• son gelişmeler ışığında değerlendirmesi:
    https://www.youtube.com/watch?v=qggwo99fqai

    kısaca şöyle bir durum var:

    - o kadar çok yaptırım yediler ki ithalat yapamıyorlar

    - enerji piyasası talebi devam ettiği için ihracatları öyle ya da böyle azalsa da devam ediyor.

    -küresel ekonomide diğer enerji ihracatı yapanlar da sorun yaşadığı için, savaş ile birlikte rus petrolü ve gazı değer kazanıyor.

    -bu ortamda rusya'nın enerji ihracatı volüm olarak azalsa bile, enerji fiyatları arttığı için ülke enerjiden çok daha fazla ihracat geliri elde ediyor.

    -yüksek ihracat geliri ve gebermiş olan ithalat rublenin değerini savaştan önceki seviyesine artırıyor.

    -son günlere kadar rusya aynı zamanda faizi 20%'ye fırlatmış, sermaye çıkışlarını engellemiş, ihracat yapan firmaların gelirlerine 80%'ini rubleye çevirme zorunluluğu getirmişti. bu uygulamalar sıkılıkları gevşetilmiş şekilde devam ediyor. bu uygulamalar ekonomiye yapısal zarar veren şeyler, ancak rusya'nın niyeti bu işi kısa sürede bitirip bu sıkı rejimi bir an önce bitirmek.

    - ruble çok değer kazandığı için ruble ile ihracat yapan ve inelastik talebe sahip (yani enerji sektörü olmayan) firmalar zorlanmaya başlıyor.

    -rus ekonomisi bu savaş için birçok ürünü önceden "stoklamıştı". ancak bu stoklar bittiği an üretim çok daha sert darbeler yemeye başlayacak.

    -rusya ithalat yapmadığı ürünleri stoktan yemeye devam ediyor. rusya'nın ekonomisinin yetmediği, karşılayamadığı bir sürü önemli girdi dışarıdan geliyor(özellikle elektronik). kısaca, zaten son dijital çağın kapasitelerine sahip olmayan, bu sebeple çok güçlü olmayan rus endüstrisi çok ciddi zarar görecek. süreç devam ettikçe enflasyon çekilemez bir noktaya gelecek ve bir sürü girdi ihtiyacı olan firma knock-out olacak.

    -havacılık gg

    -artan ruble değeri kamu harcamalarını daha maliyetli hale getiriyor. rusya bu sebeple mevcut 55 civarında olan usdrub'u 70-80 bandına çekecektir beklentisi var.

    -rus firmaları kalıcı olarak küresel tedarik zincirlerinden çıkarılıyor( bu da uzun vadede rusya için çok can yakacak, batı'da ise bir süre enflasyonu artıracak)

    -rusya enerji ihracatı dışında kimse için, çin ve hindistan için bile ne önemli, ne de değişilmez bir market veya önemli bir tedarikçi.

    -ekonominin çöküşü rusya'da normalde düşük olan işsizliği yapısal olarak artıracaktır. rusya'nın resmi verilerine göre bile mart'tan itibaren 8.5 milyon rus "yoksul" statüsüne girdi.

    -önümüzdeki yıllarda batı ve hatta dünya yenilenebilir enerjilere yöneldikçe ve alternatif ülkelerden gelecek enerji ihracatını emecek altyapı kurdukça rusya gg olacak. avrupa şu an merkel'in belkide en büyük siyasi hatası olan rusya'yı kazanabiliriz inancının acısını çekiyor.
  • hakkında hatalı bilgiler verilen ekonomi.

    1. güncel mb rezervi 568 milyar dolardır ama yaptırımlar sebebiyle bu rezervleri kullanmaları çok kolay değildir.

    2. paylaşımda ifade edilen rusya'da ortalama gelir verisi hatalıdır ama aynı veride 99 yılının ne denli büyük bir kriz yılı olduğu görülmektedir. (iki yılda ortalama gelirin neredeyse yarı yarıya düşmesi) 99 yılı rusya'da kriz yılıydı ve karşılaştırmalarda kriz yılını kullanmak hatalı bir yaklaşımdır. bununla beraber rusya ekonomisi hiçbir dönem dünyada 33. sıraya düşmemişken şu an 9. sırada da değildir.

    3. satın alma gücü paritesibir ölçü değil karşılaştırmadır ve ülkelerin ekonomik büyüklüğü yerine kullanılmaz.
  • öyle ya da böyle düze çıkacak ekonomidir. zehir gibi beyinlere sahip bir ülke her türlü zorluğun üstesinden gelir. bu işler dayı oğlunu teyze çocuğunu makam sahibi yapmaya benzemez. liyakatsizlik bir ülkenin başına gelecek en büyük belalardan biridir.
  • tam olarak neler dönmekte bilmiyorum ama kapanan/iş durduran türk firmalarına ait büyük şantiyeler var. ve dolayısı ile işsiz kalan çokça mühendis vs. oldu.

    sonu nereye gidecek kestirilmez ama putin babanın acilen bişeyler yapması şart gibi.
  • düşen petrol fiyatları ve uygulanan yaptırımlar nedeniyle 2015 yılında yüzde 3,7 oranında küçülmüştür.

    http://www.bbc.com/news/business-35398423
  • genis bir cografyaya sahip olmasi ve sahip oldugu topraklarin yeralti kaynaklarinin bolca olmasi nedeniyle, dunyanin enerji kaynagini saglayan ekonomisidir. gerek dogalgaz ve komur, gerekse benzin ureticisi olmasi sebebiyle bircok ulkeye bu dogal yeralti kaynaklarini pazarlamaktadir rusya. keza, genis cografyanin avantajini tarimda kullanmaya calismislar ve tarimda bir miktarda olsa ilerleme kaydedilmis lakin hava sartlarinin agir olmasindan oturu istenilen verimlilik elde edilemediginden tarim sektorunde hatiri sayilir olcude ithalat yapilmaktadir. rusya'nin kultur, sanat ve tarihi cok koklu oldugundan bunu turizm sektorune gayet iyi bir sekilde yansitmaya basarmislardir. ozellikle unlu edebiyatcilarinin sayesinde moskova ve st. petersburg* en buyuk turist destinasyonlarindan biridir. bilim ve teknolojiye ayrilan butce ise, dunyadaki en buyuk butcelerin basinda gelmektedir. rusya'daki nukleer calismalar, uzay bilimi ve cesitli kimyasal arastirmalar son yillarda evrensel anlamda rusya'nin adini ust basamaklara tasimaktadir. tabi bunlarin yani sira, rusya'nin bircok ulkeye temin ettigi askeri teczihat ile de buyuk karlar elde ettigini soylememek olmaz.

    rusya, kendisi gibi ekonomik acidan en cok gelismekte olan diger uc ulke brezilya, hindistan ve cin ile birlikte bric adi altinda gelecekte finansal acidan en cok soz hakki olacak ulkeler arasinda gosterilmekte. 2010 yili imf verilerine gore kisi basi milli gelirin 9800 dolar oldugu rusya'da, 2050 yili itibari ile kisi basi milli gelirde 78400 dolarla abd, guney kore ve birlesik krallik'in ardindan dunyada 4. siradaki yerini alacagi ongorulmekte.
  • putin basa geldiginde halihazirda kipirdanmaktaydi. fakat rusya'nin en ciddi buyumesi 2008 senesinde dunyada yasanan ekonomik krizle gerceklesti. artan petrol ve dogalgaz fiyatlari ulkenin lehine oldu.

    rusya'nin ana kaynagi silah satisi ya da montaj degildir. rusya'nin en onemli belirleyicisi gercekten de petrol ve dogalgaz fiyatlaridir.

    rusya dogalgazda birinci, petrolde ikinci en buyuk ihracatcidir. burada onemli olan gelismekte olan ulkenin zenginligini ne sekilde kullandigidir. ayni turkiye gibi rusya da bu konuda ciddi anlamda elestirilmektedir.

    gel gor ki putin doneminde gsmh yilda 6-7%'lik bir oranla stabil sekilde buyurken, gercek gelir duzeyleri ve hane basina dusen birikim yilda 10-15% arasi artti. dis borc azaldi ve cogu tamamen kapatildi. tesvik ve uretim artti. enflasyon dustu.

    90'larin aksine zenginler paralarini rusya'da tutmaya basladi ve yurtdisindaki hesaplara akan para miktarinda ciddi bir dusus yasandi.

    p.s. 98'de yasadiklari buyuk krizin en temel sebeplerinden birisi de dogalgaz ve petrol fiyatlarindaki muthis dusustu. memurlara maas odenemeyen, askerlere balik tutmasi soylenen ve altin stoklarinin tuketildigi bir donemdi.
  • 23 mart 2022 tarihinde rusya`ya 60 bin ruble gondermek icin 485.000 sili pesosu odemistim. 30 haziran tarihinde 60 bin ruble 1.065.000 sili pesosuna denk geldi. savasta olan ulkenin para biriminin deger kaybetmesi gerekir iken, adamlarin parasinin degeri artti.
  • rusya’nın kişi başına milli geliri 11.000 dolar. senin kullandığın büyük ihtimal manipüle etmeye çalışıp rus propagandası yaptığın gelir ppp’dir. türkiyenin ppside zaten 28.000 dolar bu veriye bakılarak zenginlik ölçümü yapılamaz. gdp per capitaya göre rusya dünyanın 61. zengin ekonomisidir ki bu istatistikler rusya gibi oligarkların halkın amına koyduğu bir ülkede geçerli değildir. belki numara yüksek gözüküyor olabilir ama bu halka yansımamaktadır. türkiye nasıl istatisliklerle beş oynuyorsa rusya 500 oynamaktadır. şuan ekonomik büyüklük bakımından 9. değil 11.dir önünde nufüs büyüklüğünden kaynaklı olarak brezilya, hindistan gibi fakir ülkeler bulunur. 144 milyonluk bir ülke için büyük bir ekonomi değildir. mesela 45 milyonluk ispanyanın biraz üstündedir. 50 milyonluk italyadan yüzde 25 küçüktür fransanın yarısı kadar ve almanyanın 3te biri kadardır. ekonomisi hantaldır ve verimli ovalara sahip değildir. soğuktan dolayı meyve sebze yetiştirmek zordur dışarıdan alınır. üretim kalemi olarak yalnızca silah ve petrole bağımlı hantal bir ekonomidir. 20 yıl sonra petrol ve doğalgaza olacaklar göz önünde bulundurulduğunda avrupanın nijeryası konumuna gelmemesi içten bile değildir. şimdilik sputnik, rt gibi propaganda kanallarını kullanarak reklamını yapsada yakın gelecekte foyası ortaya çıkacaktır. halkı açlıktan kırılmakta ve temel gıda maddeleri pahalıdır. 800 dollar civarı maaş demişsin gerçekten komiksin. 45 milyonluk ispanyada asgari ücret 900 euro. rusyada aylık asgari ücret 141 eurodur. sanırım propaganda bakanlığında çalışan ajan falansın yoksa böyle saçma bir yazıyı normal bir insan yazmaz. moskova ve st. petersburg dışında koca bir orman olan ülkeyi hatta doğru düzgün yolu bile yok ekonomik süper güç olarak lanse etmeye çalışmak ne bileyim nerden baksan art niyetli. abd bunları tam tehdit olarak tanımlamıyor yarım tehdit kontrol altında tutulması gereken ülke diye tanımlıyor. üstüne nufüs olarak büyüyememektedir ve küçülmektedir. demografik olarakta çöküş içinde olan bir ülkedir. nufüsü 1914 yılında 166 milyon 1989 yılında ise 147 milyon iken şuan 144 milyondur. kısacası bu ülke tamamen yok olma yolunda ilerleyen eski bir süper güçtür. zaten suriye,gürcistan,ukrayna yaptığı agresif hamlelere bakıldığında kendini güvende hissetmediği ve son koz olarak ordusunu kullandığı görülebilir fakat ordu üstünlüğüde bu gidişle yıllarca sürmeyecektir. o zaman rusyayı göreceğiz.
  • yüksek enflasyona girme ihtimali olan ve ruble cinsinden birikimi olanları sıkıntılara sokabilecek ekonomidir.
    opec'in petrol üretimine müdahalesi ile brent petrolün 50 doların altına gerilemesi sonucunda doğalgaz ve petrol üretimine dayalı olan rus ekonomisi büyük zarar gördü. petrol üretimi yapan, ekonomisini sıcak para ile çeviren, tüketimi üretiminiden fazla olan ülkelerin ekonomisi de rus ekonomisi gibi zarar etme tehlikesi ile karşı karşıyadır. buna abd'nin candan müttefiki, krallıkla yönetilen ve abd'nin demokrasi götürmeyeceği suudi arabistan da dahil. doların global para birimi olmasına karşı çıkan tüm ülkelerin yönetimi çkarılan ayaklanmalar ve yapılan askeri müdaaleler ile değişti. şimdi sıra rusya'da. rusya'ya karşı ekonomik savaş ilan edildi. an itibari ile rusya ekonomik savaşta ağır darbe almış görünüyor. buna karşılık rusya ekonomik krizden kurtulmak için savaşa girebilir veya savaşan birilerine silah satabilir böylece hem silah sektörü hem de savaş sonrası inşaat ve yapı sektörü artı bu sektörlere bağlı alt söktörleri canlandırmaya çalışabilir. şu günlerde kırım'a ordu yığıyor ancak karşısında abd ve nato olduğu için işi çok zor olacağa benziyor.
hesabın var mı? giriş yap