• yeri geldiğinde herkese kafa tutan politikadır abd çağırdığında koşarak gitmek değildir.
  • dış politika uzmanı güzide sözlük yazarlarımızın eleştirdiği politika(lar)dır.

    rusya soğuk savaş zamanından bu yana gorbaçov putin arası boşluğu saymazsak dünya üzerinde gayet de aktif bir dış politika sergilemiş olan bir devlettir.

    amerikayla kafkasyada çıkar çatışmaları yaşayan bir devlettir. savunma gücü ve teknolojisi iyi durumda olan bir devlettir.

    en başta suriyeyi gerçekten de yedirmemiştir. sonrasında illaki anlaşmalar gerçekleşmiş ve sonunda suriyeye askeri operasyona ok demiştir.

    sonuç olarak suriye rusyanın babasının oğlu değil. orayı savunmasının da savunmasını geri çekmesinin de sebepleri vardır.

    dış politikayı ahmet davutoğlu derinliğinde algılayan, yankeeler gelip vuracak modunda algılayan zihinlerin pek de kafalarının basmayacağı politikalardır kısacası.
  • amk "kıvırıyor" diye eleştirilmiş politika, sen önce kendi ülkene bak demezler mi adama? sen kardeşim esad diyerek tatile çıktığın adamı ne hale getirdin, rusya'nın ki kıvırmaksa bizimki orospuluk; neden? çünkü aynısını libya'da kaddafi ye de yaptık. one minute diye şov yaptığımız israil'in israil dostları derneğine kaç akp vekili üye diye bakın. önceki dönem bu sayı 200ün üzerindeydi.
  • felsefesi itibarıyla atara atar gidere gider politikasıdır.

    bu raconları ne zaman cortlayacak bilinmez...
  • askeri güç üzerine kuruludur. askeri güç, güçlü devleti getirir, güçlü devlet'te ekonomik kalkınma demektir. bu üç ilke üzerine kuruludur.
    güçlü ordu, güçlü devlet, güçlü ekonomi.
    söylenildiği gibi bir kişinin ağzına bakmayan çok yönlü bir politikadır, rus'lar çoğrafyası gereği dünyanın her tarafında politika yapan bir ülke'dir. norveç'ten japonya'ya sibirya'dan amerika'ya, karadeniz'den, atlantiğe kadar uzanan bir geniş alanda politaka yürütürler, dış politika üzerine her türlü data'dan faydalanırlar, yeri gelir bir kafkas üniversitesi'nden bir akedemisyen yeri gelir başka bir aydın bilgilerini bir havuza aktarır ve ülkenin bütün dinamikleri gözlemleyerek politaka yaparlar. devlet politikası ve devlet geleneği denildiğinde akla gelen ülke'dir. politika kremline bağlıdır ama data toplayan 700.000 kişiden faydalanarak güçlü devlet ilkesini temel alarak kremlin son rötüşları yapar. yani lavrov'un ağzından çıkan her cümle'nin altında çok sağlam temeller vardır ve rusya dış politikasını sağlam temellere oturtur.
  • bu konuda chatham house rusya uzmanı keir giles imzalı yeni bir kitap için; "moscow rules: what drives russia to confront the west".

    yazarın bu kitap hakkında yaptığı chatham house sunumu için; https://www.youtube.com/watch?v=bbe2nwujsue
hesabın var mı? giriş yap