rahmetli
cenk koray'in vakt-i zamaninda derledigi fikra kitabina layik gordugu ad. miniminnacikken (takriben 15-18 sene oncesi) fikra kitaplarini (ara:
dunyanin en komik*) cok seven ben, bir aralar da bu kitabi edinmistim. ya 80'lerin son senelerinde ya da 90'larin baslarinda cikmis olmasi lazim kitabin.
ha nerden mi hatirliyorum bu kitabi?
oncelikle icindeki fikralar kotu degildi. rahmetli yerli yersiz cok severdi fikra anlatmayi, ama kitapta topladiklari hakikaten tebessum ettirebilen cinsteydi (hatirlatma: ufagim lan daha, osursan guluyorum, o da var).
ama asil hatirladigim, ufak bir anektod. hemen naksedeyim...
efendim, malum turkiye'de, o zamanlar daha siklikla, yazili ve gorsel basinda sansur vardir. "fikra kitabinin neresi sansurlenebilir?" sorusunun cevabi "
argo"dur dogal olarak.
bendeniz ise tam bir
apartman cocugu olarak buyudum. yaz aylarinda rahmetli dedemin hastaligi sebebiyle bir-birbucuk ay gecirdigim giresun'u saymazsak, apartmanlardan cikmayan, istanbul sokaklarinda bir kere bile top oynamamis bir gencim efendim.
isin ozu,
argo filan bilmezdim o zamanlar (simdi sor, kitabini yazayim sana, ama gerek yok, onun da yeri var, efendiligin de... efendilik cok onemli. misal efendi adam ozur dileyecegi zamani bilir, susacagi zamani bilir, edepsiz adam "ne var amugagoyim" der... cirkin bir kere... neyse hikayeye donuyorum, keyifli cunku). hatta
argonautlar'i daha once ogrendim
argodan... (yok lan, ne isim olur elin
jason'uyla...
cesim tahincioglu var bi de, ayri tabi... topluyorum neyse)
efendim,
cenk koray ise dusunmus tasinmis, argo yerine yalan dolan kelimeler kullanacagina - ki kendisi gote got diyen bir insandir -
nokta ile sansurlemis kendi capinda... yani got diyecekse g.t yaziyor...
lakin butun kitapta benim kafama takilan ve bir turlu cozemedigim tek bir sansur var... alti fikrada bir de karsima cikiyor birader...
dusunsene sikintiyi arkadas... yahu fikranin en can alici kelimesi belli ki bu. cunku son satirda, asil koyucu laf baslamadan once bu sansurlu kelime var...
gidip babama soruyorum...
"baba, yahu burda bir kelime var, nedense boyle uc nokta ile kapatmislar ilk harften sonrasini, ne bu acaba, biliyor musun?" diyorum...
babam, yillar sonra gercegini ogrendigim kelimeyi kendince degistirerek soyluyor bana ne oldugunu...
"
inek" diyor, "
inek yazmamis, uc nokta koymus" diyor...
ben o fikra kitabinin 1/6'sini ancak orta okula basladiktan sonra anlayabildim arkadas... ancak o zaman vardim gercek keyfine...