• göztepe köprüsünün hemen arkasında semiha şakir huzur evinin yanında bulunan bina
  • (bkz: cem evi)
  • son zamanlarda ilgili dergah karyagdi baba bektasi tekkesini satın almış, kazı başlatmıştır. sonuçlar merakla beklenmektedir gelişen, değişen* pierre loti'de.
  • bizans döneminde bizans imparatoru andronikos'n av köşkü olarak kullanılmıştır. orhan gazi'nin izmit'i fethinde barış antlaşması bu köşkte imzalanmıştır. barış şartları arasında bulunan "köşk"ün ahi tekkesi olarak kullanılması şartı ile, türk egemenliği altında olduğu dönemlerde uzun yıllar bektaşi kültürünün yaşatılması amacıyla bektaşiler tarafından kullanılmıştır. çelebi sultan mehmet zamanında tekkenin ahi baba şeyhlerine bizans'ı gözetleme görevi verilmiştir. o dönemden sonra ahi baba şeyhlerine gözcü baba denmeye başlamıştır. yakın zamana kadar buradaki taş binada tekkenin şeyhleri oturmuştur. son sahibi hasan tahsin baba'dır. şu anda şahkulu sultan dergahı olarak daha çok alevi cemaati'nin ve kültürü'nün yaşatıldığı merkezlerden biridir.
  • zamanında hilmi dede efendiye bağlanan arif baba sayesinde babagan koluna geçmiş dergah. çocuk yaşlarımda gitmiştim bi' çok kez. aradan geçen onca zaman sonra geçtiğimiz gün bi' kez daha ziyaret ettim. her şeyh eskisi gibiydi. e tabii az ileride akan azgın araba çağlayanı kuvvetlenmiş, dergaha tepeden bakan yapıların sayısında bi' artış yaşanmıştı. ama tam bu kaosun ortasında, bilhassa da bahçesi bi' çeşit vaha olarak halen dimdik ayakta.
    giderek antisosyal tavra bürünen kişiliğimin yanında birer çıban gibi biten süper sosyal arkadaşlarım ve onların süpersonik çabaları neticesinde söz sahibi bi' dede ile hasbihal bile ettik. zaten olayın heyecanından uzak bahçede lokmamı yiyen bendeniz ''n'oluyor lan orda'' dememle birlikte direkt girdaba kapıldım. iyi de oldu hani. destek olmadığı gibi aksine bi' de köstek olan, dergahımızdan utanmadan kira alan hükümet ve devlet kurumlarını bi' kez daha andık. yenilir yutulur cinsten değil gerçekten de.

    editos: imla.
  • sürekli mikrofonla insanları taciz eden bir görevlinin olduğu dergah. neymiş erkenden sıraya giriyormuslar. arkadaş dergahi, askeri düzende yönetme peşinde. daha evvel geldiğimde de aynı muameleyi gösterdi, insanlar "sana ne ya" diye falan filan yapınca kacarcasina komuta merkezine donmustu, şimdi kimse takmadi herifi uzun konuştu, epey kafa sıktı. birde siyaset sokuyorlar dergaha, chp'li aday adaylarını tanıtıyorlar, aday dergahi ziyarete gelmismis. kimi yiyorsunuz lan siz.

    gram zihniyet farkı yok. siyaseti ha camide yapmışsın ha dergahta ne farkı var ?

    bu arada dergah, vakıflar idaresine 4911 lira aylık kira veriyor. duyuyor musun diyanet, kupon araziden sorumlu müdür tayyib, turgev'in sahibi şehzade bilal.
  • geçen gün fark ettim de ben uzun zamandır gitmemişim buraya, en son 4 sene önce gitmiştim yanılmıyorsam, geçen gün yolum buraya düştü, ne yalan söyliyim içimi bi huzur kapladı, lokma dağıtan adak sahipleri, bi köşede hararetli sohbet eden yaşlılar, velhasıl kelam istanbulun en büyük alevi-bektaşi dergahlarından biridir.

    http://i.hizliresim.com/0klgq9.jpg
    http://i.hizliresim.com/zvajry.jpg
  • akp istanbul il binasının altında bulunan karaağaç tekkesinin ardından önemli bir bektaşi tekkesidir. halen kısmi faaliyettedir. erdoğan belediye başkanlığı döneminde yıkamamıştır halende yıkamamıştır.
  • buraya gelen canlar bahçede dağıtılan ( size ikram edilen ) lokmadan bir parça da olsa alınır. yok, saol, almayayım diye geri çevrilmez.
  • istanbul'a yolum düştüğünde uğramadan dönmediğim dergah. bahçesinde insan huzuru buluyor.
hesabın var mı? giriş yap