• genis bir cografyaya sahip olmasi ve sahip oldugu topraklarin yeralti kaynaklarinin bolca olmasi nedeniyle, dunyanin enerji kaynagini saglayan ekonomisidir. gerek dogalgaz ve komur, gerekse benzin ureticisi olmasi sebebiyle bircok ulkeye bu dogal yeralti kaynaklarini pazarlamaktadir rusya. keza, genis cografyanin avantajini tarimda kullanmaya calismislar ve tarimda bir miktarda olsa ilerleme kaydedilmis lakin hava sartlarinin agir olmasindan oturu istenilen verimlilik elde edilemediginden tarim sektorunde hatiri sayilir olcude ithalat yapilmaktadir. rusya'nin kultur, sanat ve tarihi cok koklu oldugundan bunu turizm sektorune gayet iyi bir sekilde yansitmaya basarmislardir. ozellikle unlu edebiyatcilarinin sayesinde moskova ve st. petersburg* en buyuk turist destinasyonlarindan biridir. bilim ve teknolojiye ayrilan butce ise, dunyadaki en buyuk butcelerin basinda gelmektedir. rusya'daki nukleer calismalar, uzay bilimi ve cesitli kimyasal arastirmalar son yillarda evrensel anlamda rusya'nin adini ust basamaklara tasimaktadir. tabi bunlarin yani sira, rusya'nin bircok ulkeye temin ettigi askeri teczihat ile de buyuk karlar elde ettigini soylememek olmaz.

    rusya, kendisi gibi ekonomik acidan en cok gelismekte olan diger uc ulke brezilya, hindistan ve cin ile birlikte bric adi altinda gelecekte finansal acidan en cok soz hakki olacak ulkeler arasinda gosterilmekte. 2010 yili imf verilerine gore kisi basi milli gelirin 9800 dolar oldugu rusya'da, 2050 yili itibari ile kisi basi milli gelirde 78400 dolarla abd, guney kore ve birlesik krallik'in ardindan dunyada 4. siradaki yerini alacagi ongorulmekte.
  • putin basa geldiginde halihazirda kipirdanmaktaydi. fakat rusya'nin en ciddi buyumesi 2008 senesinde dunyada yasanan ekonomik krizle gerceklesti. artan petrol ve dogalgaz fiyatlari ulkenin lehine oldu.

    rusya'nin ana kaynagi silah satisi ya da montaj degildir. rusya'nin en onemli belirleyicisi gercekten de petrol ve dogalgaz fiyatlaridir.

    rusya dogalgazda birinci, petrolde ikinci en buyuk ihracatcidir. burada onemli olan gelismekte olan ulkenin zenginligini ne sekilde kullandigidir. ayni turkiye gibi rusya da bu konuda ciddi anlamda elestirilmektedir.

    gel gor ki putin doneminde gsmh yilda 6-7%'lik bir oranla stabil sekilde buyurken, gercek gelir duzeyleri ve hane basina dusen birikim yilda 10-15% arasi artti. dis borc azaldi ve cogu tamamen kapatildi. tesvik ve uretim artti. enflasyon dustu.

    90'larin aksine zenginler paralarini rusya'da tutmaya basladi ve yurtdisindaki hesaplara akan para miktarinda ciddi bir dusus yasandi.

    p.s. 98'de yasadiklari buyuk krizin en temel sebeplerinden birisi de dogalgaz ve petrol fiyatlarindaki muthis dusustu. memurlara maas odenemeyen, askerlere balik tutmasi soylenen ve altin stoklarinin tuketildigi bir donemdi.
  • ab ülkelerinin ve abd'nin finansal& ekonomik ambargo uygulamaya başlamasının sonuçlarınin olumsuz sonuçları orta vadede görülmeye başlanacaktır rus bankalarının yurtdışından ucuz borçlanma seçeneği ortadan kalkmıştır.yatırimcilar maximum sadece 90 gün vadeli rus tahvili alabilecek.sberbank kuruluşu olan denizbank turkiyede küculmeye giderse şaşirmamak gerekir.personel kiyimi kapinizda olabilir sevgili denizbank calisanlari en kisa zamanda kariyer hesaplarinizi aktiflestirin.son olarak bu durumun turk ekonomisine de olumlu olumsuz yansimalari olacaktir.ama onu yazmaya takatim yok sittirin gidin burada gezineceginize üc veş birseyler okuyun.
  • rus nüfusunun sscb'nin çöküşünden sonra zor bela eriştiği 0.23%'lük büyüme oranı ile dengeli ekonomidir.
  • enerjiye endeksli bir ekonomidir.
  • rusya kaynakli bir onceki dogal gaz krizinden agzi yanan avrupa, yogurdu ufleyerek yiyip, depolarini dogal gaz ile doldurdugu icin, rusya'nin dogal gazi kesmesinin pek te hayirli bir haber olarak algilamayacak ekonomidir.

    http://www.bloomberg.com/…wanes-as-stores-fill.html

    bunun yaninda petrol fiyatlari da dusmeye devam etmektedir. ilerisi icin varil basina $70-90 arasi diyorlar ki bu rusya'nin ana gelir kaynaginin %20-30 azalmasi demek.

    http://www.cnbc.com/id/101981476
  • petrol fiyatları bu hızla düşmeye devam ederse venezuela'nın arkasından patlayacak ikinci ekonomi
  • (bkz: rus ekonomisi)
  • tamamen hidrokarbon fiyatlarına bağlı olan zayıf bir ekonomi.

    sene başında usd/rub 33 civarında iken bugün usd/rub 47 noktasina gelmis ise rusya ekonomisinin ne derece kırılgan bir yapıda olduğunu anlayabiliriz.

    bugünlerde gördüğümüz sıkıntının bir diger nedeni abd ve ab liderliğinde yapılan yaptırımlardır.

    kıssadan hisse: elinde istediğin kadar füze olsun, istediğin kadar petrol çıkart, sonuçta ekonomin iyi olmadığı sürece birileri gelir senin kulağını çeker. uzun adam putin'in işi artık daha zor...
  • rus ekonomisini ancak kadınlar konuşur.erkekleri rus kadınları ilgilendirir ekonomisi değil.aslında kadınlar ın bile umurunda değildir bence rus ekonomisi rus kadınlarını içten içe beğenip eleştirecekleri yerlerini ararlar beyhude biçimde.....
hesabın var mı? giriş yap