• 1) kitap almak amacıyla gidiyorsanız sahafa, ilk yapmanız gereken alacağınız kitabı belirlemek. ne alacağınızı bilmezseniz sahafın ikna kabiliyetine göre lüzumsuz kitap alırsınız. lüzumsuz kitap yoktur ama sizin işinize yaramayan kitap vardır.

    2) kitabı belirledikten sonra fiyat araştırması yapmalısınız. bu konuda en büyük yardımcı google, nadirkitap, kitantik vb. sitelerdir. eğer kitap hala piyasada bulunuyorsa muhtemelen nadirkitap'tan daha uygun fiyata bulursunuz. çünkü kitabın fiyatının üzerine %10 nadirkitap komisyonu, %8 kdv ile duruma göre kargo ücreti bindirilir. zaten piyasa kitabıysa dağıtım firmalarından almak en mantıklı çözümdür, çünkü yayınevine bağlı olarak üst fiyatından en az %15-20 civarında indirim alırsınız.

    3) sahaf muhtemelen nadirkitap sitesine üyedir. eğer piyasada bulunmayan, sadece nadirkitap sitesinden bulacağınız bir kitap ise aradığınız, mutlaka fiyatları önceden öğrenip hazırlıklı gidin. ancak sahafa eğer hem kargo ücretinden kurtulmak, hem de pazarlık etmek için 'bu kitap nadirde daha ucuza var ama aynı şehirde değiliz' derseniz, kondisyonundan girer, imzasından çıkar, sorduğunuza pişman eder. onun yerine 5-10 lira fazla vermeyi göze alıp kondisyonunu gördüğünüz kitabı alın, bir daha bulamayabilirsiniz. pişmanlık cebe zarar verir. üstelik aynı yerden daha çok kitap alacaksınızdır, o yüzden az miktarlar için pazarlık etmeyin.

    4) eğer takas yoluyla sahaftan kitap alacaksanız elinizdeki kitap tuvalet kağıdı, sahaftaki kitap ise kutsal kase değerindedir. size, zaten siteden alırsanız kendine kesilecek komisyonu ve kdv tutarını düşer, elinizdeki kitapları bedavaya almaya çalışırlar (hepsi değil tabi).

    5) eğer tdk, meb, diyanet, kültür bakanlığı vb. devlet kurumlarının kitabını alacaksanız sakın ola nadir'e uğramayın. bu kurumların kendi satış siteleri veya satış noktalarından alın. aynı şekilde yky, iş bankası vb. bazı özel kurumların da kendi satış noktalarından indirimli olarak alırsınız.

    6) alacağınız kitap nadir'de birkaç farklı dükkanda bulunuyorsa ve dükkanlar sizin şehrinizde değilse dükkan sahibine mesaj göndererek indirim isteyin. eğer sizi kaybetmek istemezse 'kitap konsinye' deyip atlatırlar, sizi tanımıyorlarsa direkt olarak reddederler. ama darı kıtlığı tavuğu eşelemekten alıkoymaz. şansınızı deneyin. bazı doğuştan esnaf olanlar ise sizi kırmaz.

    7) sahaf esnafı cin gibidir. eğer elinizde yazılı kağıda bakarak kitap sorarsanız indirimi unutun. piyasada daha uyguna bulabileceğiniz bir kitabı sizi bulduğunuza sevindirerek gönderir.

    8) alacağınız kitabı direkt olarak sormayın. benzer kitapları piyon olarak kullanıp en son şah çekin.

    9) mümkünse tek kitap için gitmeyin. birkaç kitap biriktirip öyle gidin, indirim oranı yükselir. yalnız burada dikkat edin; alacağınız indirimi ve ödeyeceğiniz miktarı aşağı yukarı önceden hesaplarsanız orada söylenen fiyata göre davranırsınız.

    10) bir sahafı kitaplarınızı değerlendirmek için eve ya da işyerine çağıracağınıza sobaya atıp yaksanız (sakın!) daha çok kârınız olur. en doğrusu bu kitapları bir kütüphaneye ya da köy okuluna bağışlamanızdır. en azından sizi vicdanen rahatlatır, ihtiyacı olanlara da faydanız dokunmuş olur. çünkü sattığınız kitaplardan alacağınız parayı bağışlarsanız, o parayla sizin vereceğiniz kitapların ancak onda birini alabilirler.

    son olarak; her şeye rağmen bir sahafa girip kitapların arasında ayraç misali kendinizi kaybetmeniz, o kokuyu sindirmeniz bile huzur verir. kafanızda bir kitap ismiyle girmeyin sahafa, almamak için girin, daha çok keyif alacaksınız. her şeye rağmen bütün sahaflar aynı kategoriye girmez. sohbet edebileceğiniz, o an paranız yoksa daha sonra verebileceğiniz, hiçbir şey almasanız da size oralet, çay ısmarlayıp güler yüzle uğurlayan bir dost kazanmış olursunuz.
  • biraz tebessüm götürün, belki alan olur.
    şu yaşıma geldim, gülümseyen, candan, içten, naif, ilgili, sıcakkanlı sahaf görmedim.
    çocukluğumuzdaki asık yüzlü kütüphane görevlileri bir, sahaflar iki.
    "çok ciddi iş yapıyoruz biz, soğuk, sert ve az konuşmalıyız"
    tamam.
hesabın var mı? giriş yap