• donanımhaber ölücüleri başlığını görünce değinilmezse olmazlar arasına giren, sahibinden.com adlı sitede özellikle araç ve konut satışlarında kendini hissettiren şahıslardır.

    sahibinden.com ilânlarına artık arz ve talep açısından yaklaşmak lâzım.

    ürün/hizmet satışa çıkaran kişilerin kaydadeğer kısmı ederinden fazla primli fiyat yazıp satılırsa kâr olur mantığıyla hareket ediyor. ivedi ihtiyacı olmayan kişiler dışında geri kalanların büyük kısmı bu şekilde düşünüyor (bazen bu durum da zincirleme etki yapıp diğer ilânları da etkiliyor). fiyatların bu şekilde belirlenmesinde elbette ölücülerin etkisi var. ama özellikle araç ilânlarında dile getirilen özelliklerde büyük olasılıkla kolpalık bulunması da ayrı bir can sıkıcı unsur. ilânlara ilişkin -herkesin bildiği- klişeler sahibinden.com klişeleri başlığında görülebilir. kısaca, ilân verenler de ölü eti sunanlar olarak nitelenebilir. bir de malını övücüler var orası ayrı.

    talep kısmına gelir isek, (i) hobi olarak sahibinden.com'u takip eden, (ii) pazarlık becerisini sınayan, (iii) arkadaşlarına akşam kahvede anlatacak hikaye çıkarma peşinde olan, (iv) piyasa fiyat mekanizmasını yakından izleyen, (v) ilgili satışa konu varlığın ticareti ile uğraşan kişileri muhatap olarak görürüz.

    öncelikle bir araç ya da konut ilânı koyduğunuzu düşünelim.

    - bu işin ticaretini yapan galericiler ya da emlâkçılar arar. fiyatın iskontolu olduğunu düşünürlerse hemen kapatmak için mantıklı fakat sizin belirlediğiniz fiyatın biraz altında teklif ederler.
    - araç ya da konuta, talep artmadan hemen kapatılacak şekilde, ederinin çok altında fiyat biçilmemişse devreye öz hakiki ölücüler girer. aracınız ve eviniz için diyelim ki sırası ile 38.000 ve 168.000 tl fiyat mı belirlediniz? bunlar arar ve sırası ile 25.000 ve 100.000 teklif eder. bazı ölücüler farklı profiller kullanıp, atılan mesajlarla fiyat sınaması yaparlar.
    - (özellikle araç ilânlarında) kendi malını zümrüt-ü anka kuşu sanıp takas teklifine girişenler irtibata geçer.
    - acil nakite sıkıştığınız anlaşıldığı an sanılan kişilere akla mantığa sığmayacak teklifler artarak artar.
    - at pazarlığına girişenler ise ayrı bir konu.

    benzer özellikler konut/araç ilânı dışında başta telefon olmak üzere diğer ilânlarda da kendini hissettirir.

    kısaca, herkes çakal herkes akıllı, ya tutarsa mantığı artık bu sitedeki ölücülerin temel mottosudur.

    site yönetilerinin umrunda mı peki? "çok da tın" dediklerini duyar gibiyim.
  • "en son kaça olur" sık kullandıkları kalıplardandır.
  • kapalı kutu yani sıfır ve faturalı verdiğim bir ilan için belirlediğim fiyat 1100 tl iken ;

    - 450 tl veriyim ,çocuk sevinsin

    diye mesaj atan ölücülerdir.
  • € olarak fiyat yazınca sanki tl fiyatı üzerinden pazarlık yapar gibi konuşanlar da var. fiyatım belli 77.500€, hadi çok çok 77.000€ ' ya bırakacağım. ulan tl mi bu 75.000€ olur mu diyorsun ? bi çarp bakayım 2.750x2.8 ne çıkıyor karşına. baban sana okadar indirim yapmaz araba alırken pezevenk. diyesim geliyor ama işte, hiç cevap yazmıyorum.
  • bundan 1-2 ay kadar önce playstation 3 satışa koymuştum ve bu siteden de bir ilan yayınladım. bir ay içerisinde türlü abukluklarda teklif aldım. öyle böyle değil ya. 600 lira dediğim ürüne "buna 300 veririm, bu fiyatın üstünde bulursan da şanslısın" diyecek kadar. bir süre sonra sanalpazar'da sattıktan sonra ilanımı silmedim ve gelen abuk mesajlara aynı abuklukta cevaplar verdim. bir tanesini birebir aktarayım:

    a: 400 tl (ulan öküz, bir merhaba der selam verir insan)
    b: 410 tl
    a: uyar
    b: 420 tl?
    a: olmaz
    b: :( ben de o zaman konsolu 400'e başkasına veririm :p
    a: 420
    b: yok kardeş çok kırdın beni artık 450 versen ancak satarım.
    a: tamam son fiyat
    b: sana yok ps ms satmıyorum

    çok fazla ürün satan biri olmadığım için sahibinden şöyledir böyledir diyemem ama gelen tekliflerin hemen hemen hepsi bunun gibi mezarcılığın, ölücülüğün son noktasıydı. bir de adamı keriz yerine koyma çabalarına tilt oluyorum. tek akıllı sensin allahın çomarı.
  • 149.500 tl'lik araç ilanına gelen mesajlar (bkz: noktasına virgülüne dokunmadan):

    - selamunaleykum agbı hayırlı satışlar 140b,in lira olursa yarın almak ısterım kadıkoydeyım

    - 140 tl olurmu abı son param ıyı gunler

    - 135000 e düşünürseniz 0532466****

    - mrh..arac 140.000 tl olursa goruselim

    - selam. ınsaat ıscılıgı ıslerı yapıyorum. hafrıyat ıslerı yapıyorum.paletlı eskavatorum var. bına yıkım ıslerı yapıyorum. ıs karsılıgı olarak arac olurmu . saygılar.

    - 140.000 tl ye biterse deişen boya yoksa hemen grselşim

    fantastik bazı takas mesajlarını gizlilik nedeniyle paylaşamıyorum ama bir tanesi sahibinden.com'daki barok tarzı döşenmiş daire idi o kadar söyleyeyim. bir o kadar da telefonda yaşanan fantastik diyaloglar. kahramanmaraş'tan dondurma getiririm deyip 2.000 tl indirim isteyen mi ararsın, bunun 1 model yılı yenisi zaten o fiyat diyenleri mi...

    bu entry'yi küfürsüz bitireyim, hemen iyi günler diliyorum ben
  • benim de yaşadığım tecrübeyle intikamımın çok feci olduğu olaydır.

    karımın toyotayı sahibinden e ilanladık, fiyat da aşağı yukarı piyasa araştırması yapıp 31.500 koyduk. ilan yayına girdikten 15 dakika sonra birisi aradı, "abi 28 verecem keş ama bana söz ver" dedi, dedik birader araba hanımın, iki gün ilan kalsın, daha iyi teklif gelmezse sözümüz olsun. neyse detayları geçiyorum, her arayan açık arttırma usülü üç beş arttırmaya başladı, en son kaça bırakırsın diyenlere valla en son şunu gördü, daha iyi teklif veren olursa ona bırakacağım dedim. 31.5 ilanı 34 diye değiştirdim, en sonunda da 32.5 veren bir arkadaşa bıraktım.

    not:benim de o ölücülerden olma ihtimalim kuvvetli bu halde:))

    not2: arabanın piyasa fiyatı ilk ilandaki gibiydi ama istanbul piyasası gerçekten darbesiz arabaya aç olduğu için bu hale geldi.
  • satisa koydugum araba icin ic camasiri dukkani oneren, fotograf makinasina oc anakarti, eski pusku telefon vs onerenler ve koydugum fiyatin ucte bir eksigini teklif eden mallardir. cogu zaman atarli cevap verince "e ben istedigim fiyati teklif etmekte ozgurum satmazsan satmazsin hebele hubele" deyip kendilerini savunabilirler. hele son donemde iyice bozmustur.
  • olm burda arabaya takım elbiseyle takas öneren insanlar var siz neden bahsediyosunuz ya..
hesabın var mı? giriş yap