• adamlar fiyatı düşük ilanları seçiyorlar özellikle bence. kandırabileceklerini düşündükleri ilana şöyle bir mesaj atıyorlar görsel güya alıcı sattığınız ürünü almış ama size mail gelmemiş teknik aksaklık olmuş paranızı almak için mail adresi istiyorlar yersen tabi. mail adresi yazıncada verdiği cevap bu görsel

    bu mesajları atan gerçek bir kullanıcı sahibindenden geliyormuş gibi yapıyor. mesaj atanın baya ilanları falan var aktif oto galerici.
    akabinde size şöyle bir mail atıyorlar görsel . maile gelen bağlantıya tıklayınca şu şekilde görsel
    kredi kartı bilgilerinizi istiyor. canlı destek bile koymuşlar soru sorunca şöyle cevap veriyor görsel.

    bu devirde böyle numarayı kim yer demeyin. gariban üç kuruşluk ürün satmaya çalışırken bunlar kredi kartını patlatıyorlar. adamlar üşenmemiş tezgah kurmuşlar belki gören okuyan olur da dolandırılmasına engel oluruz.
    mesajları atan şikayet edildi belki sahibinden bu tarz mesajları filtre ederek kullanıcılar hakkında yasal işlem başlatır.
    insanın içi acıyor, insanlığa olan güveni zedeleniyor. ne ara bu hale geldi toplum, bize ne oldu böyle.
  • sağlam tezgah kurmuş şerefsizler
  • bu iş sanki sahibinden.com'un işine geliyor, adamlar bu gibi durumlara ne müdahale ediyorlar ne de önlem alıyorlar.
  • peşinen şu bilgiyi yazayım da; size gelen e-postanın verdiği link url'sini kontrol etmeden işlem yapmayın. nitekim, konu başlığına nail olan mail ile gelen url şu:görsel

    edit: az biraz daha ayrıntılı yazmam rica edildi daha yarcımcı olması açısından entry'nin; alan adı(domain) burada "b-pay.cfd", buna bir subdomain atanmış ve "sahibinden.b-pay.cfd" diye bir phishing sitesi yaratmışlar. başka bir subdomain ile misal "e-bay.b-pay.cfd", "amazon.b-pay.cfd" de yapmış, yapıyor olabilirler. bu yüzden tıklamadan önce yönlendirilen url'nin domain kısmına ve alan adları uzantılarına(.com, net, vs gb ve .uk, .tr, .it, ru gb...) ekstra dikkat ediniz. o site normalde "sahibinden.com" ise ve yönlendirilen site "sahibinden.biz" de olabilir misal. adres çubuğunu her daim kontrol ediniz ve en ufak bir güvensizlik yaşarsanız işlemi doğru domain adresine tıklayarak denemeye çalışın. zira gerçekten yapacağınız bir işlem var ise bu o mevcut sitenin kısa yol olarak size e-posta ile yönlendirilmemiş içeriğinde de olacaktır.

    edit2: domain nedir? subdomain nedir? root url nedir? top-level(alan adı) domain nedir? bu sorulara bu görsel ile cevap bulabilirsiniz: görsel (bu paylaşım için @summerof69'e teşekkürler)

    edit3: .cfd alan adı "clothing and fashion design"ın kısaltması yani "giyim ve moda tasarımı" anlamına gelir ve moda tasarımcıları, markalar, perakendeciler, etkileyiciler, tüketiciler ve e-ticaret mağazaları tarafından kullanılabilmesi için yaratılmıştır. yani sahibinden.com'un böyle bir alan adı alması yersiz olurdu. bu alan adları gayet düşük ücret ile alınabiliyor şu anda. .com'um da "commercial"ın kısaltması olduğunu da buraya bilgi olarak bırakayım bilmeyenler için.
  • cidden üzerine düşünülmüş ve önlem alınmazsa birçok kişiyi tuzağına düşürecek bir yöntem olmuş. canlı destek bile açmışlar lan onun bunun evlatlarındaki düzeneğe bak :d
  • adamlar baya senaryoyu kurmuşlar. ocean's eleven ekibi olabilir.

    yalnız tabi bir şey satıyorsan neden kredi kartını istiyor? senaryonun orası biraz özensiz olmuş. geliştirmek gerekiyor.
  • filmin sonunda "ben beni dolandırmaya çalışanları dolandırdım." diyerek , cezasız sıyrılma ihtimali yüksek.
  • ürün satan kişileri dolandırıyorlarsa neden kredi kartı bilgisini versin ki ürünü satan kişi. hadi banka hesabı istesem anlayacağım.
  • mesajlar o kadar informal ve laubali bir dille yazılmış ki ("söyleyin", "bana", "kart girip", vb) buna aldanan kişiler zaten internet kullanmamalı, hatta mağaralarına geri dönmeliler.
  • benim bir arkadaşım canı sıkıldıkça bu tür ilanları arayıp tarayıp buluyor ve onları link göndermeyi ikna edene kadar uğraşıyor. link geldikten sonra tüm küfür ihtiyacını bunlardan çıkarıp sahibinden'e şikayet ediyor. hatta bir keresinde o linkin gömüldüğü internet sitesinin sahibine ulaşıp şikayetçi olmalarını bile sağlamıştı. son zamanlarda yabancı uyrukluların bile aynı şeyi yaptığını gördüm. normalde 4-5 bin bandıda satılan bir konsolun fiyatını 2 küsür binlere koymuşlardı.

    ben sahibinden'in yerinde olsam bir ekip kurup, alıcıymış gibi davranıp tek tek avlardım. kimi kime şikayet edecekler zaten? biz dolandırıcılık yapmaya çalıştık ama sahibinden ekibi bizi engelledi mi diyecekler?
hesabın var mı? giriş yap