• global saglik hedeflerine gore daha cok yol almamiz gerektigini gosteren siralamadir.

    the lancet'in surdurulebilir gelisim hedeflerinden (eski adiyla birlesmis milletler binyil kalkinma hedefleri) saglikla ilgili olanlari dikkate alarak yaptigi arastirmasina gore saglik alaninda turkiye 188 ulke arasinda 103. siradadir. 58 puan ile ortalamanin altinda kalmisiz.
    http://www.thelancet.com/…-6736(16)31467-2/abstract
    http://www.thelancet.com/…481409/2066350034/gr1.jpg
    https://tr.wikipedia.org/…binyıl_kalkınma_hedefleri
    https://en.wikipedia.org/…ainable_development_goals

    en kotu oldugumuz alanlar; felaketler, hepatit b, esler arasi siddet, guvensiz ve gelismemis su kaynaklari, hijyen, mesleki riskler, hava kalitesi, siddet ve savas.

    dikkat etmemiz gereken diger alanlar ise; yeni dogan bebek ve 5 yas alti cocuk olumleri, 10-19 yas arasi genc kadinlarin dogum oranlari, hamile kadin olumleri, hiv, asiri kilo, yol kazalari.

    calismada dikkat cekici bir diger unsur ise turkiye'nin savas riskinin yuksek olmasi. bu alanda aldigimiz katki puani (yuksek olmasi daha iyi demek) 19. ornegin suriye'nin katki puani 0, irak'in 1, tunus'un 9, ukrayna'nin 3. bu alanda fransa'nin 22 ve israil'in de 20 almasi dikkat cekici diger noktalar. yani onlarin da bu alanda durumu kotu.

    ortalamamizi en cok dusuren de savas riski gibi duruyor. ardindan su ve hijyen konulari geliyor. kotu oldugumuz ve dikkat etmemiz gereken diger alanlarda bizden daha da kotu durumda olan bazi ulkeler siralamada bizden ileri siradalar cunku ortalamalari daha yuksek.

    akp iktidari saglik sektorunde para getiren her yeri duzeltti ama en onemli yerleri sanirim atladi. komsularla sifir sorun politikasi da (savas) malesef bizim saglik kalitemizi sifirlamis gorunuyor. durumlar boyle...

    (bkz: islami değerler indeksinde 103. olmak) bir de boyle birsey varmis. (bkz: aramaya inanmak) galiba 103. sirayi seviyoruz.

    ekleme: asagida turkiye'nin 1990-2014 arasindaki insani gelisim indeksi (hdi) tablosu var.
    http://hdr.undp.org/en/countries/profiles/tur
    saglik indeksi de buna cok paralel seyretmis. 1990-2000 arasinda yakaladigimiz ivme neyse 2000-2010 arasi da ayni ivme ile ilerleme kaydetmisiz. 2010'dan sonra ise bariz bir duraklama donemine girmisiz. burada onemli olan ilerlemek degil yakaladigimiz ivmeyi arttirabilmektir. oysa 2000-2010 arasinda ivmeyi arttiramadigimiz gibi 2010 sonrasinda mevcut ivmeyi de kaybetmisiz. grafik aslinda sayfalarca anlatmak istedigimi ozetliyor.
  • acilde sıra beklediğin bir ülke bu sıralamayı hakkediyor zaten.
  • acile kız bakmaya gittiğimiz içindir. tedaviye gitsek 102 falan olurduk.
  • 15 sene once sonuncu oldugumuza gore , baya ilerlemisiz demektir.
  • sözlükteki bir tane mal yazarı aklıma getirmiş liste. dişçiydi eleman küba sağlık sistemi şöyle boktan böyle boktan biz daha iyiyiz falan diye saçmalıyordu. adama who ve un verileri göndermiştim de inandıramamıştım. neyse bizim mallar bu istatistiklere de inanmaz da öyle yazayım dedim.
  • benim listeden anladigim alkolun azi da zarar, cogu da...

    az alkol alan ulkeler hep diplerde. bir alman, bir ingiliz gibi icen ulkeler hep en tepelerde.
    tek derdimiz alkol almamak o zaman. evet.
  • kalitesi konusunda bir fikrim yok. ancak ulaşılabilirlik konusunda tahminimce iyi bir yerlerde olmalıyız. bu yaz atatürk üniversitesi diş hekimliği fakültesine gittim. 2 saat içerisinde cebimden tek kuruş çıkmadan, diş temizleme işlemi uygulandı, gerekli dolgular yapıldı. ertesi gün tekrar gittim 1 saat içinde 3 adet yirmi yaş dişim güzelce alındı. 1 hafta sonra ramazan bayramında erzurum ağız ve diş sağlığı merkezi aciline gittim. orada da bayramın ortasında gecenin 11'inde ağzımdaki dikişleri aldırdım. gayet temiz iş oldu.

    ayrıca geçtiğimiz yıl gazi hastanesi'ne defalarca işim düştü ve her seferinde kolaylıkla halledebildim. bu konularda şanslıyız diye düşünüyorum. daha iyisi illa ki vardır ama nasıl ve nerede bilmiyorum.
hesabın var mı? giriş yap