluk ve ezoterizm” başlıklı makalesinde masonluğun gerçekte bektaşi-dai-işhariyye’den alındığını öne sürdü.

    sebottendorff, 1960’lara kadar almanya ile türkiye arasında mekik dokudu. osmanlı döneminden başlayarak türkiye’deki üst düzey kimselerle çok ciddi yakınlıklar kurdu.
hesabın var mı? giriş yap