• schalke ve borussia dortmund arasinda oynanan almanya nin en onemli derbisi. her iki takiminda onemli taraftar kitlesine sahip olmasi derbiyi daha heycanli kilmakta. son yillarda schalke borussia nin basina bela olmaktadir.
  • almanya nın en renkli taraftar grubuna sahip iki takımın maçıdır aynı zamanda. footballderbies.com sitesinde notu 7,6 dır
  • (bkz: ruhr havzasi)
  • internetteki yayın akışı listesine göre trt tarafından wolfsburg - hannover maçına tercih edilmeyeceği anlaşılan derbidir. bunu da yayımlamayacaklarsa neyi yayımlayacaklar acep?
  • signal iduna park'ı schalke'ye mezar edeceğimiz maç. geçen sezon ki 3-0 bizi kesmemişti daha fazlasını istiyoruz. goller son maçta olduğu gibi reus-aubameyang-mkhitaryan üçlsüsünden gelecektir. gelbe wand(sarı duvar) sizi bekliyor!
  • iki takım da işçi bölgesi, yeraltı kaynaklari zengin olan ruhr havzasının en önemli 2 şehrinin takımıdır. her ne kadar sosyolojik olarak aynı durumda olsalar ve işci takimi durusunu yasatsalar da birbirlerini sevmezler. özellikle schalke kültürünü yaşatmak içinher yil takimi maden ocaklarina götürür . tek sehir, tek fabrika, tek takim kültürü vardir schalkede. bu derbide siddet olayi az görülür, iki taraftar birbirlerine "olmasalar, olmayiz" diye bakarlar ama dortmund storelerinde 04 numarali kasa olmamasi 03-05 diye gecmesi iki takimin birbirlerini cok sevmedigi hakkinda bir fikir verir. ruhr derbisi iki takim icin de cok önemlidir. eger ruhr derbisini kaybedersen 1 yil boyunca sehirde cehennemi yasamaya mahkumsundur der eski bir dortmund oyuncusu.
    ıki takim sportif olarak bayernin cok gerisindedirlerdir ama kültürleri ve taraftarları(özellikle dortmund) dikkat cekerler. 80lerde dortmund tribünlerinde neo-naziler vardı ama günümüzde karışık bir kitleye sahip. schalkeliler ise ağırlıklı olarak solcu. bence almanyadaki işçilerin coğunu barındıran bu derbi ülkenin en önemli derbisidir ama iki takımın iyi dönemlerinin çakışmamasından dolayı hak ettiği değeri görememiştir.

    uzatmadan konuya geçelim

    iki takim ilk macini 1927de yapar maci schalke kazanir. bu mactan sonra 1936ya kadar iki takim karsilasmaz. dortmund rakibiyle ancak 50lerden sonra rekabet edebilecek duruma gelir. schalke ise 30larda ve 40larda altin cagini yasar. 1933-1942 yillari arasinda tarihindeki 7 sampiyonluklarinin 6sini kazanirlar. bu dönemin nazi iktidari dönemi icinde yasanmasi sampiyonluklara gölge düsürür. hitlerin takintili bir schalke taraftari oldugu ve sampiyonluklarin saibeli oldugu iddia edilir. buna dair bir kanit olmamasina ragmen dortmundular onlara hitlerin takimi derler. schalkeliler ise hitlerin tek bir scalke macina gelmedigini söyleyerek bu dönemin hitler zamanina gelmesinin bir tesadüf oldugunu söyler(benim şahsi fikrime göre bu iddialara harbiden çok boş). dortmund baskaninin ise nazilere katilmayi reddedip hapse girmesi önemli bir gelismedir.

    50lerde schalke düşüşe geçerken dortmund yükselişe geçer. ruhrun sarı tarafı 1956 ve 1957de 2 sene üst üstte sampiyon olur. bu seriyi bozan takim ise ezeli rakipleri schalkedir. 1958deki sampiyonluk ise schalkenin son sampiyonlugudur.

    60larda dortmund yükselisi sürer. 1963deki sampiyonlugunun ve 1965deki kupa sampiyonlugunun yaninda 1965deki kupa galipleri kupasi ile ülkeye ilk avrupa kupasini getirirler. schalke ise altin cagini coktan geride birakmistir ve 60larda kupa kazanamaz.

    70lere schalke 1972de almanya kupasi ile 14 yillik kupa hasretine son vererek baslar. bu 70lerde ruhra gelen tek kupa olacaktir. schalke şike skandali ile calkalanirken, dortmund küme düşecek ve 70leri bundesliga ile 2.bundesliga arasinda mekik dokuyarak gecirecekti.

    ruhr bölgesinin düşüşü
    80lerde sürer 10 yillik dönemde bölgeye gelen tek kupa dortmundun 1989 yilindaki kupa sampiyonlugudur.

    ruhr derbisi eski ihtisamini yitirmistir ta ki 90lar gelene kadar. schalke 1991 yilinda bundesligaya cikarak baslar 90lara. dortmund 1992 yilinda büyük basari gösterek uefa kupasi finaline kalir. rakip juventustur. rovans maci icin sehre gelen italyanlarin arasinda schalkeliler de vardir. ezeli rakiplerine karsi juve tribünlerine girer ve italyanlari tutarlar. maci ve kupayi juve kazanir. dortmundlularin intikami aci olacaktir. 1995de dortmundda oynanan almanya-hollanda macinda schalkeli milli oyuncu yuhalanir. dortmund 1995 yilinda 32 yil sonra sampiyon olur. 1996 yilinda üst üstte ikincisi gelir. 1997 yili avrupada ruhr yili olur. dortmund şampiyonlar ligi finalinde 5 yil önce uefa kupasi finalinde elendigi juventusu 3-1le gecerek avrupanin en büyüğü olur. schalke ise uefa kupasini alir. dortmund o yil kita kupasini da alir.

    2002 almanyada ruhr yili olur. schalke üst üstte 2.kez almanya kupasini alirken dortmund sampiyon olur. sampiyonluktan sonra dortmund yanlış politikalarla mali krize girer ve 2000ler boyunca krizden cikamaz. stadlarini kaybedip iflasin esigine gelirler. schalke ise dogru yatirimlarla 2000leri iyi gecirir 2003 ve 2004de intertoto kupasi 2006da almanya lig kupasini alir. mali krizde olan dortmund yine de rakibine bulasmayi ihmal etmez. 2008de dortmund sehrinde büyük bir kutlama vardir. dortmundlular ezeli rakipleri schalkenin sampiyon olamamasinin 50.yilini kutlarlar.

    2010larda dortmund, doğru sponsorluklarla, jurgen kloop ve yeni jenerasyonu ile yükselise gecer. basarili bir yapilanmayla krizden kurtulurlar. 2011 yine ruhr yili olur. dortmund 9 yil sonra sampiyon olurken, schalke kupayi alir. süper kupayi alan ise schalke olur. dortmund 9 yil sonra sampiyondur. 2012de bunu üst üstte ikincisi izler. dortmund bu sampiyonlukla rakibini sonunda sampiyonluk sayisinda geride birakir. 2013de ise sampiyonlar liginde final oynarlar ama kupayi bayern münih alir. bundan sonra ligde 7 senelik bayern hegamonyasi baslar dortmund ise ligin 2.büyüğü olur. schalke ise düzenli olarak kendisine ilk 4de yer buldu ama gecen sene berbat bir sezon gecirdi ve küme düsme hattindan 4 puan uzakta 15.oldu. onlar icin sevinilecek tek sey ise deplasmandaki 4-2lik dortmund galibiyetiydi. bu seneki ilk derbi schalkenin sahasında oynandı ve 0-0 bitti. schalkeliler dortmunduluların pankartlarını çalıp kale arkasında ters astılar

    kupa sayisinda 21-16 dortmund önde ama iki takim arasindaki maclarda önde olan taraf schalke
  • schalke bu sezon tarihindeki en kötü günlerini yaşarken bu derbi oynanacak.
    bvb özellikle gol yollarında çok güçlü olduğu bu dönem nasıl bir skorla karşılaşacağımızı merakla bekliyoruz.
hesabın var mı? giriş yap