• azeri lehçesinde hazar denizine verilen ad.
  • rusyanın doğalgaz üzerinde fiyat indirimi yapmaya yanaşmaması neticesinde abd'nin destek verdiği azerbaycan menşeili doğalgazın erzurum üzerinden türkiye ye sokulması projesine verilen isim.

    ekim 2000'de başlayan azerbaycan'dan doğal gaz teminine yönelik müzakereler sonucunda, 12 mart 2001 tarihinde enerji ve tabii kaynaklar bakanı ile azerbaycan başbakan yardımcısı tarafından azerbaycan doğal gazının türkiye'ye sevkine ilişkin hükümetlerarası anlaşma ve bu anlaşmaya istinaden aynı tarihte botaş ve socar arasında doğal gaz alım satım sözleşmesi imzalanmıştır. 15 yıl süreli doğal gaz alım anlaşması, alımların 2 milyar m³ ile başlamasını ve plato periyotta 6.6 milyar m³/yıl'a ulaşmasını öngörmektedir.

    söz konusu alım-satım kontratı şartları uyarınca, doğal gazın teslim noktası türkiye/gürcistan sınırıdır. hattın türkiye topraklarında kalan kısmının yapım ve işletme sorumluluğu botaş'a ait olup, azerbaycan topraklarından başlayarak türkiye/gürcistan sınırına kadar yapılacak kısmın yapım ve işletme sorumluluğu da socar-azerbaycan'a aittir.

    azerbaycan-türkiye doğal gaz boru hattı projesi'nin türkiye kısmı ile ilgili olarak, azerbaycan'dan alınacak olan doğal gazın gürcistan-türkiye sınırından doğu anadolu iletim hattı'na 225 km.'lik bir hat yapılarak bağlantı noktası olan erzurum-horasan'a kadar taşınması planlanmaktadır.
  • bir boru hattı projesi daha. azerbaycan gazını yanılmıyorsam erzurum'a kadar getirmek planlanıyor bu proje ile. ayrıntılı bilgi için
    http://www.dunyagazetesi.com.tr/…123716&dept_id=645
  • vokalliğini türkiye'den mehtap demir'in, azerbaycan'dan fergana qasımova'nın ve yunanistan’dan sofia papazoglou'nın yaptığı müzik grubu.
    dünya promiyeri 18 nisan'da crr'deymiş.
hesabın var mı? giriş yap