• 3500 €'ya yapan bir çete çökertilmiş. ucuzmuş bakınca. gidip 15 bin ?'ye birleşik krallık pasaportu alıyorsun. sonra dünyayı gez.
  • pasaportun tamamının ya da sadece ilk sayfasının degiştirildigi durumlarda yurtdışına kaçmak isteyen kişiye ait bilgilerin tamamı (fotoğraf, isim soyisim, doğum tarihi, imza ya da parmak izi) ilk sayfaya döşendiği icin parmak izinin de yetersiz kalacağı pasaporttur.
  • kendi pasaportunun fotoğrafını çekip sosyal medyaya yükleyenlerden de faydalanan sektör.

    örneğin bir fransız pasaportu, yanında sahibinin selfie’si ve bir fatura ile birlikte 124,80 dolar’a satılmış.

    yasa dışı yollarla satılan taranmış pasaport görsellerinin siber suçlulara biyometrik çipler ve hologramlar gibi güvenlik önlemlerinin etrafından dolaşma imkanı verdiği belirtiliyor.
  • yakın tarihimizden trajikomik bir olay aktarayım bu sahte pasaport işleri ile ilgili. filmlerde görmüşsünüzdür, kaçak suçlular böyle sahte evrak düzenleme konusunda uzmanlaşmış belli adamlara gidip sahte pasaport alırlar.

    işte gerçek hayattaki bu tarz adamlardan bir tanesi de 80'li yıllarda taksim ilkyardım hastanesi'nin yakınındaki bir kahvehanede takılan ve çevresinde ''profesör'' ve tanınmış mafya babalarının yurtdışına çıkarken kullandığı sahte pasaportları sağladığı için ''babaların pasaportçusu'' lakaplarıyla anılan ve ''demir üşümüş'', ''timurhan üşümüş'' * isimleriyle tanınan timur hanoğlu imiş.

    hanoğlu; ilk olarak mehmet ali ağca'nın yurtdışına kaçışı sırasında ona sahte pasaport ayarladığı iddiasıyla mit tarafından sorguya alınmış. bu ilk temastan sonra mit için faydalı olabileceği düşünülerek haber elemanı yapılmış, kendisine sahte pasaport düzenleten mafya babalarını mit'e bildirmeye başlamış. öte yandan da yurtdışı operasyonları başta olmak üzere çeşitli faaliyetler için mit mensuplarına sahte belgeler tanzim etmiş.

    1988 yılında dönemin emniyet genel müdürü saffet arıkan bedük; basına, yeni pasaportların tanıtımını yaparken taklit veya tahrif edilmesinin mümkün olmadığı konusunda iddialı bir açıklama yapınca mit yetkilileri, yeni pasaportları test etmek üzere bizim profesörü, emniyet'le temasa geçirmişler. profesör de yaptığı sunumda yeni pasaportlardan birinin fotoğrafını kısa süre içinde şüpheye mahal vermeyecek biçimde değiştirmiş. bunun üzerine pasaport ihalesi iptal edilmiş.

    bu olay profesörün dönüm noktası olmuş. bu ufak şovu sayesinde emniyet birimlerinin radarına girmiş. bir süre sonra da emniyet-mit çekişmesinin(ağar-eymür çekişmesi) doruğa çıkmasıyla yakalanıp hapse mahkum edilmiş.

    2003 yılında da dönemin cumhurbaşkanı ahmet necdet sezer'in affetmesi üzerine cezaevinden salındıktan kısa bir süre sonra hayatını kaybetmiş.

    istihbarat servislerinin bu tarz insanları kullanmasına dair örnekler içinde en bilineni de adolf eichmann'ı arjantin'de paketleyen ekibin içinde, ressam kamuflajı altında bizzat arjantin'e giderek operasyon için ihtiyaç duyulan sahte belgeleri temin eden shalom weiss dani * adında bir sahte belge uzmanı yer almasıdır. bizde de daha sonra milli istihbarat teşkilatı bünyesinde böyle bir dökümantasyon birimi faaliyete geçirilmiştir.
  • yurt dışına çıkışlarında sorun yaşayan, yurt dışına çıkmak istediğinde muhtemelen sorun yaşayacak olan bireylerin gayrımeşru yollardan edindiği bir pasaport türüdür.
  • muhtemelen işin içine chip gibi elektronik malzemenin girmesi ile tam aksine daha kolay hazırlanabilecek belge.... uğraşan adama biraz özellikli elektronik bilgi ve donanım yetecektir muhtemelen..
  • pasaportlarda parmak izinin zorunlu olması gerektiğini gösteren sahteciliktir.
  • yeni pasaportların içindeki bilgiler nfc teknolojisi ile okunabildiği için, artık sahtesinin yapılması mümkün değildir. samsung s4 yada note2 sahipleri ilgili uygulamaları indirip telefonu pasaporta dokundurduğunda içinde yazılı olan tüm bilgiler ve fotoğraf ekrana gelmektedir.
  • belge gerçek, bilgileri yanıltıcı olan pasaport.
hesabın var mı? giriş yap