• tick işaretini çağırıştırması için yapılan bir çalışmadır. (bkz: subliminal mesaj)
  • o.k., bunu alabilirsin imajı yaratması içindir.
  • insan üzerindeki psikolojik etmenler yüzünden reklamlarda kullanılan olay. öncelikle saat 10.08 veya 10.10'da akrep ve yelkovanın durumu gülen bir yüzü ve/veya "ok" işaretini andırdığı için insan psikolojisini olumlu etkiler. keza firmanın logosu 12'nin altında olduğundan, simetrik olarak ayarlanan bu işaretin ortasında olduğu için firma hakkında müşterinin olumlu düşünmesini sağlar. aynı zamanda bu saatlerin ana; ay,gün,tarih vb..., fonksiyonları genelde 3 ve 9 rakamı bölgesinde bulunduğundan bu bölge de kapatılmamış olur.
    bazı firmalar digital olan saatlerde dahi bu olayı reklamlarında kullanırlar, ustalara saygı babında. cep telefonu sektöründe de htc kullanır bu mesajı.
  • aynı zamanda saat markalarının çoğunlukla 12'nin hemen altında yer almasından dolayı, saat 10'u 10 geçeyi gösterdiğinde akrep ve yelkovan saatin markasını çerçeve içine alarak ön plana çıkartıp, daha net görünmesini sağladığı içindir.

    birkaç örnek; 1,2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
  • belki de başkası yazmıştır aramaya üşendim. biraz aradım bulamadım. ama böyle bir hadise var. tüm reklam görsellerinde saatleri aşağı yukarı 10'u 10 geçeye ayarlıyorlar. bilemedin 10'u 8 geçe olsun. fakat hiç saat 18:00'i gösteren reklam görmedim. çünkü 10'u 10 geçe olunca simetrik oluyormuş. üstelik gülen surata benziyormuş, bilinçaltında daha pozitif etki yaratıyormuş bakan insanda. ben ilk duyduğumda ha sittirin lan olur mu öyle geyik demiştim. fakat sonra baktım ki durum böyle.

    bak şimdi mesela

    bu

    veya bu

    ya da şu şekil

    eski reklam

    yeni reklam

    bu da kanıtı

    cartier

    niye böyle

    niye her reklam böyle?

    sizin yapacağınız ayarı skim.

    citizen de böyleymiş.

    şopar

    eskiden 8:20'ye ayarlıyorlarmış o da aslında 10'u 10 geçenin yatay eksene göre ters simetriği gibi. fakat orada akrep ve yelkovan aşağıya baktığı için sanki insanı da böyle daha çok demotive eden bir yönü var gibi diye bu standarda geçmişler. saatlerin çoğunun markası tepede olunca, saati 10'u 10 geçeye ayarladığımız zaman markayı çerçeveye almış gibi oluyor o açıdan bu durum zamanla endüstri standardına dönüşmüş. saatler için reklam sektörünün yazılmamış bir kuralı haline gelmiş bir durum.

    1920'li 1930'lu yıllarda saat 8:19 veya 8:20 de kullanılıyor dediler ama üşenmedim baktım, orada da durum pek farklı değil.
  • hemen hemen her iletişim/satış v.b. eğitimde anlatılan durum. 10'u 10 geçe böyle kolları iki yana açılmış insanı temsil ediyormuş ve pozitif mesaj veriyormuş. herkesi kucaklıyoruz gibi. politikacılar falan da çok kullanırmış bu kolları yukarı kaldırıp iki yana açma işini.

    bundan 5 sene önce de anlatıyorlardı bugün de anlatıyorlar saygıdeğer eğitmenlerimiz.
  • aslı 10:08'dir. bazı firmalar (htc mesela) dijital saatlerde bile yaparlar alışkanlık olmuştur sektörde.
  • pazarlama stratejisidir. bununla ilgili yapılmış bir sürü market ve tüketici araştırması vardır. kimse tesadüfen astronot olmadığı gibi bu markalarda boşuna global marka olmuyorlar, her adımda mutlaka bir strateji var.
  • sebebi tik işaretine benzemesi ve gören kişinin bilinç altına, bu saati onaylıyorum düşüncesi göndermektir.
hesabın var mı? giriş yap