• ege'de bir ada.
  • sakiz adasi, yunanistanın 5. buyuk adasi cesme nin karşısı
  • yunanistan'in, cesme'den feribotla ulasimin mumkun oldugu, turkiye'ye yakin adalarindan biri.
  • (bkz: hios)
  • çeşme üzerinden yunanistana feribotla geçiş yapılırken uğranan ada. pasaport kontrolünü burada tamamlayıp anakaraya intikal edersiniz. (bkz: kos)
  • (bkz: mastic)
  • osmanlılar döneminde verilmiş türkçe adı sakız olan ege adası.
  • (bkz: hios)
  • sakiz likörünün aromasi en az mastikasi kadar güzel olan çesme'ye komsu ada. likörü çesme'den temin etmek mümkündür.
  • adanin baslica atraksiyonlarini bir gunde gormek mumkun, boylece ikinci gunu keyif yapmaya, aylak aylak sokaklarda turlayip resim cekmeye, hava uygunsa denize girmeye vs ayirip aksam cesme'ye geri donebilirsiniz (ya da baska bir adaya gecebilirsiniz). gorulecek yerler arasinda epey bir mesafe oldugundan araba kiralayip yol bulmak icin cebellesmektense gunlugu 50-60 euro gibi makul bir fiyata kiralanan taksilerden faydalanmak daha mantikli. bu taksiler gorulecek baslica mekanlara sirayla ugrayip, her birinde gezmeniz icin makul bir sure taniyorlar. neler var gorecek derseniz, soyle buyrunuz:

    - nea moni manastiri ve kilisesi (kilisenin yanindaki sapelde osmanli'nin 1822 isyanini bastirmak icin oldurduklerinin bir kismina -ki cogu rahip, kadin ve cocuklar- ait kafatasi ve kemiklerin sergilendigi bir dolap var. turk olarak mekanda bulunup kemiklerle yuzlesmek uzucu, utandirici ve agir bir tecrube. bir taraftan alman olmadigima sukrettigimi de itiraf etmeliyim.)
    - sur icindeki dar sokaklariyla ufak bir ortacag sehri havasindaki mesta (ki bence adanin en gorulesi yeri)
    - uzaktan bakinca ciniyle kapli gibi duran ama aslinda farkli renkli sivayla uzerine desenler cizilmis evleriyle pyrgi
    - kayakoy'u animsatan, ama cok daha eski oldugu icin daha harap durumdaki terk edilmis, hayalet koy anavatos
    - sakiz agaclarinin ve uretiminin en yogun oldugu bolge olan mastihohoria

    bunlarin disinda hemen merkezde yer alan kale kalintilari gezilebilir. ancak ada 1881'de cok buyuk bir deprem gecirdigi icin fazla bir sey kalmamis. kalede ufacik bir bizans muzesi var, muze denecek tarafi yok gerci pek, 5 m2 civarinda altli ustlu iki odada sergilenen birkac fresk ve ikona var icinde. turk mahallesi ve mezarligi yine kale icinde, mezarliktan da geriye pek bir sey kalmamis ama evler cok bakimli olmasa da duruyor, cumbalarindan ayirt etmek mumkun. arkeoloji muzesi, folklor muzesi, denizcilik muzesi gibi birkac muze var ama hem vakit yoklugundan, hem muzelerin cok kucuk olmasi ve fazla bir sey vaat eder gibi durmamasi nedeniyle gezmedik, nasillar bilmiyorum.

    son olarak efeniiim, kalacak yer tavsiyesi isterseniz, izmirli bir hanimin islettigi mutevazi, pek bir luksu olmayan ama temiz, yeri de gayet merkezi ufak bir otel var. limanin sol ucunda, kyma otel adi. sahibi guher hanim, esi yunan vatandasi, adini hatirlayamadim, kari koca cok seker ve ilgililer. etrafi gezmek icin taksi ayarlamaktan harita uzerinde gezilecek yerleri isaretlemeye, yol tarif etmeye, restoran tavsiyesinde bulunmaya adada guzel vakit gecirmeniz icin ellerinden geleni yapiyorlar, arada cay kahve ikramlarini ve sohbetlerini de esirgemiyorlar. gitmisken illa denize de girecegim derseniz, ayni ciftin bir de adanin deniz girmeye musait koylarindan birinde bir oteli var(mis). gidip gormedik nasildir bilmiyorum.
hesabın var mı? giriş yap