• düz dokunmuş, açık saman renginde bir tür ipek kumaş ve bu kumaştan yapılmış olan
  • italyanca seta* ve cruda kelimelerinin birleşmesinden mamulmüş tdk'ye göre. fakat "cruda"ya italyanca sözlükte rastlayamadım. bununla beraber crudo var, ham anlamında. buna göre "ham ipek" oluyor kelimenin anlamı. cümle içinde kullanılmışı şöyle:

    "küçüklüğünde hemen hepsini etrafında gördüğü, belki bir kısmını kendisinin de giyindiği şeylerle giyinmiş, sadakor entarilerinin üstünde ceket ve başlarında fes, kollarında altın saatler, arapça ile karışık fransızca konuşan suriyeli, lübnanlı delikanlılar."
    aydaki kadın, s. 152.
  • "hotozlu, fistanlı, beyaz sadakor entarili, yahut açık dekolteleri bileklerine kadar inen ve orada dantelâlarla, kırmalarla kumaştan ve süsten bir dalgacık gibi kabaran her yaştan yirmiye yakın kadın ve bir o kadar çocuk içinde ne yapacağını şaşırmış geçirdiğim o günü hiç unutamam." (ahmet hamdi tanpınar, saatleri ayarlama enstitüsü, nisan 2012, s.39)
  • “onun nazlı bir van kedisi gibi ağır ve ölçülü adımlarla yenihan’ın kapı aralığından girdiğini farkeden nuri efendi, kent ünlüleri için bile küpeştesinin bir yanını hafifçe kıpırdatarak selamlayan ambarcı zengin, kerevet minderini örten acem halısından kuş gibi fırlardı. daha baba odasının eşiğinden adımını atmaya fırsat bulmadan, sadakor entarisinin cebinden anahtar destesini çeker, şifreyi çevirip kasanın kapısını arkasına dayardı” mitat genç (uzun çarşının uluları, s. 30)
  • yetenekli genç bir türk rapçiydi ama rapi bıraktı.aktif olduğu yıllar 2008-2011 arasıydı. o yıllarda yaşı en fazla 15tir.myspace zamanları..
  • delinmiş ipek kozasından çıkan elyafı ve ipek döküntülerini işin tekniğine göre bükerek elde edilen kaba ipek ipliğinin adı.
  • bana göre makbul olan ipek türü.. görece daha düşük kalitededir ama daha insanidir. ipek böceği güve olup kozasından çıkıp gittikten sonra elde kalan malzemeyle yapılır. saf ipekte ise durum farklıdır. böcek kozadan çıkamadan alınır, pişirilir ve bittabi haşlanır. güya ipek kesilmemiştir ve haliyle kumaşı çok daha kaliteli olur. e yazık değil mi o böceğe kardeşim? uçup gitsin geri kalan kozayla da napıyorsan yap. tenin o kadar da ipeksi dokunuşlara muhtaç değildir diye düşünüyorum.
hesabın var mı? giriş yap