• çalışanlardan ziyade çocuklar için çok güzel haber. ülkemizde son kuşaklar çok sevgisiz, duygusuz, tahammülsüz ve hayattan ne istediklerini bilmiyorlar. en önemli sebeplerden biri ailelerini akşamdan akşama üç-dört saat görmeleri. bu birçok hastalığı da beraberinde getirdi zaten. çocuk ve ergen psikologları boş kalmıyor.
  • rusya'da, çalışanların kendilerine ve ailelerine yeterince zaman ayırabilmesi, işsizlik oranını düşürmek gibi nedenlerle haftada 4 gün çalışma dönemine geçilmesi için hazırlık yapılıyor. sistem kabul edilirse ruslar haftada 4 gün işe gidecek.

    rusya, çalışanlar için yeni bir sistemine geçmeye hazırlanıyor. iktidardaki birleşik rusya partisi'nin de desteklediği öneri, haftada 5 gün yerine 4 gün çalışılmasını öngörüyor.

    amaç ise işsizliğin önüne geçmek, yaşam kalitesi artırmak ve çalışanların kendilerine ve ailelerine yeterince zaman ayırması.

    geçtiğimiz haziran ayında yayınlanan kamuoyu anketi, rus halkının yüzde 43'ünün haftada 4 gün çalışma sistemine karşı olduğunu ve böyle bir durumda ücret kaybı yaşanabileceği endişesi taşıdığını ortaya koymuştu.

    fakat rus halkının endişelerinin aksine yeni sistemde çalışanların mevcut maaşlarının korunması amaçlanıyor.

    yeni sistemin yasa tasarısı ile ilgili çalışmaların eylül ayında başlaması planlanıyor. haftada 4 gün çalışma sistemi uygulamasına kademeli olarak geçilmesi planlanıyor, böylelikle işverenler ve çalışanlar yeni sisteme uyum sağlayabilecek.

    kaynak

    çalışma odaklı hayat, bireylerin ve ailelerin psikolojisini bozan bir durum. şimdilik ümitli değilim ama umarım buna benzer icraatları gelecekte ülkemizde de görürüz.

    tabi ki ağır çalışma koşullarını, haftalık çalışma saatlerinin yüksekliğini, haftada 6-7 gün çalışanları, senelik izin kullanamayanları da ayrıca değerlendirmek gerekiyor. ben bu gibi konularda özellikle türk-iş başkanı ergün atalay'a güveniyorum. *
  • kıçımızı yırtıyoruz bu ülkede işsizlik bitirilecekse 6 saate indirip 3 vardiya yerine 4 vardiyaya gecilebilir. 5 milyon işsiz var zaten maaşlar kuş kadar.
  • rusların bir sözü var çok severim.

    ''cumartesi günleri eşekler ve türkler çalışır, pazarları sadece türkler.''
  • bir sonraki proje;

    çalışmayı tamamen kaldırarak, işsizliği bitirmek :)

    not : darısı başımıza dediğim, desteklediğim projedir.
  • rusya su an ekonomik adaletsizligin en fazla oldugu ulkeler arasinda, kamu kuruluslarinda liyakat degil ayni turkiye'de oldugu gibi torpille is basina gelenler yukselip iyi maaslar alabiliyorlar, ozel sektore gelirsek durum buyuk sehirler haricinde icler acisi, haliyle hukumetin ve putin'in insanlarin refah seviyesini yukseltmek gibi bir amaci/cabasi yok. gorunurdeki hedef is gunlerini azaltip insanlarin ek is yapmasina olanak saglamak, ama gercek su ki bu sadece salt cogunlugu daha fazla alkol tuketmeye itecek, sovyet zamaninda bu denenmis. son zamanlarda muhalif seslerin iyice yukseldigini ve putin karsitlarinin onu cavusesku ile karsilastirdigini (sonu ayni olacak demeye getirerek) de goz onune alirsak daha da aydinlanmis oluruz.

    bu arada yazar maaslari ne zaman yatacak ondan da bir haber verirseniz seviniriz sevgili yonetim, bu ay cok gecikti, unutmayin ac yazar her an bir devrimciye donusme potansiyeli olan yazardir, sonunuz cavusesku gibi olmasin.
  • bizim ülkemizde haftada altı gün, günde on iki saat çalıştıran, asgari ücreti bankaya yatırıp fazlasını elden geri alan, kendisine daha çok para kazandırmak için yorgunluktan bayılan personelini bir iki saat dinlendirip tekrar işe çağıran, maaşım yetmiyor diyen çalışanına "ben de kazanmıyorum ki" diye gözünün içine baka baka yalan söyleyen, mesai ücreti ödemeyen, bayramlarda çalıştırıp para vermeyen, bunlara itiraz eden olursa anında kapının önüne koyan patronlar var. birkaçını bizzat tanıyorum.

    şu haberleri gördükçe "coğrafya kaderdir" sözü çınlıyor kulaklarımda. ülkemizdeki ahlaki yapı değişmiyor. bilinç düzeyi artmıyor. ömür boyu çalışıp patronları zengin etmek için yaşayan milyonlarca insan, nefes alamadan, gün yüzü göremeden, ne olduğunu anlamadan göçüp gidiyor bu dünyadan.
  • rusya'nin olmasi gerekeni yapmasidir.

    bizde maaslar dusuk, calisma saatleri uzun, gunler fazla.

    temelde iki sebebi var. birincisi, beyaz yakalimiz (caliskan ve isine saygili azinligi disarida tutuyorum) yaz doneminde, hele iki bayram arasinda, asla calismiyor. izin gunu degilse ise gelip gidiyor, ama verim sifir.

    tatile giden gitmis. isinde gucunde olmasi gerekenden de, "ben yardimci olamiyorum, x bey/hanim su an yillik izinde bidi bidi haftaya pazartesi arayin." cevabini auto response olarak duyuyoruz.

    kendi yapabilecegi bir isi bile, izinden donecek arkadasina atiyor. artik bak sen cesme'de fotograf atiyorsun, ben ofisteyim kiskancligi mi bu, anlamak zor. bizim isler de bu kiskancliga kurban gidiyor tabii.

    o "haftaya pazartesi" geldiginde ise, bayram telasi basliyor. ise simdi baslasak, yarisi bayramdan sonraya kalacak derken, en iyisi bayramdan sonra tekrar arayayim diyip erteliyoruz.

    tek tarafli dusunmemek de lazim tabii. beyaz yakalinin calisma saatleri uzun, calisma ortamlari stresli. bu durum verimsizlige, verimsizlik de uzun calisma saatlerine neden oluyor. baya kisir dongude devam eden bir sistem bu.

    ikinci problemimiz ise, asiri konformistlik. avm'lerimiz gece 10'a kadar calissin, aksam 9'da teknik servis eve gelsin, bakkalimiz gece 1'den evvel kapatmasin, ama sabah 7'de acilsin... hatta bir suredir freelancer islere bakiyorum, gece 4'te muzik duzenlemesi yapar misin diyeni, gece 2'de brief atip, 5 dk icinde geri yazmayinca "is yapmaya istekli degilsiniz galiba" diyeni... belki uyuyorumdur? aklina geldi mi acaba hic bu olasilik?

    hizmet sektorunde ve beyaz-mavi yaka disindaki islerde calisma saatleri daha erken biterse, mecburen bu hizmete veya ise muhtac olan tum kesimlerin de calisma saatleri erkene cekilecektir. bakkalin bile 1'e kadar calistigi ortamda, marketing specialist beyefendinin isten 4.30-5'te cikmasi zor.

    toplumsal psikolojimizin ve is ahlakimizin bir nebze olsun duzelmesi icin, calisma surelerinin net (ve uzerine her dakikasi ekstra ucretli) saatler araliginda ve daha az, ve-veya gun sayisinin azalmasi gerekiyor.
  • bizim ülkede uygulamaya kalksan millet o 3 gün için ayrı bir iş bulur. maaşlar çok az.
  • tanım: haftanın 5 günü kazanılan paranın harcanabilmesi ve kapital çarkın dönmesi için tatil diye tanımlanan 2 günün 3 güne çıkarılması çalışmasıdır. para piyasa dönerse çarklar için faydalı olabilir. ama olmayadabilir.

    ülkemizden güncel bir örnek olarak bayram tatilinin zaten otel rezervasyonlarının dolu olması sebebiyle 9 güne çıkarılmaması.
hesabın var mı? giriş yap