• said nursi'nin gençlik rehberinde bahsettiği ve onlar için ağladığı kızlardır.

    "...

    bir zaman eskişehir hapishanesinin penceresinde oturmuştum

    karşısında bulunan lise mektebinin büyük kızları onun avlusunda gülerek raks ederken, onları, o dünya cennetinde cehennem hûrileri hükmünde gördüm. fakat birden elli sene sonraki vaziyetleri bana göründü. onların gülmeleri elîm ağlamaları suretini aldı. ondan bu gelen hakikat inkişaf etti. yani, elli sene sonraki hallerini manevî ve hayalî bir sinema ile gördüm ki: o gülen altmış kızdan ellisi; kabirde azap çekiyorlar, toprak olmuşlar. ve on tanesi, yetmiş yaşında çirkinleşmiş, herkesin nazar-ı nefretini celbediyorlar. ben de onlara ağladım..."

    http://www.saidnur.com/…saleler/genclik/genclik.htm

    şimdi... said nursi 1935'te eskişehir'de hapiste olduğuna göre bu kızlar üç aşağı beş yukarı 1920 civarı doğmuş oluyorlar. yaşasalar 90 yaşına merdiven dayıyor olacaklar ki, büyük ihtimalle şu an çoğu hakkın rahmetine kavuşmuştur. zaman geçiyor ömür bitiyor. hey gidi karnı büyük obur dünya, bu kızları da said nursi'yi de yedin de doymadın mı?
  • garibüzzaman'a göre yüzsüz'dürler:

    "...fitne-i âhirzamanın mahiyeti bana göründü ki; o fitne'nin en dehşetlisi ve cazibedarı, kadınların yüzsüz yüzünden çıkıyor. ihtiyarı selbedip, pervane gibi sefahet ateşine atıyor. ve bir dakika hayat-ı dünyeviyeyi, senelerle hayat-ı bâkiyeye tercih ettiriyor"

    "...şefkat kahramanları olan o mübarek hemşirelerimiz, onunla meşgul olup müteessir olmasınlar. çünki bu mes'ele; istanbul gibi yerlerde, açık-saçık, yarım çıplak rum, ermeni kızlarına benzemeye çalışan bir kısım islâm kızlarını ikaz etmek için yazılmıştır." (gençlik rehberi)

    (bkz: zırva tevil götürmez)

    (bkz: fethullah gülen/#2041908)
    (bkz: fethullah gülen/#20475020)
  • gördüğünde muhtemelen liseli detected demiştir. buyrun buradan
  • said nursi'nin dünya, hayat algılamasının sakatlığını gösterir. işin güzel yanı bu adamın peşinden giden milyonlarca insan var.
  • - said, niye ağlıyorsun?
    - kızlara ağlıyorum abi.
    - değmez bebeğim ya... ne çok üzmüşler seni...
    - sağol rıfat abi de, konuşmuştuk bu mevzuyu biliyorsun. dost kalacaktık.
    - tamam ben ocağın ordayım.
  • - (bkz: göğüsleri tomurcuk gibi kabarmış yaşıt kızlar) yazarın gördüğü kızlar liseliymiş. böyle bir şeydir herhalde.

    - (bkz: küsuratlı sayı vereyim de salladığım anlaşılmasın) yazarın bu konu aklına gelmemiş veya o zamanlar böyle bir kavram yokmuş. 60 kız var. 50 tanesi, 50 yıl sonra kabir azabında. 10 tanesi 70 yaşında ve çirkinleşmiş. bütün kızlar aynı yaşta ve liseye de 20 yaşında gidiyorlar.

    - yazar yetmiş yaşında ve güzel bir kadın olabileceğini tahayyül edememiş. bakınız

    - o zamanlar liseye giden ve rakseden kızların hepsinin elli yıl sonraki akibetini, gördüğüne göre ne muhterem kişiymiş bu yazar. sanırım bu iş biraz şirke giriyor.
  • hapishane sibiryada olsaydı ve o pencere rusyadaki meşhur lise mektebine* baksaydı cennet hurisi kalacak kızlardır.
  • bu hikayede parmaklıklar arkasından dikizlediği çocukları* kitaplarına "yüzsüz cehennemlikler" olarak geçirerek fitnenin alasını yapan azgın ihtiyar masumdur da kızlar fitnecidir. sanırsın okul bahçesine bakmıyor da red light district'e bakıyor herif.
  • dincilerin nese gibi insani insan yapan duygulardan birine karsi duydugu buyuk kinin gostergesinden baska bir sey degildir. birazcik insan olabilseler su adamlar keske.
hesabın var mı? giriş yap