• aynı kadının kutsal* ve dünyevi* aşkı temsil ettiği, tiziano vecellio'nun henüz 25 yaşındayken ortaya çıkardığı eseri. gerçek isminin farklı olduğu düşünülse de sanat camiasında bu isimle anılır.
    eserde, belirttiğim gibi, aynı kadın resmedilmiş ama hangisinin kutsal, hangisinin dünyevi aşkı temsil ettiği belli değil. her ne kadar çıplak olan dünyevi aşkı temsil ediyormuş gibi dursa da, makyajsız ve mücevhersiz oluşu, üzerinde dünyevi zevklere ait hiçbir şey olmayışı aslında onu kutsal aşka daha yakın gösteriyor. iki kadının ortasında durup suyu karıştıran cupid'den de aslında gerçek aşkın bu ikisinin karşımı olduğu fikri çıkıyor.

    amor divino e amor profano
  • italyan ressam tiziano vecellio'nun, nam-ı diğer titian'ın şahikası. bence.

    bu arada ne saçmalık diyeceksiniz ama dünyaca ünlü ve italyancası ''amor sacro e amor profano'' olan tablo için ( türkçeye kutsal aşk ve beşeri aşk ya da kutsal ve saygısız aşk olarak da çevrilmiş) '' şuna sansür mansür bir şey yapın'' denilmişti zamanında. (bkz: iü yönetiminin tarihi tabloyu gayri ahlaki bulması)

    buyrun o ''marazi'' düşüncenin kendini gösterdiği olaya ve o muhteşem tablonun hikayesine:

    ''2015 yılında, istanbul üniversitesi sanat tarihi kulübü öğrencilerinin panel hazırlığı, afiş için seçtikleri italyan ressam tiziano'nun tablosu yönetim tarafından açık saçık bulundu.

    istanbul üniversitesi edebiyat fakültesi sanat tarihi kulübü “sanat tarihi merceğinden güzellik tarihi” başlıklı bir panel düzenledi. paneli duyurmak amacıyla hazırlanan afişte, 16’ncı yüzyılın önemli sanatçılarından tiziano vecellio’nun ''amor sacro e amor profano'' (kutsal aşk ve beşeri aşk) adlı resmi kullanıldı.

    sanat tarihi kolektifi, durumu üniversitede kullanılmak istenen afişle okulda duyurdu ve “sansür tasarımı yapıyoruz” diyerek, öneriler istedi.

    çağrıda şöyle denildi: “bildiğiniz gibi sanat tarihi kulübü olarak çeşitli etkinlikler yapmaya çalışıyoruz. bu etkinlikleri yapmadan önce kendi aramızda fikirlerimizi birleştirirken, hocalarımızdan da destek alarak; hem kendimize, hem okuduğumuz bölüme, hem de bilim etiğine faydalı olmaya çalışıyoruz. yapılan her etkinlikte elbette karşımıza çıkan zorluklar oluyor. amfi ya da salon bulamamak gibi.

    ancak son zamanlarda bölüm hocamızdan rica ettiğimiz bir seminerimizin afişine yapılmak istenen bir sansür ile karşılaştık.

    (istanbul üniversitesi sanat tarihi kolektifi’nin açıklamasına göre afiş, fakülte genel sekreteri aliye yücel'e götürülmüş. öğrencilerin aldığı yanıt “ay bu ne? şuna sansür mansür bir şey yapın!” olmuş!!!)

    afişimizi değiştirmememiz halinde ya da diğer bir tabirle “sansür uygulamadığımız” takdirde, afişin sekreterlik tarafından onaylanmayacağı cevabını aldık.

    sekreterlik tarafından sergilenen bu tutuma karşı biz de, sanat tarihi bölümü öğrencileri olarak etkinliğimizin afişine yapılması istenilen sansürle ilgili tartışmak için hocalarımızın da katılımıyla toplanıp, sansür tasarımı yapıyoruz. hepinizi fikirlerinizle bekliyoruz.” *

    tablo hakkında bilgi:

    tiziano’nun ''kutsal aşk ve beşeri aşk''ı anlatan tablosu 118×279 santimetre boyutunda. tual üzerine yağlı boya tablo, italya’nın başkenti roma’da galleria borghese koleksiyonunda.

    sanat tarihçileri 1515 tarihli eserin, giorgione’nin gizemli hayal ürünü resimleriyle bağlantılı olduğunu düşünüyor.

    kabartmalı küçük bir mermer havuzun sol tarafında, dönemin kıyafetleri içerisinde kutsal aşkı sembolize eden kadın figürünü, sağ tarafında ise beşeri aşkı sembolize eden çıplak kadın figürünü görü görülüyor.

    arkalarında geniş bir manzara yer alıyor. kompozisyon, dönemin aşk üzerine yoğunlaşan entelektüel ilgisiyle bağlantılı olduğu kadar dinsel ve beşeri, göksel ve dünyevi olan arasındaki karşıtlıkları gözler önüne seriyor.

    işte o tablo
  • tiziano'nun, edgar wind'ın pagan mysteries in the renaissance adlı kitabında etraflıca açıkladığı, sanat tarihçileri tarafından çok tartışılmış yapıtının adı. roma'da gallerie borghese'de bulunur.
  • içi su dolu mermer bir lahitin üzerinde cupid'in iki yanında biri mücevherler, elbiseler içinde, diğeri elinde taşıdığı meşale ile çıplak iki kadının resmedildiği, her figürün neyi sembolize ettiği yüzyıllardır tartışılan ünlü titian eseri. kadınlardan hangisinin dünyevi hangisinin ilahi aşkı temsil ettiği tartışıladursun beyaz elbisesi içindeki gelinin evliliğin devamını sağlayacak olan tutkunun ateşini çıplak ve meşaleli venüs'ten almasının sembolize edildiği de bir başka teoridir. resim detaylı incelendiğinde arkada yer alan kale ve kilisenin ise yine beşeri ve ruhani değerlere göndermede bulunduğu düşünülmektedir.
    benim anlamadığım şey julio cortazar'ın bu eseri iğrenç olarak nitelendirmesi ve hakkında yazdıkları. aydınlatılmaya ihtiyacım var.
hesabın var mı? giriş yap