• her iki universiteden de olmayanlarin "yale?? princeton?!! hmmm" tepkisini verdikleri tartisma.

    hic supheniz olmasin ki yale ve princeton ogrencileri de okullarini sehrin eglence merkezine olan uzakligi, bahcesinde kardan penis yapmaya uygunlugu, etrafindaki yesil agac sayisi, ogrencilerin okulun haber grubu sunucusunda hocalara ana avrat duz gidebilme imkani gibi enfes kriterlerle karsilastiriyorlar, ya ne sandiniz ?
  • iki sabancı üniversitesi öğrencisi hiçbir zaman "koç üniversitesi" (ku) t-shirti giymiş iki koç öğrencisinin yanyana durduğunda oluşturdukları anlam bütünlüğünü oluşturamaz...
  • koc universitesinde cam kokusunu icinize cekersiniz, sabanci universitesinde ise ruzgar tersten esince mumkunse icinize cekmezsiniz...
  • ha sabancı ha okan cümlesini kurabilen bir kişi koç üniversitesinde okuduğuna göre bence bu versus'u kimin kazanacağı gayet açık. 5 sene sabancıda okudum ha koç ha okan diyebilecek bir gerizekalıyla karşılaşmadım.
  • kampus icinde dolasirkenki sahsi fikrimce sabanci daha rahat, koc biraz daha kasinti
    sinav sorularina baktindan sonraki fikrimce koc daha rahat, sabanci biraz daha kasinti
    sabancida kampus uzay ussu gibi, kocta modern bir osmanli sarayi gibi
    sabanci beyaz, koc kahverengi
    sabanci biraz daha sempatik, koc biraz daha soguk
    sabanci deri kokar, koc orman.
    sabancida yurtlarin ici guzel, kocta manzarasi
  • koç üniversitesi yarı burslu ve çeyrek burslu (hala bir çok okuldan pahalı) öğrenci sayısını çok arttırıp, burssuz öğrenci sayısını azaltarak öğrenci kalitesini yükseltti. verilen istatistikler şu gerçeği değiştirmiyor, sabancı'ya yerleşen çok fazla boş beleş insan varken, koç'da durum böyle değil.
  • bu tarz bir karşılaştırma için her iki üniversiteyi de en azından bir kere yerinde görmek ve her iki üniversitede* vakit geçirmiş birileriyle, ki bu vakit geçiren öğrenci veya herhangi başka bir kampüs* mensubu da olabilir, en azından ne haber abi gibisinden konuşmuş olmak gerekir. cardioid nâm yazar* bu iki üniversitenin birinde 4 birinde 1 yıl okumuştur. o halde kıyaslamaya en hakkı olanlardan biri olduğunu düşünmek yanlış olmaz. şimdi kıyaslamaya gelince maddeleyelim elimizden geldiğince (ileride bu maddelerin sayısında artış olabilir). bir not daha bu maddelemeye geçmeden, bu bilgiler herhangi bir sıra gözetmeksizin yazılmıştır. hangisi üniversitenin iyi yanı hangisi kötü yanı, karar vermek okuyucunun insiyatifindedir (sanki ben demesem öyle olmayacaktı):

    1- öncelikle her biri bir holdingin desteğiyle kurulmuş üniversitelerdir. kuruluşlarının temelinde vatana olan borcun ödenmesi gibi bir ilke olsa da kimsenin babasının hayrına borç ödemeyeceği gerçeği unutulmamalı, buraların eninde sonunda, her ne kadar ütopik bir düşünce olsa da, kar elde etme amacına ulaşmak istedikleri anlayışla karşılanmalıdır.

    2- bir önceki maddede sabancı üniversitesini koç üniversitesinden ayıran özellik bu kavramın lanse ediliş biçimidir. sabancı üniversitesi vaksa'ya bağlı bir üniversite olarak, koç üniversitesi ise holdinge bağlı bir üniversite olarak gösterilmektedir (buna itiraz etmeyiniz lütfen, koç üniversitesinde düzenlenen koç holding spor şenliklerinde kulaklarımla duydum)

    3- sabancı üniversitesi öğrencileriyle henüz 5, koç üniversitesi 10 yıl geçirmiştir. bu, 1. maddede bahsi geçen ticari çıkar olayına giden yolda koç'un şimdilik 5 yıl daha önde olduğunu gösterir.

    4- yine bir önceki maddeden anlaşılacağı gibi koç üniversitesindeki tiki potansiyeli "henüz" sabancı üniversitesindekinden öndedir. ancak sanılmasın ki bu kalıcıdır, elbette değil, tamamen geçicidir. hatta sabancı üniversitesi başlangıçtaki ilkelerinden ödün vermek zorunda kalmıştır bu süreç içerisinde. (örneğin açıldığında burslular ve burssuzlar aynı kodla tercih yaparken şimdi burslu ve burssuz diye iki kategori vardır. acı ama gerçek)

    5- sabancı üniversitesinde öğrenciler derslere gitmemeyi hocalarına saygı olarak görürler, zira derste uyumak hocaya saygısızlıktır. koç üniversitesinde ise derslerin 1/3'ünü kaçıran öğrenciler otomatik olarak f aldıklarından derslere gelip buralarda uyumayı, kankileriyle mesajlaşmayı, hatta bir adım öteye gidip cep telefonuyla konuşmayı tercih ederler. (bunları da gözlerimle gördüm kimse itiraz etmesin)

    6- sabancı üniversitesinde, ilk giren öğrencilerin ve koç üniversitesine göre daha duyarlı ve de mantıklı kararlar veren okul yönetiminin sayesinde öğrenci birliği daha etkin durumdadır. bütün öğrenciler öğrenci birliğinin doğal üyesidir. koç üniversitesinde ise yüksek lisans öğrencileri birliğe dahil değildir. dahil olsalardı bile pek yapabilecekleri bir şey yoktu zira birlik yönetimin hiyerarşik kararları karşısında yaptırımı bir kenara bırakın herhangi bir etkiye sahip değildir.

    bu konuyu açmak istiyorum bir örnekle. sabancı üniversitesinde yemek fiyatları yüzünden dayanamayan, çoğu zaman aç kalan (abartı yoktur), öğrenciler inanılmayacak bir dayanışma örneği gösterip eylem yapmıştır (ki bu davullu zurnalı bir eylemdir). en azından eylemin ilk gününde yemekhanede pek çok hoca dahil hiç kimse yemek yememiş, öğrenci dayanışmasının nasıl farklı bir anlama sahip olduğu anlaşılmıştır. ve eylem sonucunda normalde imkansız denilen pek çok hak elde edilmiştir.

    birinci ağızdan (yani eylemde hazır bulunan bir öğrenciden) dinlediğim bir eyleme de koç üniversitesi tanıklık etmiştir. bu eylemdeki fark ise, ki bu eyleme de en az 300 kişinin katıldığı söyleniyor, pek çok kişinin yemekhaneyi kullanmaya devam etmesi, bu sebeple yönetimin eylemi çocuk eğlencesi olarak görüp herhangi bir müdahelede bulunmamış olmasıdır. oysa buradaki eylemde bir grup öğrenci tam 3 gün boyunca kampüsteki hiçbir fasiliteden faydalanmayıp tamamen dışarıdan beslenmiş (simit çay gibi) ve sonra da pes etmiş, boyun eğmişlerdir. sabancı üniversitesindeki eylemde insanlar sadece yemekhaneyle ilgili bir protestoda bulunduklarından okulun diğer bölümlerinden karınlarını doyurabilmişlerdir. (bunun arkasında yatan mantığı da mesaj atan arkadaşlara bir bir açıklayabilirim.) ancak burada dikkat edilmesi gereken husus koç üniversitesi öğrencisinin, daha doğrusu belli ki artık azınlık olan bir kısmının, ve sabancı üniversitesi öğrencisinin sorumluluk, toplumsal bilinç ve medeni cesaret sahibi insanlar olduğudur. (eyleme bir gün dahi eşlik etmeyip sonuçsuz kalmasına sebep olan bütün koç üniversitesi öğrencilerine saygılarımı iletirim)

    7- gelelim sosyal faaliyetlere. koç üniversitesi yine daha önce kurulmuş olmanın verdiği bir avantaja sahiptir ancak sabancı üniversitesi özellikle olası her aktiviteyi potansiyel bir reklam unsuru olarak gördüğü için olsa gerek, kulüpleri ölesiye desteklemiştir. sabancı üniversitesinde aktif halde bulunan az sayıda kulüp koç üniversitesindeki kulüplerin çoğunluğundan daha iyi, tatminkar çalışmaktadır. koç üniversitesi kaçınılmaz bir biçimde işletme ve ekonomi ile ilgili kulüplerde açık ara öndedir (bilenler bilir koç mba bir numaradır). ancak sabancı üniversitesinde de scubadan seramik kulübüne sinema kulübünden dağcılık kulübüne pek çok kulüp aktif olarak çalışmaktadır (evet koç üniversitesindekinden kat kat daha aktif)

    8- öğrencilerin birbirlerine yaklaşımı sabancı üniversitesinde henüz biraz daha sıcakkanlıdır. ancak 1. maddenin sonucu olarak bu da değişecektir. yine de her iki üniversitede de çeşitli irili ufaklı öğrenci grupları arasında farklı türden bağlılık söz konusudur. ayrım şuradadır ki, sabancı üniversitesinde henüz çıkar ilişkileri ön plana, veya sadece ayyuka, çıkmamıştır. yok değil vardır elbet, ama koç üniversitesinde bu varlığını eksiksiz hissettirir. bir istatistik vermem gerekirse sabancı üniversitesinde selam verdiğiniz her 10 kişiden 7'si her durumda karşılık verirse bu koç üniversitesinde her 10 kişiden 3'e kadar düşmektedir.

    9- kampüslerin yerlerinin sosyal alana etkisi tartışılmaz bir gerçektir. burada sabancı üniversitesi maalesef açık ara geridedir. organize deri sanayii'nden buram buram en uç yatakhanelere kadar süzülen tabakhane kokuları şöyle dursun şehire (taksim veya kadıköy) servis araçları dışında inmeniz en az 3 saatinizi harcayacaktır. ki bu sadece toplu taşıma çalıştığı sürece verimli bir tercihtir. zira kadıköy veya taksime taksiyle gitmeniz 50 milyona patlayacaktır en azından. koç üniversitesinde ise toplu taşıma araçlarıyla günün istediğiniz saati şehrin herhangi bir yerine gidebilirsiniz. taksime ortalama 1 saatte varılmakla birlikte gecenin geç saati, ki bu benim deneyimde 03.00 gibiydi, taksimden okula taksiyle dönmek isterseniz 25 milyon türk lirası yeterli olacaktır. ki koç üniversitesi kampüsü, kurulurken pek çok ağacı yemiş olsa da, inanılmaz bir floraya sahiptir. seyretmesi keyif, huzur verir. koklaması bile yeterlidir bünyeden stresi atmaya. (bu orman meselesi için bir başka görüş ise koç üniversitesi kurulduktan sonra etrafındaki ormanların artık koruma altında olduğudur. aslında bu bardağın dolu ve gerçek bir yönüdür. hatta okulun içerisinde sit alanı ilan edilmiş ufak bir bölge bulunmaktadır)

    10- akademik açıdan karşılaştırma farklı mecralarda yapılmalıdır. açıktır ki sabancı üniversitesi istemeyerek de olsa başlangıçta fen bilimlerine ve sosyal bilimlere diğerlerinden daha büyük bir önem vermiş, ve verdiği önem kadar da başarılı işlere imza atmıştır. ancak fen bilimleri fakültesinin dekanının eksiksiz bir biçimde altın yumurtlayan tavukları kesmesi sonucu (bunu da özelden açıklayabilirim) yayın sayısında azalma olması kaçınılmazdır. yine de şu anda kurulan laboratuvarların, yapılan harcamaların koç üniversitesi fen bilimleri fakültesiyle kıyaslanması bile komik olacaktır. koç üniversitesi işletme ve yönetim bilimleri alanlarında ise değil sabancı üniversitesinden türkiyedeki tüm üniversitelerden ve hatta orta doğudaki pek çok üniversiteden iyi durumdadır. özellikle daha önce de belirttiğim gibi koç mba öğrencileri geleceğe daha bir güvenle bakmaktadırlar, ve bunu hakederek. ama her iki üniversite de geride oldukları alanların çok iyi farkındadır ve bu açığı hızla kapatmaktadırlar.

    11- yurtdışında odtü, sabancı ve koç üniversitelerinin isimlerini bilen üniversite sayısını diğer türk üniversitelerini bilenlerin sayısına bölersek çıkan sayının çok büyük olacağına emin olabilirsiniz. (bu ikinci ağızdan duyulan bilgilere dayanan bir gözlemdir)

    şimdilik yazar, parmakları yazmaktan yorulduğu, aklına da an itibariyle daha fazla karşılaştıracak alan gelmediği için bir süre mola verecektir. daha sonra aklına geldikçe buraya maddeler ekleyecek olan yazarın genel görüşü iki üniversitenin de gerek sosyal gerek akademik açıdan türkiye standartlarının üstünde olduğu, yine 1. madde doğrultusunda benzerliklerinin de yadsınamayacak kadar çok olduğu, gün geçtikçe farklarının azalacağı ve yıllar boyunca kaliteli, vizyonu geniş, öğrenciler, daha doğrusu "dünya insanları" yetiştireceğidir.

    özel üniversitelerin haksızlığa yol açtığı gibi, veya islamcıların sabancı üniversitesini bastığı, yahut koç üniversitesinin yahudi yuvası olduğu gibi gülünç tartışmalara bu konuda değinmek hem yersiz hem saçmadır. hatta yazarın görüşü bu tartışmaların tartışma değil polemik, çamur vb olduğudur ve yazar için bütün bu entry ve yazarın tüm sözlük hayatı boyunca yalnızca bu paragrafta tartışılmış ve bitmiş olacaktır.

    kalın sağlıcaklan

    sonnot: bütün kişisel sorularınızı entrylere cevaptan ziyade mesaj olarak atmanız, entryleri bilgilendirmek ve/ya eğlendirmek amaçlı girmeyi, veyahut sözlüğü forum gibi kullanmamayı gerektiren sözlük kuralları ve de genel netiket çerçevesinde tercih edilir.
  • sırf sabancı üniversitesi'nin istanbul il sınırında olmasından ve en yakın yerleşim merkezi olan tuzla'ya 20dk.lık bir mesafede olmasından dolayı sarıyer gibi huzur dolu bir boğaz semtine sadece 5 dk. uzaklıktaki koç üniversitesi'nin yanında maça 1-0 yenik başladığı karşılaştırma, karşılaşma.
  • istanbul'da bir vakıf üniversitesine girmeye karar veren, iyi puan yapmış ya da normal bir puan yapmış ancak para vermeyi göze almış bir öğrencinin kafasını kurcalayan iki güzide üniversite. sabancı'ya girip de koç'a girmeyi düşünmeyen ya da koç'a girip de sabancı'ya girmeyi düşünmeyen öğrenci sayısı azdır. dolayısıyla birine giren bir kişi "ulan diğerine girsem daha mı iyiydi acep" demekten kendini alamamaktadır. bunun sonucu olarak bu insanlar kendilerini rahatlatmak için "en büyük benim okul diğeri bok gibi. pipili heykelleri bile yok" diyerek kendilerini rahatlatmaktadırlar. sabancı'da okuyan "bizim kadiköye 45 dakika siz kendinize bakın", koç'da okuyan öğrenci ise "bizim beşiktaş'a 45 dakika siz kendinize bakın" demektedir. asıl bakılması gereken durum şudur ki her iki üniversitenin de eğitimi güzeldir. öğrenci sayısı azdır eğitimci sayısı fazladır. bu kimi insanlara kötü gözükse de öğrenci-eğitimci ilişkisini olumlu etkileyen bir durumdur. son olarak söylenmelidir ki; bu sidik yarışları ya da diğer bir üniversiteye bok atma hevesi oldukça gereksizdir.
  • onlar kıyaslanadursun, atı alan üsküdarı geçti.

    (bkz: ihsan doğramacı bilkent üniversitesi)

    peşin edit: evet, dünyanın en iyi üniversiteleri formatlı listelere göre bilkent kendini kanıtlamıştır. oturmuş, köklü ve başarılı araştırmalara imza atan bir okuldur. yine de, bir sabancı ve bir koç, henüz bir bilkent olamamıştır. istanbulda okumak zorunda olsam, tercihim koç olurdu, o ayrı mevzu. yine de bilkent candır. parası olan gidiyor zırvasına sahip cancanlar da şunu hatırlamalı ki; bilkent, sabancı ve koç'ta bırakın bursluyu, yarı burslu okumak için dahi gereken puanla en iyi devlet üniversitelerine girilebilmektedir. zaruriyet değil, tercihtir. yarı bursluyu da geçtim, bilkent hukukta paralı okuyan çoğu insanın puanı, ankara hukuk için yeterliyken, bilkentte yarı burslu okuyabilmeye yetmemiştir. koç için de geçerli diye biliyorum bu durum. neticede, üçü de güzeldir. üçüne de parayı vermek, girmek ve bitirebilmek için yeterli değildir. üçünde de okuyan arkadaşlarımdan görüyorum ki, hepimizin bir tarafları ayrılmaktadır. hiçbiri yan gelip yatma yeri değildir. o yüzdendir ki, o uyduruk öss'nin odtü'ye boğaziçi'ne girmeye yettiği hallerde dahi insanlar gerekirse parasını verip gerekirse çok yüksek puanlar alarak burslu bir şekilde, bu okulları tercih etmektedir. ellemeyin vakıf üniversitelerini artık. bilkent, koç, sabancı, bilgi, bahçeşehir, başkent.. sürekli gelişen ve öğrenciye geniş imkanlar tanıyan saygıdeğer okullarımızdır.
hesabın var mı? giriş yap