• düzenli olarak birkaç yılda bir yanan şehir. lan oğlum öyle ada mı olur? hepiniz birer charmander mısınız anlamadım ki. bu yangınlara artık o kadar alışıldı ki geçen yaz çeşme sahilde otururken uzakta gördüğümüz büyük büyük duman bulutları için ''duman mı lan o'' tepkisi vererek geçiştirir olduk.

    neyse, bu vesileyle bir kaç konuya da değineyim. çeşmede satılan sakız macununun ham maddesinin neredeyse tamamı sakız adasından getirtiliyormuş. o da bir şey mi? yunanistan'dan buğday, hatta saman bile alıyor artık bu ülke. sakız ağaçlarının en verimli olduğu yer sakız adası. ayrıca en kaliteli mahsulün toplandığı yer de orası.

    garip bir şekilde sakız adasına geçişlerdeki günlük vize uygulamasını fazlasıyla zorlaştırdılar. işin garip olan kısmı bizim ise tam tersini yapmış olmamız. çeşme'deki acenteci arkadaşlarım adadan çeşme'ye geçmek isteyen her yunan vatandaşına şipşak günlük vize verildiğini söylüyor. adamlar pazar alışverişi için bile geçiyorlardı bu tarafa zamanında, gözümle görüyordum.

    2016 yazında, adadan iki yunan gelip çeşme'de çalıştığım otelde konakladılar bir hafta kadar. ben bunlarla ahbap oldum. sohbet gırla. ikisi de biseksüel. tinderdan adam bulmaya çalışıyorlar. 15 temmuz gecesi darbe falan filan ortalık karıştı. ben otelde insanları nasıl endişelendirmeyeyim de herkes uyusun derdindeyim. bu yunanlardan biri gelmiş bana tinderda bulduğu elemanı gösteriyor. dedim yorgo dur allahını seversen zaten ortalık karışık. inanır mısınız elin yorgosu o anda bana ne dedi biliyor musunuz? ''endişelenme dostum, darbe olsaydı televizyon izleyemezdik, ayrıca bu saatte darbe olmaz.'' bu da böyle bir anımdır.
  • allah'ın yarattığı için şükrettiğim 2 şeyden minor olanı.**

    her can sıkıntısında insanın kaçmayı hayal edeceği kadar güzel ve huzurlu.
  • ilk kez geçen sene gitmiştim, çok eğlenmiş aynı zaman da çok beğenmiştik. geçtiğimiz hafta sonu 2 günlüğüne roket savaşlarını izlemeye gittik. muhteşem bir olay, mutlaka gidip bir kez o 2 günü yaşamanızı tavsiye ediyorum
  • atina yönetiminin %24 kdv kararı sonrası son günlerde yoğun protestoların yaşandığı ada. protesto için adadaki özellikle liman etrafındaki dükkanlar, kafeler ve restoranlar büyük oranda kapalı oluyor. gitmeden önce bilgi almakta (çeşme ertürk yetkileri bilgi veriyor) fayda var.
  • daha önce de yazılmış ama hem manzara hem eğlence hem de f/p oranı çok yüksek yemekler için to apomero'ya gitmeniz önerilir.
    yemek sonunda verdikleri sakızlı yoğurt mükemmeldir...
    https://www.tripadvisor.com/…st_aegean_islands.html
  • bayramda her yerde türkler vardır ege kasabasından farkı kalmaz bilginiz olsun
  • ilk yurt dışı seyahatimde tercih ettiğim yunan adası.
  • merkezde reçelci rena teyzeye uğranmadan dönülmemesi gereken ada. damla sakızının türlü türlü ürünlerine ek olarak geniş bir reçel repertuarı var teyzenin.

    biz onu mu bunu mu alsak diye düşünürken en ekonomik olanlara yönlendirmesi, bunu da türkçe söylemesi, alışverişin sonunda güzel bir hediye de vermesi kalbimi çeldi.

    gerçi misafirperver tavır hususunda adanın genelinin benden artı puan aldığını söyleyebilirim.
  • daha önce kos ve kalimnos adasını görmüş biri olarak, sakız adası tamamen turistik ve de özellikle türk turistlere hizmet eden bir ada.

    yunan adalarında hangi milletten olursanız olun, zaten size iyi davranırlar. turizm anlayışı gereği durum böyle. ama sakız adasında bir çok dükkanda, restoranların menüsünde ve de şehir tanıtım kitapçığında türkçe de yazılar var. ayrıca çoğu restoran sahibi şirinlik olsun diye türkçe sözlerle sizi karşılıyorlar.

    adaya gelince, gerçekten çok büyük. ben 40 euroya günlük fiat panda kiraladım. kiralama kurban bayramı dönemine denk geldiği için internetten iletişim kurarak yaptım. bilindik markalar ( avis, vs. ) çok fazla fiyat istiyordu. google map de liman çevresi araba kiralama yerlerinden birini tıkladım ve de yapılan yorumlara göre birini seçip mail attım. mailime cevap verdiler, aracım ise saat 11:00’ de hazır edilmişti.
    genellikle benzinli eski model araçlar. klimaları var ama motorlar güçlü değil. benzinin litresi 1,7 euro.

    chios adanın ana merkezi, 10-15 dk güneyinde karfaz bölgesi var. otellerin hemen önünde kumsalı olan bir tatil beldesi. yeme içme yerleride mevcut. ben gezmem, sadece şezlonkta uzanırım derseniz taksi ile de buraya ulaşıp takılabilirsiniz ama bu şekilde sıkıcı olacağını düşünüyorum.

    ben karfazda yer olmayınca booking com haritasına göre güneyde emporious bay otelde yer ayırttım. memnun kaldım. temiz bir oteldi. ayrıca hemen otelin orda 4-5 tane restorant var, 250 metre güneyinde de meşhur volkanik taşlı plaj var. bu plajın özelliği koruma altında olması. şezlong şemsiye vs yok. suyu çok derin, türkiye de antalya’ nın konya altı plajının suyuna benziyor derinleşme açısından.

    benim seyahatim 2 gece kalmalıydı. adaya ayak bastığım gün saat 10:00 civarıydı. arabamı teslim aldıktan sonra otel giriş saatine kadar meşhur güney köylerini gezdim. pirgi, olimpi, mesta üçlüsünü gördükten sonra saat 15;00 gibi otele yerleşip hemen yanında ki volkanik taşlı plajda günü bitirdim. akşam yemeğini de otelin orda ki bir restorantta yedim.

    fiyatlar deniz mahsulleri için 9-10 euro civarında, yunan salatası 6,5 euro, su 0,5 euro, biralar 3,5-4 euro. gazlı içecekler 2 euro civarında.

    diğer gün biraz kuzeydeki komi plajına gittik, şezlonga uzandık kimseler yoktu. içecek aldık, şezlong parası istemediler zaten. suyu daha sığ idi. 2 saat sonra kalkıp meşhur agia dymani koyuna gittik. son derece berrak ve de güzeldi deniz. bakir bir koy, plaja gelmeden yol kenarında içecek alabileceğiniz bir yer var. plajda herkes kendi şemsiyesini getirmişti. aileler vardı daha çok. daha sonra mesta köyüne geçip yemek yedik. ordan ismi yunanca olan ( normal alfabede ismi yok ) bir plaja google map sayesinde gittik. burası ilginçti çünki herkes yunandı. taşlık bir plajdı, ve de mavi bayrakları vardı. bir büfesi vardı, içecek ve de yiyecek satıyorlardı. suyu berrak ve de derindi. mesta köyünün biraz batısından bir yol ile güneye doğru gidilerek ulaşılıyor. daha sonra batı hattını kuzeye doğru izleyerek dolaştık. kuzeyden chiosa geçip, otele döndük.

    özetle: kuzeyde beni etkileyen bir şey olmadı.

    otelimi tavsiye ederim ama akşam son derece sessiz oluyor ve de bakir bir yerde. hareket isterseniz merkezde kalmanızı ya da karfaz bölgesini öneririm.

    yemek olarak, kos adasında aldığım haz ve lezzeti bulamadım. deniz mahsulü diyorlar ama kos adası gibisi yok valla.

    dondurma olarak damla sakızlı olanı tercih etmenizi öneririm, özel bir dondurmacı yok.

    fresh chios birası; hafif dibine gelince damla sakızı aroması hissedilen birasını tatmanızı tavsiye ederim.

    sakız müzesi güzel; tüm dünyada sadece bu ada ve de adanın sadece güneyinde belirli bir kesimde yetişen sakız ağaçlarından sakız elde edilebildiğinin öğrenilmesi şaşırtıcı bir olay.

    köy olatak mesta köyü, en güzeli.

    arabanızı geçirecekseniz , vapurla gidiş dönüş 80 euo veriyorsunuz, yani 1-2 günlük gelecekseniz adadan araba kiralayın. daha uzun kalacaksanız kendi arabanızla adaya geçin. benzini de ülkemizden fulleyip geçin ki, daha pahalıya almamış olursunuz.
  • araç kiralamadan gitmenin çok bir esprisi olmadığı adadır. toplu taşıma daha önce de belirtildiği gibi oldukça meşakkatli. aracı ertürk aracılığı ile kiralarsanız ödemeyi türk lirası olarak kendi poslarından çekiyorlar. yurtdışı ödemesi olmaması sebebiyle taksit yasaklı ödeme olmuyor ve bankanıza sonradan taksit yaptırabiliyorsunuz. ayrıca fiyat olarak internet araştırmalarıma göre gayet makuldu. aracı alırken de verirken de bir sorun yaşatmadılar ama ertürk’ün sakız adadı ofisinde çalışanlarında genel bir uslup sorunu olduğu gerçek. taksit önemli değil ise eylül gibi sakin aylarda adaya gidince pazarlık usulü diğer firmalardan daha uyguna araç bulunabilir sanki. fiyat sormadım ama adada ciddi sayıda rent a car, bol miktarda hyundai i10 var.

    plajlarında mavra volia favorim oldu. su altı zenginliği gayet iyi. ikinci favorim ise agia dynami. burasi bizde olsa kesinlikle türkiye’nin maldivleri diye pazarlarlar. yunanlar oyle demiyorlar. gidip guzel guzel yuzuyorlar bu kristal suda.

    kumdan kale yapması gereken bir çocuğunuz ya da sığ su arayışınız yoksa lithi ve karfas’da denize girmemek size bir şey kaybettirmeyecektir.

    yemek anlamında tripadvisor’da, foursquare’de tavsiye edilen yerleri tercih ettik ancak iz bırakan bir lezzetle karşılaşamadık ama bira olarak fresh chios beer‘ı beğenen taraftanım.

    konaklama için araba olacaksa merkezde kalmanın bir espirisi yok. adanın güney doğusunda çok daha ekonomik, kaliteli ve manzaralı seçenekler mevcut. otel tavsiyesi için yeşillendirebilirsiniz.

    sonuç olarak euro’nun kendini aştığı şu günlerde, hali hazırda bir schengen vizesi varsa 2-3 günlüğüne yapılacak bir kaçamak hem güzel bir kafa dinleme olacaktır, hem de temmuz-ağustos döneminde yapılan bir çeşme-bodrum tatilinden bütçe olarak çokta farklı olmayacaktır.
hesabın var mı? giriş yap