• bu kelimeleri hakaret olarak kullanan aptallar yüzünden kavramların gerçek isimleri yerine zorlama zorlama ifadeler kullanılmaya başlandı.

    abicim gözleri görmeyen adama kör denir. kulağı duymayana sağır denir. zekası zayıf olana geri zekalı denir. evet, zekası üstün olana "üstün zekalı" dendiği gibi, zekası düşük olana da geri zekalı demekte hiçbir yanlışlık yoktur. bu kelimeler gayet güzel bir şekilde durumu karşılamaktadır. terminolojik olarak kelime kendi içinde herhangi bir hakaret veya aşağılama barındırmamaktadır. ama hakaret ve aşağılama amaçlı kullanıldığı için ve bu yüzden bu durumda olan insanlar rencide olduğu için yerlerine zorlama zorlama ifadeler kullanılmaktadır. "görme engelli", "zihinsel engelli" gibi.

    adam kendine "altı nokta körler derneği" diye isim koymuş. gözleri görmeyen adam, kendi derneğine "körler derneği" diyor, ama biz "kör müsün önüne baksana pezevenk" diye hakaret eden adam yüzünden ifadeyi "görme engelli" diye zorluyoruz.

    bulabilirseniz 50 sene öncesinin gazete haberlerine falan bakın, zihinsel engelliler ile ilgili haberlerde kendilerinden "geri zekalı" olarak bahsedilir. terminolojik olarak düşününce bunda hiçbir yanlışlık yok. üstün zekalılardan bahsederken üstün zekalı diyorsak tam tersini de kullanabilmeliyiz. kelime kendi içinde bir hakaret veya aşağılama barındırmıyor. ama söylediği lafı anlamayan arkadaşına "lan gerizekalı o iş öyle mi olur" diyen adam yüzünden onu da "zihinsel engelli" diye zorlamışız.
hesabın var mı? giriş yap