• türkiye ermenileri patriği olması muhtemel adaylardan biri

    son günlerde diğer adaylardan olan mevcut patrik vekili aram ateşyan 'ın kötü niyetli, ruhani biraderliğe uygun davranmayan, sorumsuz vb sözlerle eleştirilerine maruz kalıyor.

    kilise geleneklerine uyar mı bilmem ama son 2 yılı yoğun olmakla birlikte mesrob mutafyan'ın ölümüne kadar olan süreçte çok hardcore yeni patrik seçimi için çalışmalar yapmıştı.

    ermeni cemaatini bilgilendirmek için bunu sosyal medya ve medya üzerinden de yapmıştı. genel olarak bu açıklamalarda hep aram ateşyan'ı suçluyordu.

    zaten topu topu 3-4 episkoposun bu tarz tartışmalarını dışarıya yansıtmasını, facebook üzerinden açıklamalar yayınlamasını doğru bulmasam da bu sayede biz de ne oluyor öğrenmiş oluyoruz.

    patrik olursa bu burada dursun. malesef dini liderliğe giden yolların bu şekilde aşılması hoş gözükmüyor. allah hepimize selamet versin
  • türkiye ermeni ruhani meclisi tarafından geçici olarak patriklik kaymakamı seçilmiştir.
  • bugün yapılan delege seçimleri sonucunda türkiye ermenilerinin 85. patriği olmuştur.
    samatya surp kevork kilisesi'nden aram ateşyan delegesi olan çok değerli bir ahparigimden aldığım bilgidir.
    bu sonucun başta samatya'daki dost ve arkadaşlarım olmak üzere türkiye'deki tüm ermeni cemaati'ne birlik, beraberlik ve huzur getirmesini dilerim.
    sizler bu ülkenin en güzel renklerindensiniz.
    varlığınız daim olsun.
  • yıllardır vekil olarak o koltuğu işgal eden iktidar yanlısı aram ateşyan'ı, yapılan seçim sonucunda mağlup ederek türkiye ermenileri 85. patriği olmuştur. cemaatin paralı godomanlarının dönen çarkları bozulmasın diye yaptığı bütün uğraşlara ve iktidarın aram ateşyan'a desteğine rağmen seçimden galip ayrılmıştır. hayırlı uğurlu olsun.
  • diğer patrik adayı aram ateşyan'ı oy oranında üçe katlamıştır.
    adaletsiz bir seçim sürecinden zaferle çıkmıştır. patriklik makamı için yönetimsel yeterlilikte değildir.
    seçimin iptali üzerine açılan dava sonucu çıkacak olan karara uyacağını taahüt etmiştir. istifa etmeyen şerefsizdir diye bir beyanı mevcuttur.
  • 1962’de istanbul bayrampaşa’da şahin maşalı olarak doğdu. vaftiz töreninde şahan, 1992’de ruhaniliğe adım attığında da sahak maşalyan adıyla kutsandı.

    sırasıyla tevfik kut ilkokulu, gedikpaşa ortaokulu ve bakırköy lisesi’nde temel eğitimini tamamladı. 1979’da itü elektronik ve haberleşme mühendisliği’ni kazandı. 1982 yılında rahip olmaya karar vererek itü’den ayrıldı ve 20 yaşında ermenice öğrenmeye başladı.

    1983-1987 yılları arasında i.ü. edebiyat fakültesi felsefe bölümü’nde eğitim görürken, ermeni patrikhanesi’ne öğrenci olarak yerleşti. üniversite eğitimiyle eş zamanlı olarak; ermenice dili, tören bilgisi, kilise tarihi ve öğretileri konularında özel derslerle rahipliğe hazırlığını sürdürdü. patrik şnorhk kalustyan, patrik mesrop mutafyan, rahip şnorhk kasparyan, peder şnorhk muradyan, digin siranuş feruhan, dr. vartan gomikyan, müzisyen jirayr arslanyan, father john whooley gibi değerli öğretmenlerden yararlandı.

    1984 yılında henüz üstrahip (vartabed) olan mesrob mutafyan’ın, bakırköy kilisesi’nde her perşembe kadınlar için düzenlediği türkçe vaazlarını devralarak 1988’e kadar kesintisiz sürdürdü. yine aynı dönemde mutafyan’ın gedikpaşa kilisesi’ndeki vaazlarını da dönüşümlü olarak üstlendi.

    1986 yılında patrik şnork kalustyan tarafından diyakoz - papaz yardımcısı (sargavak) olarak takdis edildi.

    1988-1989 yılları arasında kısa dönem askerlik görevini kağıthane ve tatvan’da tamamladı.

    1989’dan itibaren belçika leuven üniversitesi’nin programlarını izleyen allen hall koleji’nde teoloji okudu, iftihar listesinde yer alarak “magna cum laude” derecesiyle 1994’de mezun oldu. aynı zamanda londra ermeni kilisesine diyakoz – papaz yardımcısı (sargavak) olarak hizmet etti.

    eğitimi sürerken 1992 yazında patrik karekin kazancıyan tarafından evlenmemiş rahip (apeğa) olarak takdis edilip resmi olarak sivil hayattan ruhani hayata geçiş yaptı.

    1994-1997 dönemini manastır hayatını tanımak için yeruşalim’de (kuddüs) geçirdi. patrik torkom manugyan’ın desteğiyle 3 yıl boyunca, halk için akşamları “kutsal kitap çalışmaları” düzenledi. tarkmançats lisesi’nde müdürlük (desuç) ve din dersi öğretmenliği yaptı.

    1997-1999 yılları arasında master çalışmalarını, irlanda-dublin’de bir cizvit (jesuit) üniversitesi olan milltown institute of philosophy and theology’de spirituality dalında yürüterek, “iman ve şifa mucizeleri” teziyle 2000 yılında tamamladı.

    1999-2005 yıllları boyunca istanbul kınalıada, kumkapı dışı surp harutyun, gedikpaşa ve galata kiliselerinde ruhanilik ve vaizlik görevlerini yürüttü. aynı dönemde ruhani kurul’un başkan yardımcısı oldu. yurtiçi ve yurtdışı toplantı ve konferanslarda patrikliği temsil etti. patrikhane kilise bülteni lraper’de pek çok yazısı yer aldı.

    2005-2011 dönemi boyunca ermenistan’da kevorkyan teoloji akademisi’nde; öğretim üyeliği, dekan yardımcılığı ile üç yıl boyunca da dekanlık görevlerini yürüttü. günümüzde dünya üzerinde aktif olarak görev yapan 200’den fazla din adamının hazırlanmasında katkıda bulundu.

    eğitmenlik ve yöneticilik görevlerinin yanında, halka yönelik vaizlik ve ruhani danışmanlık görevini sürdürdü. 2008 – 2010 yılları arasında şoğagat tv’de incil yorumlayan “avedarani usutsum” isminde ermenistan ve diasporada yayınlanan 72 program yaptı.

    önemli patrikler arasında yer alan golot ve şığtayagir patriklerin hayatı hakkında kurgulanmış “yergu ukhtavor” (iki adanmış kişi) isimli dini tarihi bir roman yazdı. defalarca baskısı gerçekleşen bu roman, ermeni kilisesi merkezi olan surp etchmiadzin yayınlarının en popüleri ve başarılısı olarak kabul edilmektedir.

    2006 yılında üstrahip (vartabet), 2008 yılında ise episkopos rütbelerini alarak 2011’de istanbul’a döndü.

    istanbul’a dönüşünü takiben ermeni patrikhanesi kiliserarası ve dinlerarası ilişkiler sorumlusu oldu. ekümenik ilişkiler bağlamında türkiye kiliseleri ortak komisyonu’nda aktif rol üstlendi. bu komisyon dünya kilise tarihinde ilk kez katolik, ortodoks ve protestan inançlarının ortak imanını bir kitap olarak yayınladı. ingilizceye de çevrilen ‘temel ilkeleriyle hristiyanlık’ adlı bu kitabı komisyonla birlikte kaleme aldı.

    episkopos sahak maşalyan, 4 temmuz 2019 tarihinde patrik kaymakamı seçilmiş olup, düzenli vaazlar vermekte ve sahakyan ermeni lisesi din dersi öğretmeni olarak görev yapmaktadır

    maşalyan, türkçe ve ermenice’nin yanısıra iyi derecede ingilizce bilmektedir. dini eğitimin bir parçası olarak yunanca, latince ve ibranice çalışmıştır.
  • aram’ı aramsız bırakmış ve gönlümüze su serpmiştir.
  • turkiye'de buyumus, turkiye'de universite bitirmis, bir turk kurumuna yonetici olmus turk vatandasi insanin turkcesinin iyi olmasina sasiran var. ne desem bilemedim.
  • ana dili türkçedir, ermeniceyi 20 yaşından sonra öğrenmiştir.
  • ıki kötünün iyisi olarak halka sunulan seçeneklerden biriydi. mecburen kazandı. diger adayın yanına puta tapan birini koysan bile oyumuzu alırdı. o yuzden başarısını büyütmek yersiz.

    karakter olarak koltuğa oturduktan sonra ne kadar değişeceğini görmek gerekiyor. burada kendisine akıl verecek olan insanların gazina gelmemesi önemli. ama o insanların nasıl kişiler olduğunu az cok biliyoruz. su an kendi yaninda yer edinmeye çalışan, buradaki cografyadan tanıdık olduğumuz üslupta guce tapan ve daha net ifade ile yalakalik yapanları gördükçe dinden uzak beni daha mutlu ediyor. yazık bizlere.
hesabın var mı? giriş yap