• rusya'nın; bütün dünyayı, abd'ye bağımlı bir ödeme ağının kölesi haline getiren swifte muadil milli bir sistem geliştirmesi olayı.

    rusya merkez bankası, internet sitesinden yaptığı açıklamada, kredi kurumlarına finansal bilgilerin swift şeklinde aktarılmasını öngören, yurt içi operasyonlarda kullanılmak üzere ve hiçbir kısıtlamanın olmadığı yeni bir hizmet sunduğunu duyurdu.

    bu hizmet için altı ay önce çalışmaların başlatıldığı ve bugün resmen devreye alındığı belirtilen açıklamada, rus swift sistemine dahil olmak isteyen kuruluşların merkez bankasıyla anlaşma imzalaması gerektiği kaydedildi.

    ukrayna krizi nedeniyle ab ve abd'nin yaptırımları kapsamında, rusya bankalarına uluslararası swift sisteminin kapatılabileceği ileri sürülmüştü. bu bakımdan bu hamle, rusya için çok önemli. çünkü abd uzun süredir rusya'yı ekonomik ve askeri olarak kuşatma yolunda. bu bakımdan öncelikli alan olarak ortadoğu'yu değil, doğu avrupa coğrafyasını belirlemiş bulunuyor bir süredir. son nato zirvesinde bunu açıkça ortaya koymuştu abd: biz bunu daha önce kupayla anlattık

    rus vekil anatoliy aksakov, uluslararası para transferi sistemi swift'in muadili olan ulusal sistemleri birbirine entegre etmek için türkiye, çin ve iran'la görüşmeler yaptıklarını daha önce açıklamıştı.*

    kaynak

    edit: imla
  • rusya'ya götürülmek istenen sikik amerikan demokrasisinin ve hegemonyasının mecburi kıldığı bir gelişmedir. birazdan "yerli ve milli swift" şakacıları doluşacak ama özünde çok ciddi sonuçlar doğurabilecek bir durum bu. çünkü yakın zamanda azak denizi'nde yaşanan ukrayna-rusya sürtüşmesinin ardından rusya'ya uygulanan yaptırımların arttırılması ve hatta rusya'nın uluslararası para sistemlerinden tümüyle atılması gündemdeydi. bunun üzerine kremlin de yakın zamanda rus bankalarına "uluslararası sistemden çıkmaya hazır olmalarını" söyledi.

    yaptırımlarla iyice köşeye sıkıştırılan ve azak denizi'yle ukrayna'nın güneyinde gözü kalan rusya geri adım atmıyor. iş daha ne kadar ciddileşir bilmiyorum ama rusya'nın "atarsanız atın lan bana ne" diyerek kendi sistemini devreye sokması, ukrayna'yla ciddi bir savaşa tutuşmaya hazır olduklarının ve bu savaşın ukrayna'yla sınırlı kalmayabileceğinin açık ve net göstergesi olacaktır.

    velhasıl bu gelişme yalnızca "milli sistem" isteğiyle açıklanabilecek basit bir konu olmanın çok ötesinde önemli anlamlar taşıyor.
  • demokrasi götürmek isteyecek olan abd'nin kuyruğunu kıstırarak kaçmasıyla sonuçlanacaktır.
hesabın var mı? giriş yap