• 1453'teki istanbul ku$atması esnasında,osmanlı ordusunun istanbul'un surlarını yıkmakta kullandığı en etkili silahtır $ahi topu..lakin tarihin ilginç bir cilvesi de topu döken ustaların uyruklarının macar ve sırp olmalarıdır..

    (bkz: nasyonel kankasyon)
  • sahi denilen topun namlusu 91.5 cm , agirligi 1596.6 kg , menzili 1200 metre imis.o zamanlarda , bir savas icin en ideal silah olsa gerek.
  • toplari dizayn eden adam yanilmiyosam bir macar ve once bizansa teklif ediyo..ama onlar kabul etmiyo..fatih elemani cagariyo..epey bi para veriyo ve dizayn ile cok yakindan ilgileniyo...adamin ismi gecerdi tarih kitaplarinda ama unuttum sindi...
  • şah-ı top* 'un zaman içinde aldığı hal.
  • nefret 'in anahtar albümündedir.
  • 16. yüzyılda doğu anadolu'da ve irak'ta kullanılan osmanlı gümüş sikkelerine verilen ad.
  • 17. ve 18. yüzyıllarda orta boylu* toplara verilen ad.
  • hele hele ki başlangıcındaki müzik için acayip derecede:
    (bkz: white rabbit)
  • tarihin ilk süper topu olan şahi, macar top ustası urban'ın hünerli ellerinden çıkma bir mühendislik şaheseridir. 75 cm çapında, 8 metre uzunluğunda ve 18 ton ağırlığında olan namlusu, taşınabilmesi için birbirine vidalanma usülüyle birleştirilen iki parçadan oluşmaktaydı. yekpare olmayan dev bir top namlusunun saflaştırılmamış karabarut kullanarak yapılan atışlarda 75 cm çapında bir granit gülleyi 1.2 kilometre uzağa fırlatabilmesi ve bunu yaparken birleşim yerinden barut gazını kaçırmaması 15. yüzyıl teknikleri düşünülürse, aklın hayalin zor aldığı bir metalürji ustalığına işaret eder. şahi'nin ilk prototipi istanbul kuşatmasında mühendisiyle beraber havaya uçmuştur, doğrudur ancak nedense çanakkale savunması için üretilen 42 adet diğer şahi'nin üç yüz yıldan fazla süre çatlak bile vermeden hizmet ettiği hiç söylenmez. girit savaşı sırasında çanakkale'yi ablukaya alan venedikliler 1657 senesinde boğazı zorlamaya kalktıklarında, komutanları amiral mocenigo'nun sancak gemisi cephaneliğine sertopî karacehennem mehmet ağa tarafından sokuşturulan bir şahi güllesiyle berhava olmuştur. 1807'de ingiliz donanması başarısızlıkla sonuçlanan istanbul'a baskı yapma görevinden dönerken çanakkale'de ateş altına alınmış ve bir kalyona isabet ettirilen iki şahi güllesi bir anda 60 personeli helak etmiştir. ancak nizam-ı cedid reformları iledir ki bu anıtsal silahlar emekli edilirler. sultan abdülaziz'in 1867'deki avrupa gezisi sırasında bir şahi topu ingiltere'ye hediye olarak götürülmüştür. o günden beri kraliyet topçuluk müzesi koleksiyonunun en spektaküler parçaları arasındadır. şahi topları yabancı tarihlerde macar topu, basileos/basilika topu, çanakkale topu ve de imparator top olarak şöhret kazanmışlardır. şimdi ben bir türk genci olarak merak ediyorum: elimizde bu orijinal 42 toptan kaç tanesi kaldı ? kalanların hali, vaziyeti nedir ? uygun vaziyette sergilenmekte midirler ? eloğlu şahi üstüne tez yazarken mirasçısı olduğumuz imparatorluğun bu mühendislik şaheserlerini biz neden göremiyoruz ?

    şahi'nin bir profesyonel çizimi: http://upload.wikimedia.org/…7/72/muhammeds_gun.jpg
    ingiltere'deki örneğin fotoğrafı: http://upload.wikimedia.org/…ard_at_fort_nelson.jpg
  • (bkz: şahi topu)
hesabın var mı? giriş yap